Materialele video educationale postate pe Internet par sa fie ultima moda in materie de invatamant. Tot mai multe universitati americane, dar nu numai, ofera online si gratuit cursuri universitare.
Orice indoiala privind atractivitatea materialelor video educationale a fost categoric inlaturata, la baza stand experienta a doi profesori de matematica de la Universitatea din Minnesota – Jonathan Rogness si Douglas Arnold. Videoclipul acestora, "Despre transformarile Moebius", a fost vizualizat de aproape 1.300.000 de ori de cand a fost postat pe YouTube, anul trecut, in luna iunie. In cadrul miscarii OpenCourseWare (OCW), ideea de a oferi materiale educationale pe Internet apartine celebrului Massachusets Institute of Technology (MIT), care in 2001 a anuntat ca universitatea ofera acces online la cele peste 1.800 de cursuri, deci aproape la intreaga programa scolara a institutiei in cauza. De atunci, ideea a fost preluata de tot mai multe institutii de invatamant superior, astazi peste 150 de universitati din toata lumea participand la miscarea OCW si oferind gratuit aproape 5.000 de cursuri, dupa cum spune, in articolul sau, Jeffrey Thomas de la Departamentul de Stat al SUA.
Compania YouTube s-a fondat in februarie 2005 intr-un garaj din Menlo Park, din California, SUA, iar din 2006 a devenit un adevarat fenomen, tot mai multi utilizatori consultand site-ul respectiv si facand schimb de videoclipuri. Desi in noiembrie 2006 a fost cumparat de catre Google, YouTube functioneaza si astazi ca filiala independenta. Prima universitate care a postat pe YouTube videoclipuri in care prezenta integral cursurile oferite este Universitatea California din Berkeley. Canalul universitatii respective a fost deschis cu peste 300 de ore de cursuri si evenimente pe diverse teme (bioinginerie, fizica, matematica, studii despre pace si conflicte etc.) inregistrate video. In plus, universitatea ofera si videoclipuri interesante pentru viitorii studenti, precum viata in campus, turul detaliat al campusului Berkeley. Platforma educationala YouTube este un teren deschis tuturor, indiferent de zona geografica sau afilierea universitara. Practic, toate institutiile de invatamant din intreaga lume pot lansa un canal pe YouTube. Alte universitati care si-au lansat propriile canale pe YouTube sunt MIT, University of Southern California, Vanderbilt, Duke, Purdue, Auburn si Washington University din St. Louis. Trebuie subliniat ca YouTube nu este singurul website care prezinta videoclipuri pe teme educationale. Mai exista si iTunes U al Apple Computers, care gazduieste materiale gratuite furnizate de 28 de colegii.
MIZA
» Popularitatea
A avea cursuri pe acest site reprezinta un avantaj pentru universitati, popularitatea YouTube fiind remarcabila. Popularitatea se datoreaza, in mare parte, faptului ca site-ul permite oamenilor sa posteze si sa faca schimb de diverse materiale informative.
InternaTionalizarea
Compania intentioneaza sa internationalizeze site-ul. Concret, va merge pe traducerea serviciilor si caracteristicilor oferite in limba fiecarei tari.