„Viata la bloc” seamana cu un sport extrem pentru sute de familii din Galati, pentru ca acestea isi traiesc fiecare zi cu groaza ca blocul in care locuiesc s-ar putea prabusi in cazul producerii unui cutremur si tremura la fiecare fisura descoperita in pereti, pentru ca asemenea locatarilor din blocul C 20, ar putea fi evacuati cu armata, pentru ca blocul se prabuseste din cauza ca este „sapat” la temelie de panza freatica.
Daca ar avea loc un cutremur de gradul 8, la Galati si Tecuci s-ar prabusi 27 de blocuri de locuinte si alte 12 mari imobile. Pe lista intocmita de Prefectura Galati, la cererea ministrului Laszlo Borbely, se afla 804 imobile cu „bulina rosie” din municipiile Galati si Tecuci si orasele Tg. Bujor si Beresti, la momentul actual fiind expertizate 158 dintre acestea. Dintre cele 39 de cladiri care fac parte din categoria celor cu clasa 1 de risc seismic, au fost consolidate in perioada din 1990 si pana in prezent numai trei cladiri. Alte trei imobile din clasa 1 de risc seismic sunt in curs de consolidare, dar pentru finalizarea lucrarilor sunt necesare 3,1 milioane de lei. Conform evaluarilor, pentru consolidarea imobilelor cu risc seismic ridicat aflate la acest moment in statisticile autoritatilor galatene ar fi necesare 26,5 milioane de lei, dintre care 12,3 milioane pentru consolidarea cladirilor in care isi au sediile institutii publice, iar 14,2 milioane sunt necesare pentru consolidarea blocurilor de locuinte si caselor. Galatiul se confrunta insa si cu o alta mare problema, aceea a nivelului foarte ridicat al panzei freatice, care afecteaza constructiile din cauza producerii tasarii. In lista municipalitatii se afla 30 de blocuri de locuinte, in cea mai mare parte din cartierul Tiglina 1, construite in perioada anilor '60, fara subsol tehnic si fara canivouri pentru conducte la subsol. Apa scursa din conductele sparte ridica si mai mult nivelul panzei freatice.
Din cauza tasarii, o parte din blocul C20 s-a prabusit in decembrie 2004, locatarii fiind evacuati cu Armata. De atunci au fost demarate lucrari de consolidare, iar singurul fapt notabil este ca in curand se vor implini doi ani de la demararea lor. La alte patru blocuri din acelasi cartier, au fost efectuate inainte de 1990 lucrari de consolidare prin dublarea peretilor. Un complex comercial modern, care a fost distrus de tasare nu a mai putut fi salvat si a fost ras de pe fata pamantului in anii '80, iar un complex similar, „Francezi”, se afla acum intr-o situatie asemanatoare, fiind in cea mai mare parte evacuat din cauza crapaturilor aparute in pereti si pardoseli.