Zeci de mii de manifestanţi au defilat sâmbătă la Roma, la apelul Partidului Democrat (PD), principal partid de opoziţie, în cadrul unei reuniuni prevăzute cu mult timp înainte, dar care are loc cu trei zile înainte de un vot asupra unei moţiuni de cenzură împotriva Guvernului, relatează AFP, citat de Mediafax.
„Cu Italia care vrea să se schimbe” – era sloganul acestei forme de demonstraţie de forţă a PD, care a pus la dispoziţie 18 trenuri speciale, 1.500 de autocare şi două vapoare pentru a-i transporta pe manifestanţi.
Două convoaie de manifestanţi au defilat pentru a ajunge în piaţa Saint-Jean-de-Latran, în nord-estul oraşului, locul unde în mod tradiţional au loc marile manifestaţii.
„Ne aflăm aici pentru a transmite Italiei un mesaj de încredere şi de schimbare”, a declarat secretarul PD, Pier Luigi Bersani, într-un discurs în faţa mulţimiii de manifestanţi. „Nu mai putem continua aşa, Berlusconi trebuie să plece, trebuie să mergem înainte într-o nouă direcţie”, a spus el.
„Vom depune eforturi până în ultimul moment pentru ca începând de marţi (ziua votului de încredere), să facem un prim pas pe un nou drum (…). Nu este vorba doar de a schimba Guvernul. Este o perioadă din istoria noastră politică pe care trebuie să o depăşim, un sistem cu care trebuie să ne confruntăm”, a declarat el.
Deasupra mulţimii, o imensă pancartă roşie de aproximativ 20 de metri cerea „O altă Italie”.
Mulţi tineri erau prezenţi în cadrul manifestaţiei, studenţii fiind mobilizaţi de mai multe săptămâni împotriva unei reforme a sistemului universitar şi a reducerilor bugetare decise de Guvern.
O parte a mulţimii de manifestanţi era în întregime consacrată culturii, sub sloganul „Durere şi cultură”, în semn de protest faţă de reducerile bugetare care au afectat grav acest sector naţional în care lucrează 550.000 de persoane.
Pensionarii au venit şi ei în număr mare. „Guvernul a distrus totul, în special în sănătate şi pensii”, a afirmat Silvio Andagalli, un locuitor în vârstă de 76 de ani din Frosinone, în apropiere de Roma. „Bilanţul acestor ultimi ani este dezastruos. Situaţia în ţara noastră nu s-a îmbunătăţit deloc. Ne-am distanţat de ţările puternice din Europa”, a adăugat el.
Manifestaţia de sâmbătă, hotărâtă cu mult timp înainte de anunţarea moţiunii de cenzură şi susţinută şi de Italia Valorilor (IDV) a fostului magistrat anticorupţie Antonio Di Pietro, urma să fie succedată duminică de demonstraţii organizate de Poporul Libertăţii (PdL), al lui Silvio Berlusconi, în mai multe oraşe italiene.
Şeful Guvernului se află într-o situaţie delicată. El dispune, împreună cu aliatul său, Liga Nordului, de o majoritate confortabilă în Senat, dar îi lipsesc voturi în Camera Deputaţilor, din cauza separării de fostul său aliat Gianfranco Fini, care şi-a creat propria formaţiune politică alături de disidenţi din PdL.
Potrivit unui sondaj ale cărui rezultate au fost publicate sâmbătă, intenţiile de vot s-ar repartiza, în cazul căderii Guvernului şi organizării alegerilor anticipate, în felul următor: PdL 27,6 la sută, Liga Nordului 12 la sută, PD 25 la sută, IDV 6,2 la sută, în timp ce noul partid al lui Gianfranco Fini, Viitor şi Libertate (FLI), ar primi 6,9 la sută din voturi