Într-o altă telegramă, preşedintele Traian Băsescu i-ar fi asigurat pe americani că ţara noastră este dispusă să renunţe la cea mai mare parte a restanţelor pe care Irakul le are faţă de noi. „Băsescu a confirmat că România este dispusă să şteargă 80% din datoriile Irakului, de 2,6 miliarde dolari”, potrivit Wikileaks.
Guvernul României a anunţat de mai multe ori, oficial, că a ajuns la o înţelegere cu Irakul pe acest subiect. Datoriile provin dinainte de 1989, din operaţiunile de export şi cooperare economică. De-a lungul ultimilor 20 de ani au existat mai multe încercări de a recupera restanţele. În 2005, Ministerul Finanţelor anunţa că a realizat un acord cu Irakul pentru recuperarea a 500 milioane de dolari, restul datoriei fiind şterse. Banii urmau să fie plătiţi în rate, cu dobândă, până în 2028. Totuşi, oficialii nu se aşteptau să primească banii ca atare, ci mai degrabă se arătau mul-ţumiţi dacă se transformau în investiţii în economia irakiană.
În 2006, Executivul se arăta mai optimist. Potrivit wall-street.ro, care cita un comunicat al guvernului, „în urma negocierilor avute cu partea irakiană, se estimează că suma încasată de partea română va fi de minimum 976,9 milioane de dolari”.