15.6 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSpecialZawahiri ameninta din nou

Zawahiri ameninta din nou

Intr-o noua inregistrare video difuzata ieri de postul de televiziune Al-Jazeera, egipteanul Ayman al-Zawahiri, adjunctul lui Osama bin Laden la conducerea retelei teroriste Al Qaeda, a amenintat Marea Britanie cu noi atacuri si Statele Unite cu „o catastrofa mai grava decat cea pe care au cunoscut-o in Vietnam”.
„In ceea ce-i priveste pe britanici, le spun: Blair a atras distrugerea pana in centrul Londrei si va atrage noi distrugeri, cu voia lui Dumnezeu”, a amenintat Zawahiri. „Numarul doi” din ierarhia Al Qaeda a amenintat si „popoarele din coalitia cruciata” (SUA si aliatii lor) ca nu se vor bucura de securitate pana cand „armatele necredincioase nu se vor retrage de pe pamantul lui Mohammed”.

Primul acuzat oficial pentru tentativele de atentat din 21 iulie

Ismael Abdurahman, in varsta de 23 de ani, este primul suspect pus oficial sub acuzare in Marea Britanie in cadrul anchetei privind tentativele de atentat din 21 iulie de la Londra. El a fost acuzat ca „intre 23 si 28 iulie” a detinut si a ascuns informatii care „ar fi putut ajuta la arestarea, urmarirea sau condamnarea unei alte persoane pentru comiterea sau pregatirea unui act terorist ori pentru instigare la act terorist”. In cadrul unei audieri care a avut loc ieri, s-a decis plasarea lui in detentie provizorie pana in data de 11 august. In total, 14 persoane sunt retinute de politie in legatura cu atacurile teroriste din Marea Britanie. Toti teroristii implicati in tentativele de atentat de la 21 iulie au fost arestati. Doi dintre ei, Mokhtar Said Ibrahim, alias Mokhtar Mohammed Said, si Ramzi Mohammed, au fost arestati vineri in vestul Londrei, iar Yacine Hassan Omar a fost arestat miercuri la Birmingham si trimis la Londra. Osman Hussain, alias Hamdi Isaac, cetatean britanic de origine etiopiana, a fost arestat la Roma, autoritatile italiene anuntand ieri ca audierea in vederea extradarii sale catre Marea Britanie a fost fixata pentru data de 17 august.

Masuri sporite de securitate

Aproximativ 6.000 de politisti, multi dintre ei inarmati, au fost mobilizati la Londra ieri, la o luna dupa atentatele de la 7 iulie, soldate cu 52 de morti (in afara celor patru teroristi sinucigasi) si la doua saptamani dupa tentativele de atentat din 21 iulie.
Masurile sporite de securitate au fost puse la incercare de un reporter al postului de televiziune Sky News, care a reusit sa insele vigilenta fortelor de ordine, calatorind fara probleme cu acte false de la Londra la Paris cu trenul Eurostar, care trece pe sub Canalul Manecii, mijloc de transport folosit si de unul dintre atentatorii de la 21 iulie pentru a fugi din Marea Britanie.
Reporterul si-a cumparat fara probleme bilet din gara Waterloo, folosind un pasaport al unui prieten care nu seamana deloc cu el.

Cele mai citite

Germania a suspendat exporturile de armament către Israel

O sursă apropiată ministerului a citat un oficial guvernamental de rang înalt care a declarat că a oprit activitatea de aprobare a licențelor de...

Elena Lasconi promite transparență totală privind cheltuirea banilor Administraţiei Prezidenţiale

Preşedintele USR, Elena Lasconi, a declarat miercuri că, dacă va câştiga alegerile, va face publice toate cheltuielile Administraţiei Prezidenţiale şi va diminua bugetul acestei...

Liban: Noi explozii după ce au fost detonate și stațiile radio ale Hezbollah

Noi explozii au fost semnalate miercuri în Liban, în urma detonării unor dispozitive de emisie-recepţie folosite de gruparea Hezbollah, la o zi după ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă