8.5 C
București
duminică, 17 noiembrie 2024
AcasăSpecialZaţul de la cafea folosit ca biocombustibil

Zaţul de la cafea folosit ca biocombustibil

Din zațul rămas de la cafea poate fi extras ulei prin înmuierea acestuia într-un solvent organic, înainte ca acesta să fie transformat chimic în biodiesel printr-un proces numit transesterificare. Un nou studiu a cercetat felul în care acest combustibil își schimbă proprietățile în funcție de tipul de cafea folosită în proces.

Ca parte a studiului, cercetătorii au făcut biocombustibili din zațul cafelei produse în douăzeci de regiuni geografice diferite, inclusiv cafea decofeinizată, atât Robusta, cât și Arabica.

Dr Chris Chuck de la Departamentul de Inginerie Chimică de la Universitatea Bath explică: "Sunt produse global în fiecare an aproximativ 8 milioane de tone de cafea, iar zaţul conţine cam 20% ulei pe greutate specifică. Acest ulei are proprietăţi similare cu materiile prime folosite momentan pentru a face biocombustibili, dar în timp ce acelea sunt cultivate special pentru a produce combustibil, zaţul este un deşeu. Folosind zaţul există un potenţial real de a produce un biocombustibil durabil de a doua generaţie."

Cercetarea a descoperit că proprietăţile fizice ale combustibililor nu se schimbau aproape deloc indiferent de sursa din care provenea zaţul. Acest lucru înseamnă că orice fel de zaţ este o sursă viabilă de materie primă pentru producţia de bicombustibili.

Dr Chuck a explicat că "Randamentul şi proprietăţile de biocombustibil pot diferi în funcţie de condiţiile de creştere la materia primă actuală, uneori făcându-le să iasă din specificaţii. Uniformitatea biocombustibilului din cafea este o veste foarte bună pentru producători şi utilizatori."

Cercetătorii sugerează că, chiar dacă biocombustibilul din cafea ar fi o parte mică din mixul de energie, ar putea fi produs la scară mică de lanţurile de cafenele pentru a alimenta vehiculele de livrări. Aceleaşi vehicule ar putea fi folosite pentru a colecta zaţul şi a-l duce la centrele de producţie pentru a fi procesate.

Rhodri Jenkins, un doctorand în Tehnologii Chimice Durabile şi primul autor al studiului spune că "Estimăm că o cafenea mică produce în jur de 10 kg de zaţ pe zi, ceea ce ar putea produce în jur de doi litri de biocombustibil. Există şi multe deşeuri produse de companiile care prăjesc boabele de cafea care se aruncă."

Cercetătorii studiază şi alte tipuri de deşeuri de mâncare care ar putea fi folosite ca materie primă pentru biocombustibili.

Cele mai citite

Infotrafic: Avertisment de ceață densă în 14 județe ale țării

ANM a emis mai multe coduri galbene de ceață densă, ghețuș și chiciură Centrul Infotrafic a transmis, printr-un comunicat, că „Se circulă în condiţii de...

Bela Karolyi, antrenorul Nadiei Comăneci, a murit la vârsta de 82 de ani

Karolyi şi soţia sa Martha au antrenat multiple medaliate olimpice cu aur şi campioane mondiale în SUA şi România, inclusiv pe Nadia Comăneci şi...

Xi Jinping: China este „gata să lucreze” cu Trump

Liderul chinez Xi Jinping s-a întâlnit cu președintele Joe Biden, o ultimă întrevedere înainte ca administrația Trump să preia conducerea Liderul chinez Xi Jinping a...
Ultima oră
Pe aceeași temă