25.6 C
Bucureศ™ti
vineri, 4 octombrie 2024
AcasฤƒSpecialZile negre pe litoral

Zile negre pe litoral

 

ลžapte oameni au murit de vineri pânฤƒ duminicฤƒ (decese confirmate) dupฤƒ ce au ignorat avertismentele salvamarilor ลŸi au intrat în apele agitate ale mฤƒrii. Practic, bilanลฃul negru de peste weekend reprezintฤƒ un sfert din numฤƒrul total al morลฃilor înregistrat în tot sezonul 2014, care – spun specialiลŸtii – a fost ลŸi el unul dureros.

ศ˜apte persoane au murit, în weekend, ศ™i una era încฤƒ dispฤƒrutฤƒ ieri dupฤƒ-amiazฤƒ, dupฤƒ ce au intrat sฤƒ înoate în Marea Neagrฤƒ. Este unul dintre cele mai tragice bilanศ›uri de pe litoral. Tragediile au avut cel puศ›in un numitor comun: vântul puternic, ce a dus la formarea valurilor. ”Au fost valuri mari, de aproape trei metri jumฤƒtate”, susลฃine un salvamar. La aceasta s-a adฤƒugat faptul cฤƒ mulศ›i dintre cei care au intrat în apฤƒ nu au ascultat sfaturile salvamarilor. ศ˜i sâmbฤƒtฤƒ, ศ™i duminicฤƒ, pe plaje a fost arborat steagul roศ™u. La fel ca în domeniul auto, culoarea roศ™u înseamnฤƒ interzis: nimeni nu are voie, sub nicio formฤƒ, sฤƒ intre în apฤƒ. Din pฤƒcate, semnificaศ›ia steagului nu este respectatฤƒ. Numai în Mamaia, în weekend, salvamarii au intervenit în peste 50 de situaศ›ii.

Visa sฤƒ devinฤƒ pilot, dar a sfârศ™it pe fundul mฤƒrii

Unul dintre cei care ศ™i-au pierdut viaศ›a este Valentin. Avea numai 18 ani ศ™i venise în Costineศ™ti din Brฤƒila. Sฤƒrbฤƒtorea faptul cฤƒ intrase primul pe listฤƒ la Academia Forศ›elor Aeriene „Henri Coandฤƒ”. Tânฤƒrul visa sฤƒ devinฤƒ pilot. A intrat în apฤƒ împreunฤƒ cu prietena lui, pe o saltea gonflabilฤƒ, ศ™i s-au depฤƒrtat la circa 200 de metri de mal. Un val mai mare le-a rฤƒsturnat însฤƒ salteaua. Oamenii de pe mal au vฤƒzut ศ™i au înotat spre ei. Au ajuns la fatฤƒ, dar bฤƒiatul, care nu ศ™tia sฤƒ înoate, a fost tras de curenศ›i pe fundul apei. Trupul tânฤƒrului nu fusese gฤƒsit la ora redactฤƒrii acestui articol. La un moment dat, chiar scafandrii profesioniศ™ti au oprit misiunea, din cauza mฤƒrii foarte agitate. Tot în Costineศ™ti a murit o fatฤƒ de 21 de ani. A sฤƒrit de pe dig în mare, fฤƒrฤƒ sฤƒ ศ™tie sฤƒ înoate. A murit sub ochii prietenilor sฤƒi, cu care petrecuse toatฤƒ noaptea. La numai câteva ore, în ciuda steagului roศ™u, un turist a murit în Neptun, sub privirile soศ›iei. Avea 46 de ani. Înecat a murit ศ™i fondatorul Fundaศ›iei ”Salvamont” Predeal, Cristian Sima. Tragedia s-a petrecut în Olimp. Apropiaศ›ii spun cฤƒ era cunoscut ca având probleme cardiace. Un alt tânฤƒr era cฤƒutat dupฤƒ ce cฤƒzuse de pe saltea, în largul plajei Modern din municipiul Constanศ›a. Cazuri de înec s-au mai produs în Venus ศ™i Eforie.

Sfat: nu intraศ›i în apฤƒ

Regula care vฤƒ poate salva viaศ›a este sฤƒ nu intraศ›i în apฤƒ atunci când salvamarii arboreazฤƒ steagul roศ™u. Valurile mari sunt periculoase ศ™i pentru înotฤƒtorii buni. În plus, salvamarii spun cฤƒ persoanele care se îneacฤƒ sunt relativ greu de depistat în marea agitate ศ™i subliniazฤƒ cฤƒ acestea nu mai au putere sฤƒ ศ›ipe dupฤƒ ajutor. În caz de mare agitatฤƒ, este interzis ieศ™itul pe apฤƒ ศ™i cu saltele. Acestea pot fi uศ™or rฤƒsturnate de valuri.

Parapantist la un pas de moarte

Vântul le-a creat mari probleme ศ™i iubitorilor de senzaศ›ii tari. Potrivit reprezentanลฃilor Inspectoratului pentru Situaลฃii de Urgenลฃฤƒ (ISU) Dobrogea, pompierii au fost solicitaลฃi, sâmbฤƒtฤƒ, sฤƒ intervinฤƒ în Jupiter, dupฤƒ ce un bฤƒrbat care se dฤƒdea cu parapanta a pierdut controlul aparatului de zbor din cauza vântului puternic ลŸi a intrat într-un stâlp de înaltฤƒ tensiune. În urma impactului, stâlpul respectiv a fost pus la pฤƒmânt. Pompierii au intervenit pentru a-l scoate de acolo pe bฤƒrbat ลŸi pentru a îndepฤƒrta cablurile de înaltฤƒ tensiune, astfel încât sฤƒ nu existe pericolul de electrocutare. Bฤƒrbatul a fost diagnosticat cu multiple traumatisme ลŸi fracturฤƒ de femur, fiind transportat cu un elicopter SMURD la Spitalul Clinic Judeลฃean de Urgenลฃฤƒ Constanลฃa pentru a fi supus investigaลฃiilor ลŸi tratamentului de specialitate. 

28 de înecaศ›i în 2014

Cei ศ™apte înecaศ›i de la acest sfârลŸit de sฤƒptฤƒmânฤƒ înseamnฤƒ un sfert din numฤƒrul persoanelor care s-au înecat anul trecut. În 2014, 28 de persoane ศ™i-au pierdut viaศ›a în Marea Neagrฤƒ. Multe alte zeci au fost recuperate de salvamari în ultima clipฤƒ. Salvamarii spuneau cฤƒ 2014 a fost unul dintre cei mai dificili ani din acest punct de vedere. În ritmul acesta, 2015 se poate dovedi cel mai negru an pentru litoralul românesc.

Cele mai citite

Raluca Moianu reacศ›ioneazฤƒ dupฤƒ ce fiica sa a rฤƒmas รฎnsฤƒrcinatฤƒ la 19 ani

Raluca Moianu a fฤƒcut dezvฤƒluiri emoศ›ionante despre fiica sa, Mara, care la doar 19 ani s-a cฤƒsฤƒtorit ศ™i este รฎnsฤƒrcinatฤƒ. Raluca Moianu, fericitฤƒ pentru fiica...

Cea mai aศ™teptatฤƒ funcศ›ie pentru Spotify: Offline Backup

Spotify a anunศ›at lansarea unei funcศ›ii noi, numitฤƒ Offline Backup, disponibilฤƒ exclusiv pentru utilizatorii Premium. Offline Backup, funcศ›ie nouฤƒ pentru Spotify Aceastฤƒ funcศ›ie le permite utilizatorilor...

Atacurile masive israeliene zguduie Beirutul: 11 lovituri consecutive au vizat Hezbollah

Noaptea trecutฤƒ, capitala Libanului a fost scena unor atacuri aeriene intense, Israelul lansรขnd cel puศ›in 11 lovituri consecutive, una dintre ele avรขnd ca ศ›intฤƒ...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ