Aproximativ douăzeci de moschei au fost închise din decembrie şi până în prezent, potrivit declaraţiilor lui Bernard Cazeneuve, ministrul de Interne francez, informează site-ul publicaţiei Le Monde, potrivit Mediafax.
Ministrul de Interne al Franţei, Bernard Cazeneuve, a reiterat luni că din decembrie 2015, în jur de 20 de moschei şi săli de rugăciune considerate radicale au fost închise. Acesta a adăugat că urmează a avea loc expulzări ale predicatorilor extremişti.
Cazeneuve a făcut aceste declaraţii presei franceze, după o întrevedere avută la Minister cu preşedintele şi secretarul general al Consiliului francez al Cultului Musulman (CFCM), Anouar Kbibech şi Abdallah Zekri. În cadrul întrunirii s-a discutat despre finanţarea islamismului în Franţa, extrem de criticat de clasa politică, chiar în rândul musulmanilor.
Acest anunţ are loc după ce Manuel Valls, premierul Franţei, s-a declarat într-un interviu că este în favoarea unui control mai dur asupra moscheilor din Franţa.
Bernard Cazeneuve a confirmat că va fi relansată o "fundaţie a islamului în Franţa", care va avea misiunea de a garanta transparenţa totală a finanţărilor moscheilor şi care să cuprindă respectarea principiilor riguroase ale laicităţii. O primă încercare a unei astfel de fundaţii, FOIF, înfiinţată de Dominique Villepin, s-a soldat cu un eşec, având un singur donator şi devenind ţinta diverselor scandaluri.
În Franţa se află aproximativ 2.500 de moschei şi săli de rugăciune, dintre care 120 sunt considerate a răspândi o ideologie fundamentalistă salafistă.