14.7 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialWikileaks: Retragerea din Irak în războiul dintre palate

Wikileaks: Retragerea din Irak în războiul dintre palate

Precipitatul anunţ din iunie 2006 al lui Călin Popescu Tăriceanu, de retragere a trupelor româneşti din Irak, a fost doar o încercare a premierului de a lovi în preşedintele Traian Băsescu şi de a câştiga voturi pentru PNL, având în vedere că sondajele arătau un sprijin redus al publicului pentru prezenţa militarilor noştri în Irak. Aceasta este concluzia unei telegrame a staff-ului Ambasadei SUA la Bucureşti.

Telegrama „Premierul Tăriceanu/ ministrul Apărării propun retragerea trupelor din Irak; preşedintele Băsescu reafirmă angajamentele faţă de Irak, războiul împotriva terorismului”. Clasificare: confidenţial. Anul: 2006

„Mulţi observatori şi analişti caracterizează apelul precipitat al premierului pentru o retragere din Irak drept o manevră în conflictul său politic tot mai intens cu Băsescu, mai degrabă decât o strategie geopolitică analizată pe îndelete”.

„Senatorul PNL Adrian Cioroianu a spus oficialilor ambasadei că ministrul Apărării a prezentat conducerii PNL un memorandum recomandând o retragere din Irak, dar şi o contribuţie mai mare în Afganistan. Cioroianu a apreciat că decizia PNL «nu va mulţumi SUA» dar că era în linie – a susţinut el – cu politica UE. El a prezis că CSAT va sprijini cererea de retragere din Irak. Totuşi, un alt parlamentar influent al PNL, deputatul Cristian Adomniţei, a spus că a fost surprins de decizia conducerii PNL şi că nu o susţine. El a prezis că CSAT va respinge apelul la retragere din Irak. ”
„Preşedintele Băsescu, scandalizat, i-a spus ambasadorului într-o discuţie telefonică din 29 iunie că CSAT va respinge apelul de retragere a trupelor din Irak. El a subliniat că «o asemenea decizie nu poate fi luată de o singură parte». Băsescu a insistat că România îşi va menţine angajamentele faţă de războiul împotriva terorii”.

„Ministrul de Externe Mihai-Răzvan Ungureanu i-a spus ambasadorului într-o discuţie telefonică, pe 29 iunie, că nu este «surprins, dar sunt consternat». El a insistat că «decizia PNL a fost luată fără consultaţii cu mine sau cu ministerul»”.

„George Maior a declarat că anunţul-surpriză al PNL a fost menit să obţină un avantaj politic pentru PNL, în lumina rezultatelor recente din sondaje, care arătau un sprijin redus al publicului pentru prezenţa trupelor româneşti în Irak”.

Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...

Impact între un microbuz și un autobuz, în Gorj. Zece persoane au fost rănite

În aceasta dimineață la ora 5.50, polițiștii au fost sesizați prin apelul 112, cu privire la faptul că, în comuna Runcu, sat Răchiți, din...
Ultima oră
Pe aceeași temă