16.3 C
București
duminică, 22 septembrie 2024
AcasăSpecialZece procente avantaj pentru Barack Obama

Zece procente avantaj pentru Barack Obama

Avantajul democratului Barack Obama in fata republicanului John McCain a depasit un prag pshihologic, ajungand pentru prima data la un numar cu doua cifre.
Pentru a treia oara consecutiv, Barack Obama a inregistrat cresteri in sondajele de opinie, avantajul sau fata de John McCain ajungand, potrivit unui sondaj Reuters/ C–Span/Zogby dat publicitatii ieri, la 10%. Pentru democratul Obama s-au pronuntat 52% din alegatorii chestionati, iar pentru McCain – 42%.

Este pentru prima data cand diferenta dintre cei doi candidati a ajuns la un numar de doua cifre, prag psihologic important. "Obama creste continuu, in timp ce McCain pare sa-si fi pierdut energia in acest moment", remarca analistul de sondaje John Zogby.
Obama a inregistrat cresteri de simpatie in randurile a doua categorii esentiale de alegatori. Avantajul sau in randul alegatorilor independenti a crescut spectaculos de la 15% la 27%, iar in randul femeilor a inregistrat o crestere mai modesta, de la 13 la 16%.

Sondajul publicat ieri il indica pe Obama pe primul loc la toate grupurile de varsta si de venituri, cu exceptia veniturilor foarte mari. El este sustinut chiar si de 21% din alegatorii ce se autodescriu conservatori, care sustin de regula Partidul Republican. Iar sprijinul exprimat de Colin Powell ii va aduce democratului Obama un capital de simpatie suplimentar in randul alegatorilor care optau in general pentru republicani.
Cea mai mica diferenta, 2%, intre Obama si McCain se inregistreaza in randul barbatilor. Procentajul simpatizantilor albi ai lui McCain a scazut de la 50% la 44%.
Analistii au intepretat aceste rezultate drept un semnal ca atacurile recente ale lui McCain, care a evocat constant asocierea lui Obama cu William Ayers, radical din anii 1960, nu au avut ecoul scontat.

De asemenea, desemnarea guvernatorului de Alaska, Sarah Palin, drept candidat la functia de vicepresedinte pare sa fi fost in defavoarea lui McCain, trezind ingrijorarea ca Palin nu ar fi suficient de bine pregatita pentru o functie atat de importanta. si un sondaj Wall Street Journal/NBC News indica aceeasi diferenta intre cei doi candidati, de 10%, cu o crestere a procentajului de sustinatori ai lui Obama din suburbii, de la 2% in urma cu doua saptamani la 12%.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă