21 C
București
duminică, 22 septembrie 2024
AcasăSpecialWikiLeaks: SUA a cerut investigarea guvernului bulgar

WikiLeaks: SUA a cerut investigarea guvernului bulgar

Washingtonul a cerut diplomaţilor săi de la Sofia, în iunie 2009, să culeagă informaţii despre corupţie, aplicarea legii şi infracţionalitate în rândul guvernului bulgar, cu câteva luni înainte ca secretarul de stat Hillary Clinton să se întâlnească cu omologul ei bulgar, arată documente WikiLeaks, citate de NewsIn.

Informaţiile cerute de Washington se referă la „corupţia în rândul unor oficiali cu rang înalt, inclusiv finanţarea unor lideri importanţi cu surse din afara bugetului, surse de finanţare a candidaţilor politici, planurile şi eforturile guvernului de a asigura transparenţa finanţării”, arată telegramele diplomatice intrate în posesia WikiLeaks şi publicate de The Guardian.

SUA dau indicaţii agenţilor să informeze şi despre relaţiile dintre diversele instituţii aflate la conducerea ţării – între preşedinte, premier, miniştri, consiliul de apărare şi securitate naţională, servicii de informaţii şi de securitate, parlament, procuror general, sistem judiciar. De asemenea, Washingtonul vrea să afle despre vulnerabilităţile, personalitatea, situaţia financiară, sănătatea liderilor actuali şi a celor în ascensiune, precum şi a consilierilor lor. Totodată, sunt cerute inclusiv informaţii biometrice despre aceştia.

Temele care interesează diplomaţia americană cu privire la Bulgaria sunt corupţia, infracţionalitatea, spălarea de bani, dar şi conducerea ţării, opoziţia, reformele democratice şi evoluţia politică, securitatea energetică şi relaţiile externe, cu Rusia, UE, Balcani şi cu alţi vecini, cu SUA, NATO, cu organizaţii internaţionale. Stabilitatea financiară, dezvoltarea economică, dificultăţile din societate, demografia, minorităţile, drepturile omului, ca şi securitatea naţională, terorismul, contraterorismul, proliferarea, infrastructura de telecomunicaţii, libertatea presei – inclusiv manipulările prin intermediul presei – sunt tot atâtea subiecte de interes pentru documentarea pe care Washingtonul o face în privinţa Bulgariei, ţară în care îşi trimite soldaţi la antrenament.

La capitolul securitate energetică, SUA vor să ştie despre „factori, inclusiv corupţia şi influenţa externă”, care influenţează deciziile guvernului în acest domeniu, precum şi despre „criminalitatea organizată implicată în sectorul energetic”. Washingtonul se interesează despre politici, planuri, eforturi de a diversifica sursele de energie, de a extinde infrastructa energetică şi despre disponibilitatea de a implementa o strategie europeană de securitate energetică, unitară. Washingtonul cere detalii despre principalii actori ai sectorului energetic şi relaţiile lor cu alţi lideri naţionali. Totodată, este interesat de răspunsurile date planurilor ruse şi de eforturile Bulgariei în privinţa diminuării dependenţei energetice faţă de Rusia.

Tot în privinţa raportării la Rusia, Departamentul de Stat dă indicaţii pentru culegerea de informaţii despre relaţiile personale dintre liderii bulgari şi oficialii sau oamenii de afaceri ruşi. Vrea să afle vulnerabilităţile la influenţa rusă în cazul conducerii la vârf a ţării, al oficialilor din domeniul serviciilor de informaţii, la nivel de ministere.

Nu în ultimul rând, SUA sunt interesate de informaţii despre proasta administrare a fondurilor UE de către Bulgaria şi despre eforturile guvernului de a asigura administrarea transparentă a ajutorului financial.

Practic, documentul transmis de Departamentul de Stat conţine o listă exhaustivă cu toate domeniile vieţii politice, economice, sociale şi în materie de securitate din Bulgaria, despre care Washingtonul cere informaţii, ceea ce i-ar permite să alcătuiască o adevărată radiografie a partenerului său din NATO.

Cele mai citite

Crimă urmată de sinucidere într-o comună din județul Vâlcea

O crimă tragică a avut loc în localitatea Păușești-Măglași, județul Vâlcea, unde un bărbat de 39 de ani și-a ucis cu brutalitate cumnata. Incidentul...

Zelenski țintește NATO, UE și puterea armelor

Kievul rămâne secret cu privire la conținutul unui „plan de victorie”, pe care Zelenski vrea să-l discute întâi cu Joe Biden, săptămâna viitoare Pe lângă invitația...

Premierul Barnier, arhitectul unui nou capitol politic pentru Franța

Michel Barnier a dezvăluit echipa de guvernare, după luni de negocieri și tergiversări Președintele Macron l-a numit premier pe Michel Barnier, fostul negociator al Uniunii...
Ultima oră
Pe aceeași temă