O avangarda francofona formata din sute de ziaristi de toate natiile si culorile, inarmati cu pixuri, ecusoane si lap-topuri (denumite „ordinateurs portables”), a luat ieri cu asalt ctitoria ceausista din inima Bucurestiului, care in aceasta saptamana devine Casa Popoarelor. A popoarelor francofone, desigur.
Primul lucru facut de francezul, canadianul sau africanul care paseste intaia data pragul faraonicei cladiri e poza. Dupa ce ziaristii fac cunostinta unii cu altii, se impune poza de grup. Souriez! Tres bien… Merci! In fundal, marmura atotstapanitoare este mascata cu un panou urias pe care, alaturi de sigla cu Ganditorul de la Hamangia, sta scris „XI-eme Sommet de la Francophonie”. Din loc in loc, aceeasi sigla poate fi vazuta pe ecranele a zeci de televizoare cu plasma. Cu exceptia unuia, unde ruleaza nonstop un documentar al TV5 cu imagini din Romania. Frumusetile Deltei, carutele si prim-planurile cu copii sarmani defileaza insotite de un comentariu in surdina din care nu se intelege nimic.
La un moment dat, agitatia sporeste. Cativa ziaristi romani, vizibil nemultumiti, cer explicatii secretarului de stat pentru Francofonie din MAE, Cristian Preda. E vorba despre o scapare a organizatorilor: mapele cu programul Sommet-ului nu au fost distribuite decat jurnalistilor de pe alte meleaguri. „Nu cred ca e o problema atat de grava… Le veti primi mai tarziu”, da asigurari oficialul roman. Ca asteptarea sa fie mai usoara, incep sa fie impartite tichete cu inscriptia „Dejeuner 25.09.2006”, ce permit posesorilor sa ia masa la restaurantul de la subsolul cladirii. Piureul frantuzesc cu sos si carne romanesti e la mare cinste. Tot mancand, te intrebi unde-or fi pofticiosii parlamentari romani ce obisnuiau sa pranzeasca in acelasi loc.
Din timp in timp, cate o conferinta de presa a infatigabilului Cristian Preda ii aduna pe ziaristi, care afla date despre deschiderea Consiliului Permanent al Francofoniei, un eveniment ce prefateaza Sommet-ul propriu-zis. Surpriza apare abia la sfarsit, cand jurnalistii se apuca de scris. Zecile de calculatoare din centrul de presa sunt, toate, concepute „' la francaise”, de la tastatura pana la comenzi. In loc de „Enter”, pe tasta scrie „Entree”, iar in loc de „Recycle bin” poti citi „Corbeille”. Francofonie, nu gluma!