-1 C
București
marți, 19 noiembrie 2024
AcasăSpecialZiaristii vranceni au fost scosi de sub urmarire penala

Ziaristii vranceni au fost scosi de sub urmarire penala

Dupa o perioada de 1 an, 7 luni si 10 zile de la punerea lor sub invinuire, ziaristii vranceni Marian Garleanu, redactor al Romaniei libere, si Sebastian Oancea au fost scosi de sub urmarire penala potrivit Ordonantei din 26.09.2007 a Parchetului General, semnata de sef sectie DIICOT, Codrut Olaru.

La 16 februarie 2006 o echipa complexa formata din circa 20 de politisti, criminalisti si mascati condusa de doi procurori de la Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), Doru Ioan Cristescu si Gheorghe Stanciu, a descins la locuinta din Focsani a jurnalistului Marian Garleanu de la Romania libera, locuinta care a fost perchezitionata timp de mai multe ore. In seara aceleiasi zile, jurnalistul avea sa fie retinut. Acuzatiile aduse lui Marian Garleanu vizau un singur lucru: faptul ca ziaristul nu a vrut sa divulge sursa provenientei CD-ului cu informatii militare clasificate ca ultrasecrete provenite de la MApN. Arestarea ziaristului vrancean avea sa faca inconjurul lumii. Prestigioase publicatii ca Washington Post, International Herlad Tribune sau The Guardian ori canale ca BBC sau CNN au relatat pe larg abuzul comis de procurorii DIICOT. Dupa 48 de ore, in 18 februarie 2006, printr-o sentinta definitiva si irevocabila a Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), Marian Garleanu a fost pus in libertate. In aceeasi zi, a fost pus sub invinuire un alt ziarist vrancean, Sebastian Oancea, pe atunci corespondent al Academiei Catavencu.
Dupa exact 590 de zile si dupa ce in nenumarate randuri organizatiile neguvernamentale care apara libertatea de expresie, dar si OSCE au protestat fata de anchetarea celor doi, DIICOT a emis o ordonanta de 130 de pagini prin care se comunica faptul ca "in temeiul art. 249, art. 10, alin. 1 lit. t, Cod proc. pen., dispun scoaterea de sub urmarire penala a invinuitilor Garleanu Marian si Oancea Sebastian pentru infractiunile prevazute de art. 169 alin. 4 Cpp". Recent Comisia de Petitii si Comisia pentru Justitie a Parlamentului European (PE) i-au comunicat ziaristului Marian Garleanu ca abuzurile l-a care a fost supus de catre procurorii DIICOT si semnalate PE au fost admise si luate in discutie de catre plenul organismului european "in vederea adoptarii unei solutii".

Daniel Popa
Daniel Popa
Daniel Popa, sef departament Corespondenti
Cele mai citite

România-Cipru 4-1. Naționala va fi în urna a doua valorică pentru preliminariile Campionatului Mondial din 2026

România a încheiat cu o victorie campania excelentă din Nations League. Tricolorii s-au impus cu scorul de 4-1 împotriva reprezentativei din Cipru, pe Arena...
Ultima oră
Pe aceeași temă