-1 C
București
luni, 18 noiembrie 2024
AcasăSpecialZece salturi majore pe care industria IT le va face în următorii...

Zece salturi majore pe care industria IT le va face în următorii cinci ani | OPINIE

Între 1 şi 5 octombrie, în oraşul american Orlando (Florida) a avut loc „Gartner Symposium/Itxpo“, eveniment dedicat directorilor IT, unde au fost prezentate trendurile şi predicţiile pentru perioada 2018-2022.

Previziunile Gartner, precum şi presupune­rile care au stat la baza lor demonstrează încă o dată că directorii IT trebuie să fie, în primul rând, foarte buni strategi de business şi abia în al doilea rând foarte buni profesionişti în domeniul tehnic.

Din 2018 încolo, aceştia vor avea un rol mai important că oricînd în generarea de venituri, crearea de plus-valoare, dezvoltarea şi lansarea de noi modele de business, utilizând un mix între tehnologii consacrate şi emergente. Cele zece predicţii Gartner indică rolul acestora în crearea de noi afaceri, folosind selectiv tehnologii pentru a atinge acest obiectiv.

Să enumerăm cele mai importante dintre predicţiile Gartner:

1. Până în 2021, brandurile care îşi vor adapta site-urile web pentru a putea susţine căutarea vizuală şi vocală îşi vor creşte vânzările online cu 30%. Gartner a descoperit că interogările bazelor de date prin voce reprezintă cel mai rapid tip de căutare mobilă. Căutarea vocală şi vizuală accelerează tranzacţiile de pe dispozitivele mobile (telefoane/tablete). Tranzacţiile mobile şi tranzacţiile prin propriile aplicaţii ale comercianţilor reprezintă, până astăzi, 50% din toate tranzacţiile de pe multe site-uri de co­merţ electronic.

Investiţiile Apple, Facebook, Google şi Microsoft în IA (Inteligenţă Artificială) şi ML (Machine Learning/algoritmi de învăţare) vor avea un rol determinant în accelerarea gradului de pene­trare a acestor tehnologii în următorii doi ani.

2. Până în 2020, cinci dintre primii şapte giganţi digitali se vor „autodisrupe“ intenţionat, pentru a-şi crea următoarea oportunitate de lider. Este vorba de Alibaba, Amazon, Apple, Baidu, Facebook, Google, Microsoft şi Tencent. Ei vor găsi noi diferenţiatoare/avantaje competitive în lupta cu ceilalţi, precum şi noi servicii sau produse pentru a atrage clienţi noi şi a creşte, astfel, piaţa în ansamblu.

3. Până la finele anului 2020, cripto-monedele, care au la bază tehnologia blockchain, vor gene­ra aproximativ 1 miliard de dolari profit pentru domeniul bancar. Gartner estimează că valoarea curentă combinată a cripto-monedelor aflate în circulaţie la nivel mondial este de 155 miliarde dolari, iar această valoare creşte pe măsură ce numărul token-urilor continuă să creas­că, iar interesul pieţei este tot mai mare. Cripto-monedele vor reprezenta mai mult de jumătate din valoarea adăugată globală a business-ului blockchain la nivel global până în anul 2023, conform studiului Gartner Predictions.

4. Până în 2022, popu­laţiile din ţările cu economii mature vor consuma mai multe informaţii false decât adevărate. Gartner avertizează că, în timp ce IA se dovedeşte a fi foarte eficientă în crearea de noi informaţii, este la fel de eficientă în distorsionarea datelor, pentru a crea şi informaţii false.

Gartner estimează că, înainte de 2020, informaţiile neadevărate ce vor fi vehiculate pe pieţele financiare din întreaga lume vor genera o fraudă majoră, posibilă prin falsuri de înaltă calitate. În acelaşi timp, nicio companie IT mare nu va reuşi pe de­plin în încercările sale de a atenua această problemă. În decurs de trei ani, una dintre ţările foarte dezvoltate va adopta regulamente sau legi care vor încerca să diminueze răspândirea informaţiilor false generate de IA.  Impactul ştirilor false este vizibil încă de acum, dacă ne uităm la precedentele alegeri din SUA şi investigaţia în plină desfăşurare peste Ocean. Sau la alegerile din Franţa, Germania etc.

5. Până în 2020, crearea unei „realităţi contrafăcute“, sau a unui conţinut fals, condusă de IA, va depăşi capacitatea IA de a o detecta, stimulând neîncrederea digitală. IA şi sistemele de învăţare automată (machine lear­ning) de astăzi pot clasifica conţinutul imaginilor mai rapid şi mai consistent decât omul.

Gartner avertizează că, până la sfârşitul anului 2018, un videoclip contrafăcut folosit într-un context satiric va genera o dezbatere publică acceptată ca reală de una sau ambele părţi ale spectrului politic. În 2019, numărul proiectelor comerciale pentru a detecta ştirile false va creşte de 10 ori.

6. Până în 2021, mai mult de 50% din companii vor cheltui sume mai mari pe boţi şi chatbot (automate de chat) decât pe dezvoltări tradiţionale ale aplicaţiilor mobile. Gartner prognozează că, până în 2020, 55% din companiile mari vor fi implementat (utilizat în producţie) cel puţin un bot sau un chatbot.

Progresele rapide din domeniul prelucrării naturale a limbajului (NLP – Natural Language Processing) fac ca, în zilele noastre, aceşti boţi să recunoască intenţia utilizatorilor mult mai bine decât generaţiile anterioare. Potrivit studiului, NLP este folosit pentru a determina punctul de intrare pentru arborele de decizie într-un chatbot, dar majoritatea chatboti-lor încă mai utilizează răspunsuri prestabilite într-un arbore de decizie. O paranteză: la conferinţa F8, ţinută de cei de la Facebook la începutul verii, a fost prezentată o funcţionalitate a Facebook Messenger pentru companii, care era de fapt un chatbot. Acesta este deja folosit de companii aeriene şi de restaurante.

El poate citi meniul unui restaurant de pe site-ul acestuia şi poate face recomandări utiliza­torilor, precum şi să răspundă la întrebări lega­te de acesta. Practic, ţine lo­cul omului care răspunde la telefon şi dă informaţii basic.

7. Până în 2021, 40% din personalul IT va deţine mai multe roluri (multirol), majoritatea dintre ele fiind mai degrabă de business decât de tehnologie. Până în 2019, angajările de personal tehnic în IT vor scădea cu mai mult de 5%, iar 20% din organizaţiile IT vor angaja oameni multirol pentru a scala afacerile digitale. Numărul angajaţilor tehnici va scădea la 75% din nivelul atins în 2017.

8. În 2020, Inteligenţa Artificială (IA) va deveni un stimulent net pozitiv în crearea de locuri de muncă. 

Raportul va fi de 2,3 mi­lioane create, faţă de 1,8 milioane eliminate. În 2025, în doar cinci ani deci, raportul net va fi de 2 milioane de noi locuri de muncă. Companiile globale de servicii IT vor avea cea mai mare pondere în crearea de locuri de muncă în 2018 (100.000 noi, faţă de 80.000 eliminate).

9. Până în 2021, Gartner prezice că IA va genera economiei mondiale un plus de 2,9 trilioane de dolari şi va recupera 6,2 miliarde de ore de muncă productivă, adică va elibera muncitorii de un număr mare de sarcini, care consumă timp şi nu aduc plus-valoare.

10. Până în 2020, tehnologia IoT (Internet of Things) se va regăsi în 95% din produsele electro­nice nou-apărute. IoT este un concept ce presupune folosirea Internetului pentru a conecta între ele diferite dispozitive, servicii și sisteme automate, formând astfel o rețea de obiecte. Gartner pre­zice că produsele cu tehnologia IoT, integrate şi interconectate cu smartphone-urile, vor începe să-şi facă simţită prezenţa începând cu 2019. Până în 2022, jumătate din bugetele de securitate pentru IoT vor merge către remedierea defecţiunilor, rechemări şi remedierea breşelor de securitate mai degrabă decât către protecţie. 

Gartner estimează că vor creşte drastic cheltuielile IoT după 2020. Piaţa de securitate IoT va fi de 840,5 milioane dolari până în 2020. Combinarea serviciilor de securitate IoT, a sistemelor de siguranţă şi a securităţii fizice va duce la o piaţă globală în creştere rapidă. 

Gartner prezice o creştere exponenţială în acest domeniu, depăşind 5 mi­liarde dolari, la nivel global, până la sfârşitul anului 2020.  

Cele mai citite

Rezidențiat: Un sistem medical care strigă după ajutor

În timp ce peste 10.000 de candidați au susținut examenul de rezidențiat, România se confruntă cu un paradox cutremurător: avem un număr mare de...

Mircea Geoană, sprijinit de Sir George Iacobescu în cursa pentru președinția României

Sir George Iacobescu este singurul român înnobilat de Regina Marii Britanii pentru contribuțiile sale excepționale în domeniul caritabil, comunitar și al serviciilor financiare Mircea Geoană,...
Ultima oră
Pe aceeași temă