Presedintele Bancii Mondiale, Paul Wolfowitz, a acceptat sa demisioneze pe 30 iunie, in urma scandalului de nepotism ce s-a iscat in jurul iubitei sale.
Presiunile tarilor reprezentate in Consiliul de Administratie al Bancii Mondiale au dat roade. Dupa ce marti presedintele George W. Bush a sugerat ca nu va continua sa-l apere pe Wolfowitz, acesta a anuntat ieri ca-si va da demisia incepand cu 30 iunie. "Ma bucur totusi ca membrii Consiliului au acceptat asigurarile mele ca am actionat etic si de buna-credinta spre binele institutiei, inclusiv prin protejarea drepturilor unui angajat de valoare," a spus Wolfowitz.
Consiliul de Administratie a admis totusi ca Wolfowitz nu a fost singurul responsabil in legatura cu pachetul salarial al iubitei sale, Shaha Riza, de asemenea angajata la Banca Mondiala.
Cotidianul conservator "Wall Street Journal" priveste scandalul creat in jurul lui Wolfowitz cu circumspectie, miza reala a schimbarii sale fiind alta – intoarcerea la vechile practici de coruptie pe care fostul presedinte le scosese la iveala. In varsta de 63 de ani, Paul Wolfowitz era o figura incomoda, in special pentru europeni, fiind considerat artizanul principal al razboiului din Irak pe vremea cand era numarul doi din Pentagon. Presedintia sa a fost una dintre cele mai scurte din istoria Bancii Mondiale.
» Posibil candidat
Desi regula nescrisa spune ca presedintia Bancii Mondiale revine intotdeauna SUA, principalul contribuitor la bugetul institutiei, un posibil candidat ar putea fi premierul britanic Tony Blair. Joseph Stiglitz, laureat al Premiului Nobel pentru Economie, a declarat ieri ca Blair "este una dintre persoanele despre care, clar, se vorbeste. Blair a fost cu siguranta un lider politic ce a avut toate contactele de care are cineva nevoie, ceea ce i-ar fi util ca presedinte al institutiei financiare internationale."