5 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăSpecialZeci de mii de pensionari au primit, ilegal, mai mulţi bani în...

Zeci de mii de pensionari au primit, ilegal, mai mulţi bani în 2010. Pensii au primit şi 3.700 de decedaţi. Acum, statul vrea să recupereze banii

Aproape 30.000 de pensionari care au încasat ilegal anumite sume de la Casa Naţională de Pensii vor fi obligaţi să dea banii înapoi. Lor li se va opri o treime din cuantumul pensiei, până la recuperarea prejudiciului.

Inspectorii Curţii de Conturi au descoperit câteva zeci de mii de cazuri în care pensionarii au primit de la stat diferite sume de bani necuvenite, profitând de faptul că nu s-au făcut verificări sau că sistemul informatic a dat erori.

Din evidenţele de la nivelul anului 2010, a rezultat că s-au plătit pensii anticipate, de invaliditate pentru gradele I şi II şi de urmaş unor persoane care au fost, în acelaşi timp, şi salariate, numărul acestora depăşind 21.000. Calculul la nivel de Bucureşti indică faptul că prejudiciul produs a fost de peste 9 milioane de lei.

În cazul celor care primesc pensii pentru gradul III de invaliditate şi sunt şi angajaţi, prestând între patru şi opt ore de muncă pe zi, au fost depistate 4.274 de persoane care au primit sume necuvenite.

În cazul altor 1.400 de beneficiari, nu s-a suspendat plata pensiei începând cu luna în care aceştia au obţinut venituri din activităţi independente, deşi primeau şi bani de la stat pentru gradele I şi II de invaliditate.

Peste 2.200 de persoane au cumulat o pensie netă, mai mare decât salariul mediu brut, cu venituri din salarii de la instituţii publice. În această situaţie, ar putea fi traşi la răspundere şi angajatorii lor.

„Inspecţia Muncii realizează controale şi poate sancţiona cu amenzi instituţiile care angajează pensionari, dar nu se interesează asupra situaţiei lor”, a declarat Angelica Mihail, purtător de cuvânt la Casa Naţională de Pensii şi Asigurări Sociale (CNPAS).

Valoare totală a sumelor de recuperat, numai la nivelul Bucureştiului, este de aproape 32 de milioane de lei.

Pensii plătite morţilor

În afară de cei aproape 30.000 de pensionari care au încasat ilegal bani în 2010, Casa de Pensii a efectuat plăţi şi în contul unor decedaţi. Peste 3.700 de morţi au continuat să primească banii cuveniţi de la stat, în conturi bacare sau prin mandat poştal, fără ca nimeni să se sesizeze.

Abia în timpul controlului efectuat de Curtea de Conturi, cei de la Casa de Pensii Bucureşti, unde au fost descoperite 323 de asemenea cazuri, au luat măsuri şi au recuperat 7,3 milioane de lei din paguba totală de 7,6 milioane de lei.

Cum se recuperează banii

În cazul în care se constată că o persoană a încasat bani necuveniţi de la stat, se trece la recuperarea prejudiciului. „Se emite o decizie de debit, persoana respectivă e înştiinţată şi are posibilitatea să restituie suma în întregime sau aceasta să fie recuperată eşalonat. În ultima situaţie, se opreşte lunar o treime din cuantumul pensiei până la recuperarea prejudiciului”, a declarat Angelica Mihail, de la CNPAS.

Cei care primesc anumite categorii de pensii,z care nu le permit cumulul cu salariul, sunt înştiinţaţi încă de la început asupra acestui lucru, iar dacă nu îl respectă sunt buni de plată.

În general, durează în medie trei luni, până se descoperă cazurile de plăţi ilegale, după confruntarea bazelor de date de la ANAF şi pensii, au precuzat oficialii de la CNPAS.

Ei au mai declarat că cifra de peste 30.000 de pensionari care au încasat sume necuvenite a mai scăzut între timp, dar nu au putut preciza care este aceasta în prezent.

Cele mai citite

Atracții turistice care-și închid porțile în 2025

Unele muzee, situri naturale și hoteluri și-au luat rămas bun pentru totdeauna în acest an, cum ar fi emblematicul club parizian Chez Michou Călătoria globală...

Eldorado Gold își vinde participația majoritară la Deva Gold: Licența pentru Certej, în centrul unei noi etape

Compania canadiană Eldorado Gold a anunțat vânzarea participației sale majoritare de 80,5% în Deva Gold, titulara licenței pentru exploatarea aurului, argintului și andezitului industrial...

SUA: Băncile mari dau în judecată Rezerva Federală pentru teste de rezistență controversate

Marți, băncile importante și grupurile de afaceri au intentat un proces împotriva Rezervei Federale (Fed), acuzând că testele anuale de rezistență aplicate marilor instituții...
Ultima oră
Pe aceeași temă