2 C
București
luni, 18 noiembrie 2024
AcasăSpecialRețeaua CORUPȚIEI din sănătate. 16 medici oncologi ar fi luat ȘPAGĂ să...

Rețeaua CORUPȚIEI din sănătate. 16 medici oncologi ar fi luat ȘPAGĂ să prescrie medicamente scumpe bolnavilor de cancer

Procurorii anticorupție fac percheziţii, marţi, la companii farmaceutice, la distribuitori de medicamente, la spitale şi clinici de oncologie, într-un dosar de corupţie, în legătură cu înţelegeri privind prescrierea unor medicamente mai scumpe, cu „recompensarea” doctorilor, potrivit unor surse judiciare. 

În dosar ar fi implicat, potrivit surselor citate, și președintele Comisiei de Oncologie. Astfel, sunt suspectați 16 medici, dintre care unii aveau funcții de conducere în cadrul clinicilor percheziționate sau ai secțiilor de oncologie. Mai mult, mai sunt implicații și medici specialişti oncologi, coordonatori şi responsabili ai  P.N.S., Subprogramul Oncologie, dar și un inspector al DSP Mureș. 

www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/flowplayer’;document.write(” + ‘ript>’);if(typeof flowplayerhtml == ‘undefined’) { document.write(” + ‘ript>’);}var domain = document.domain;var domain_split = domain.split(‘.’);var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + „.” + domain_split[domain_split.length-1];document.write(unescape(„%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/playernew/singleplayer_auto/47ce7bd365e5007adc459ec81d421903/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”));

Citește și: Reacția ministrului Sănătății la ancheta DNA privind corupția din sănătate

Surse judiciare au arătat că unii dintre medicii implicați în acest dosar ar fi făcut parte din comisiile achiziţii de medicamente organizate la nivelul spitalelor. Astfel, medicii aceștia ar fi pretins și primit pentru achiziţia anumitor medicamente anumite foloase. 

Anchetatorii fac percheziţii la clinici de oncologie din cadrul spitalelor judeţene Sibiu, Zalău, Târgu Mureş, la Casa Judeţeană de Asigurări de Săntate Sălaj, Institutul Oncologic „Ion Chiricuţă”, Spitalul din Cluj-Napoca, Cabinetul Oncologic de la mansarda Ambulatoriului de specialitate al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu, Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa, şi la firme şi distribuitori de medicamente pentru cancer. 

Medicamente scumpe pentru bolnavii de cancer

Mai multe companii farmaceutice le-ar fi dat unor medici din cadrul unor spitale din judeţele Mureş, Sălaj, Sibiu, Bistriţa şi Cluj excursii în diverse ţări, bunuri, foloase şi alte servicii, De asemenea, medicilor le erau achitate cheltuielile la diverse simpozioane şi congrese internaţionale, inclusiv cheltuielile lor personale. Toate aceste ”favoruri” erau condiționate de de prescrierea medicamentelor pe care le produc sau pe care le distribuie. 

Citește și: Ce a declarat Kovesi în legătură cu ancheta DNA pe piața medicamentelor

Astfel, medicii ar fi fost plătiți de companii farmaceutice să prescrie medicamente mai scumpe, care aveau efect ca alte medicamente mai ieftine, generice. Medicamentele prescrise erau pentru bolnavii de cancer. 

www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/flowplayer’;document.write(” + ‘ript>’);if(typeof flowplayerhtml == ‘undefined’) { document.write(” + ‘ript>’);}var domain = document.domain;var domain_split = domain.split(‘.’);var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + „.” + domain_split[domain_split.length-1];document.write(unescape(„%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/playernew/singleplayer_auto/47ce7bd365e5007adc459ec81d421903/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”));

Excursie în Las Vegas pentru 30 de medici

În 2013, aproximativ 30 de medici au participat la un eveniment la Ottawa, care a avut loc, de fapt, în Paris. Medicilor le-au fost decontate cheltuieli de cazare, masă, transferuri, bilete de avion și bilete de spectacol. Pretextul acestei călătorii a fost participarea la un eveniment medical din Ottawa, însă firma de medicamente  a solicitat prestatorului de servicii de turism  să organizeze o deplasare, la Paris. 

De asemenea, un eveniment care apare în acte că s-a desfășurat în San Diego, tot în 2013, a avut loc, de fapt, doar parțial în San Diego, întrucât medicii au petrecut și trei nopți în Las Vegas. Astfel, surse judiciare arate că, deși în realitate deplasarea s-a efectuat în două locații succesive, reprezentatul firmei de medicamente  a solicitat reprezentantului firmei de turism ca pe facturile ce vor fi emise să apară numai destinația San Diego, unde avea loc un congres despre reumatologie, pentru a ascunde că deplasarea în Las Vegas a avut în realitate un scop turistic.

Citește și: Percheziții la Spitalul de Urgență Sibiu, în dosarul corupției din sănătate. Șefa secției de Oncologie NU a venit la serviciu

În vederea desfășurării evenimentelor externe din Ottawa (Canada) și San Diego (U.S.A.), firma de medicamente  în calitate de sponsor, a încheiat mai multe contracte de sponsorizare cu participanții la aceste întruniri, medici ce aveau calitatea contractuală de beneficiari.

De asemenea, medicii vizați de anchetă ar fi fost implicați și în realizarea unor stude clinice, pentru care au fost remunerați, însă studiile nu au o bază reală. Astfel, medicii erau recompensați financiar și în acest mod pentru că îi ajutau pe producătorii de medicamente. 

––

Astfel, procurorii DNA efectuează, marți dimineață, percheziții domiciliare în  61 de locații situate în municipiul Bucureşti şi județele Ilfov, Sibiu, Mureş, Sălaj, Cluj, Bistriţa-Năsăud şi Timiş, reprezentând sediile unor societăți comerciale şi domiciliile unor persoane fizice, într-un dosar de corupție, potrivit unui comunicat al instituției.

Procurorii anticorupție fac cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracţiuni de corupție şi asimilate celor de corupţie, comise în perioada 2012 – 2015. 

 

 

 

Cele mai citite

Cel mai mare operator nuclear din lume, pregătit să revoluționeze piața energetică românească

EDF Trading intră pe piața de energie din România, înainte de liberalizarea din 2025 Divizia de trading a gigantului francez de stat Électricité de France,...

Firmele mici, obligate să implementeze SAF-T de la 1 ianuarie. Fără softuri, nu se poate

Pentru companiile mici, aceste softuri reprezintă un demers care presupune costuri suplimentare Începând cu 1 ianuarie 2025, firmele mici din România vor fi obligate să...

UE analizează piețele agricole post-invazie în Ucraina: măsuri urgente pe masa Consiliului Agricultură și Pescuit

Miniștrii Agriculturii pregătesc strategii pentru 2025 la reuniunea Consiliului UE de la Bruxelles Miniștrii Agriculturii din statele membre ale Uniunii Europene se reunesc luni, la...
Ultima oră
Pe aceeași temă