Corupţia de la RAFO şi problemele din sistemul public de sănătate se regăsesc printre subiectele abordate în telegramele diplomatice făcute publice de WikiLeaks.
Într-o telegramă a Ambasadei SUA de la Bucureşti din seria WikiLeaks, publicată de săptămânalul Kamikaze, este analizată situaţia privatizării de la RAFO care este „prinsă într-o încrengătură de corupţie, spălare de bani, fraudă şi fapte penale în care sunt implicate entităţi dubioase din România, Rusia, Ucraina şi Bulgaria”.
SUBIECT: Rafinăria RAFO – un cal troian pentru mafia rusă
12.(S) Făcând publică neliniştea în legătură cu potenţialii proprietari ai RAFO, guvernul SUA îi va oferi lui Tăriceanu protecţia pentru a face ceea ce trebuie. Totuşi, aparenta lipsă de interes a preşedintelui Băsescu în ceea ce priveşte cazul RAFO este îngrijorătoare, având în vedere că vine de la o persoană care s-a poziţionat ca fiind un campion anticorupţie. Un motiv pentru care ambasada nu ar trebui să se implice este posibilitatea utilizării RAFO ca un cal de bătaie în rivalitatea politică între preşedinte şi premier.
Două telegrame ale ambasadei SUA, din 2008 şi 2009, tratează problemele din sistemul de sănătate şi faptul că noul ministru Ionuţ Bazac este mai priceput la afaceri decât la rezolvarea acestor probleme complexe.
SUBIECT: Reforma Sănătăţii pe agenda anului 2009
3. (SBU) Noul ministru al Sănătăţii, Ion Bazac, are experienţă limitată în privinţa sănătăţii publice. Deşi are o diplomă de medic, nu a profesat niciodată. În schimb, a condus o serie de afaceri de succes, inclusiv o reprezentanţă Ferrari.
SUBIECT: Sistemul de sănătate public românesc
10. (SBU) Sistemul public de sănătate din România, deşi este considerat ca fiind un sistem de „îngrijire universală”, nu reuşeşte cu adevărat să ofere o îngrijire universală pe baze nediscriminatorii. Principala provocare pentru ca România să meargă înainte va fi reformarea sistemului în timp ce trebuie să îşi da seama cum să acopere costurile tot mai ridicate pentru sănătate în viitor.