Noi telegrame diplomatice care vizează perioada de debut a guvernării Tăriceanu dezvăluie atenţia acordată de americani corupţiei din sânul ANAF, dar şi existenţa unei recomandări transmise Cotroceniului de MAE, ca Hugo Chavez să nu vină la Bucureşti.
Într-una din telegramele WikiLeaks, publicate de săptămânalul Kamikaze, reprezentantul FMI în România le spunea diplomaţilor americani de la Bucureşti că economia României întâmpină dificultăţi, se plângea de incapacitatea funcţionarilor din Ministerul de Finanţe şi recunoştea că a cerut Guvernului să majoreze TVA.
SUBIECT: Percepţia FMI asupra economiei româneşti: paharul este pe jumătate gol şi se scurge
Potrivit reprezentantului FMI din România, economia românească dă semne de supraîncălzire în acest an şi situaţia economică a României a slăbit, în 2005. Inflaţia şi deficitul de cont curent sunt doi dintre indicatorii principali care, cel mai probabil, nu vor atinge ţintele până la sfârşitul anului. Cel mai probabil, FMI va face presiuni asupra Guvernului României pentru a implementa creşteri de taxe nepopulare, inclusiv creşterea Taxei pe Valoarea Adăugată (TVA). Pesimismul FMI priveşte şi proiectul Fondului de Investiţii Proprietatea propus de Guvernul României, ca şi managementul şi organizarea Guvernului României şi Ministerului Finanţelor.
SUBIECT: Veniturile fiscale în România au înregistrat creşteri impresionante în primul trimestru al anului 2005
În atenţia Ambasadei SUA nu se aflau doar slabele performanţe ale economiei româneşti din anul 2005. Corespondenţele diplomatice arată că, din cauza corupţiei din ANAF, era îngreunată colectarea taxelor.
1. (SBU) Veniturile la bugetul României au crescut în primele trei luni ale lui 2005. Ambasada atribuie acest lucru mai multor factori, inclusiv unei creşteri neaşteptat de mari a PIB-ului în 2004, o mai bună respectare a obligaţiilor fiscale (probabil legată de noua cotă unică de impozitare) şi de ameninţarea cu înăsprirea aplicării colectării taxelor. Totuşi, corupţia la nivelul mid-managementului continuă să compromită eforturile de colectarea taxelor din cadrul autorităţii fiscale.
SUBIECT: Preşedintele Băsescu despre alegeri, relaţiile de securitate, adopţii
Telegramele WikiLeaks mai dezvăluie faptul că preşedintele Băsescu ia deciziile importante singur, fără să-i consulte nici măcar pe „consilierii foarte apropiaţi”, în condiţiile în care premierul Tăriceanu tocmai anunţase că intenţionează să demisioneze, iar şeful statului a mărturisit că „a fost luat prin surprindere” de această decizie.
9. (C) Comentariu: Faptul că cei mai apropiaţi consilieri ai lui Băsescu nu s-au sincronizat cu ultimele sale opinii despre alegeri demonstrează din nou tendinţa sa puternică de a lua deciziile-cheie de unul singur. Băsescu ar putea fi preocupat de faptul că PNL-PD nu va reuşi să obţină o majoritate parlamentară clară necesară pentru a forţa noi alegeri, aşa cum o cere Constituţia (refs). El ar putea de asemenea, să încerce să devieze criticile legate de potenţiala creare a unei instabilităţi politice sau punerea în pericol a aderării României la UE în ianuarie 2007. Comentariile sale legate de securitate subliniază sprijinul său puternic pentru operaţiunile din Irak şi Afganistan şi deplinul său angajament pentru un parteneriat strâns cu Statele Unite. Declaraţia sa legată de adopţii oferă ceva speranţe că ar putea să caute o soluţie unilaterală pentru problemă, deşi consilierii săi s-au plâns în discuţiile noastre ulterioare că problema a fost ridicată „la nivel politic” în loc să fie tratată ca o „chestiune tehnică”. În zilele următoare, vom urmări acest subiect sensibil cu interlocutori-cheie din cadrul Guvernului României.
SUBIECT: Chavez – Fără invitaţie în România
Pe plan extern, o altă telegramă a Ambasadei SUA din 2005 arată că MAE i-a „recomandat preşedintelui Băsescu ca România să nu-l invite pe preşedintele venezuelean Hugo Chavez în România”, vizită care ar fi fost pevăzută pentru luna august a acelui an.
Directorul General pentru afaceri Globale din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, Stelian Stoian, i-a spus Însărcinatului cu Afaceri, pe 17 iulie, că Ministerul Afacerilor Externe i-a recomandat preşedintelui Băsescu ca România să nu-l invite pe preşedintele venezuelean Hugo Chavez în România, cum era de altfel discuţia pentru luna august. Consilierul prezidenţial pentru Relaţii Internaţionale, Anca Ilinoiu, a confirmat ulterior şefului secţiei politic că preşedinţia este de acord cu această recomandare şi Chavez „nu va veni la Bucureşti”. TAPLIN.
Analiza americanilor găsea o legătură directă între nivelul ridicat al corupţiei din sânul ANAF şi randamentul scăzut al colectării de taxe.