15.6 C
București
luni, 7 octombrie 2024
AcasăSpecialZece pentru Romania: elite versus vedete

Zece pentru Romania: elite versus vedete

– Cea de-a treia editie a campaniei se intoarce la categoriile din 2005.

 

Editia din anul acesta a campaniei "Zece pentru Romania" aduce trofee in valoare de 1000 euro si o intoarcere  la categoriile anului 2005. Astfel, anul acesta vor fi desemnati, ca reprezentanti ai elitei, ministri, sportivi, parlamentari, actori, jurnalisti, interpreti vocali, oameni de afaceri, analisti politici, tineri politicieni, politicieni.

Publicul poate sa decida ca un premiu sa nu se acorde
Ambitia proiectului este ca, in decurs de zece ani, sa adune "o galerie de 100" de oameni care "sa recladeasca ideea de elita in Romania". Intr-o tara in care "notorietatea" se confunda cu ideea de "valoare si elita", campania urmareste sa separe apele, propunand criterii valorice clare. Proiectul se bazeaza pe o cercetare sociologica facuta pe un esantion de 4800 de persoane, de catre patru institutii de sondare a opiniei publice (CSOP, CURS, IMAS, INSOMAR). Sociologic, proiectul cuprinde doua etape: in prima etapa, celor chestionati li se cere sa-si nominalizeze favoritii din fiecare categorie si sa argumenteze de ce i-au ales (care sunt, asadar, "criteriile" de evaluare), iar intr-o a doua etapa se va alege, prin vot, cate un castigator al fiecarei categorii. Pe 13 decembrie va avea loc o gala in care se vor acorda trofeele. Daca in anii trecuti regulamentul de acordare a trofeului "Zece pentru Romania" prevedea ca trofeul sa se acorde chiar daca nivelul de neincredere a publicului e mai sus decat votul castigatorului, din 2007 s-a decis sa nu se acorde trofeul daca publicul asaza pe locul I "nici unul".

Dezbateri pe format de concurs

Pe parcursul campaniei, sunt programate o multime de dezbateri cu trei reprezentanti ai fiecarei categorii (primii clasati in topul preferintelor sociologice), pusi fata in fata pe durata unei emisiuni, sub privirea unui juriu format din ex-consilierul prezidential Adriana Saftoiu, psihologul Aurora Liiceanu, sociologul Mircea Kivu si regizorul Alexandru Darie. Emisiunile sunt structurate dinamic, sub forma de concurs – astfel, realizatorul, apoi juriul si in final publicul vor adresa fiecarui "concurent" cate o intrebare la care acesta e obligat sa dea un raspuns de o durata anume, apoi cei trei vor fi pusi fata in fata. La sfarsitul emisiunii, dupa ce vor sosi rezultatele cercetarii sociologice, unul dintre ei va fi declarat castigator.
Programarea emisiunilor este urmatoarea: 2-7 octombrie – categoria Ministri, 3-14 octombrie –categoria Sportivi,  4-21 octombrie – categoria Parlamentari, 5-28 octombrie – categoria Actori, 6-4 noiembrie – categoria Vedete TV, 7-11 noiembrie – categoria Interpreti vocali, 8-18 noiembrie – categoria Oameni de afaceri,  9-25 noiembrie – categoria Analisti politici, 10-2 decembrie –categoria Tineri politicieni, 11-9 decembrie –categoria Politicieni.

Castigatorii primelor editii
"Zece pentru Romania" 2005
Categoria "Politicieni" – Traian Basescu
Categoria "Parlamentari" – Mona Musca
Categoria "Analisti politici" – Cristian Tudor Popescu
Categoria "Ministri" – Mona Musca
Categoria "Interpreti vocali" – Irina Loghin
Categoria "Oameni de afaceri" – Ion Tiriac
Categoria "Tineri politicieni" – Cozmin Gusa
Categoria "Sportivi" – Cristian Chivu
Categoria "Jurnalisti" – Cristian Tudor Popescu.
"Zece pentru RomAnia" 2006
Categoria "Politicieni" – Traian Basescu
Categoria "Tineri politicieni" – Victor Ponta
Categoria "Ministri" – Mihai Razvan Ungureanu
Categoria "Jurnalisti" – C.T.Popescu
Categoria "Marci romanesti" – Dacia
Categoria "Arhitecti" – serban Sturdza
Categoria "Scriitori" – Mircea Cartarescu
Categoria "Istorici" – Alexandru Zub
Categoria "Medici chirurgi" – Irinel Popescu
Categoria "Avocati" – Ana Diculescu Sava

Invitati
Anul trecut, campania Realitatii TV "Zece pentru Romania" l-a avut ca invitat pe fostul cancelar Helmut Kohl. Editia de anul acesta aduce alta figura grea a politicii mondiale, dintre cei care au facut istorie – este vorba de Henry Kissinger, fostul secretar de stat din timpul administratiei Nixon si Ford, care a luat Premiul Nobel pentru Pace pentru contributia decisiva pe care a avut-o la incetarea razboiului din Vietnam. Editia de anul acesta va fi precedata de o gala, in cadrul careia Henry Kissinger va face o radiografie a situatiei politico-economice globale cu referiri spre Europa de Est, implicit cu referiri concrete spre situatia Romaniei. "Politica externa a Romaniei poate primi o confirmare sau un memento de la Kissinger si pentru ca noi suntem ceea ce suntem astazi pur si simplu fiindca a existat el.
Romania si-a ocupat locul in NATO deoarece Kissinger a influentat politica americana de aliante si noi suntem astazi aliatii Americii, chiar daca ne plac numai avantajele si ne displac numai dezavantajele", a mai declarat Mihai Tatulici. Intitulat "Remarks by Henry Kissinger", speach-ul lui Kissinger va cuprinde opiniile diplomatului cu privire la ce se va intampla in viitor cu relatiile dintre America si Europa,  Rusia sau tarile arabe.

Cele mai citite

Augustin Zegrean: Nu poți să condamni un om pentru că strigă te miri ce

Fostul președinte al CCR a spus că instituția numită Curtea Constituțională nu pedepsește, verifică doar constituționalitatea legilor Augustin Zegrean a afirmat că "decizia Curții...

Klaus Iohannis la Sommet-ul Francofoniei: Acordăm o atenție deosebită oportunităților economice din spațiul francofon

Una dintre prioritățile majore ale Francofoniei o reprezintă educația și formarea tinerilor, a declarat președintele Iohannis la Paris Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut sâmbătă,...

Netanyahu spune că Israelul se confruntă cu un război pe șapte fronturi

Netanyahu a afirmat că Israelul are dreptul să se apere și că nu îi va uita pe cei 101 ostatici pe care îi va...
Ultima oră
Pe aceeași temă