16.4 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialWikileaks: Cine este asul din mâneca lui Hrebenciuc care l-ar fi putut...

Wikileaks: Cine este asul din mâneca lui Hrebenciuc care l-ar fi putut învinge pe Băsescu în 2007

Într-o telegramă a Ambasadei Statelor Unite la Bucureşti, din 2007, cu o zi înainte ca Parlamentul să voteze suspendarea preşedintelui Traian Băsescu, oficialii americani au avut o întâlnire cu strategul Partidului Social Democrat, Viorel Hrebenciuc, care le povestea acestora despre un candidat „misterios” care să-l învingă pe şeful statului la alegerile prezidenţiale. Citiţi în continuare , în traducerea integrală a telegramei preluată de la kamikazeonline.ro, la cine se referea Hrebenciuc, dar şi ce a rugat-o acesta pe Elena Udrea, într-o noapte la un restaurant:

 

DECL: 17/04/2017
TAGURI: PGOV, PREL,
SUBIECT: Deputatul PSD Viorel Hrebenciuc: Avem voturile necesare suspendării, deşi aş prefera să nu se ajungă acolo

Clasificat de: Şeful adjunct al misiunii Mark Taplin pentru motivele 1.4(b) şi (d)

1. (C) Sumar: Strategul politic al PSD Viorel Hrebenciuc a confirmat că se numără clipele până când procesul care tocmai a început va avea ca rezultat suspendarea preşedintelui. El a insistat că blocul anti-Băsescu are voturile necesare suspendării preşedintelui, dar le-a sugerat reprezentanţilor ambasadei că în cazul în care Băsescu ar face o declaraţie publică împăciuitoare faţă de opoziţie, suspendarea preşedintelui va putea fi evitată. Informaţiile despre dubiile lui Hrebenciuc în legătură cu continuarea suspendării, au ajuns la noi în urmă cu câteva săptămâni, şi au prins contur în contextul în care Băsescu a ameninţat că demisionează dacă Parlamentul decide să îl suspende. În acelaşi timp, Hrebenciuc a insistat spunând că se gândeşte deja la un candidat misterios al PSD care ar putea avea succes într-o eventuală confruntare cu Băsescu pentru preşedinţie. Sfârşitul sumarului.

2. (C) Într-o întâlnire cu şeful adjunct al misiunii şi cu consilierul pe probleme politice, pe data de 17 aprilie, vicele PSD şi unul dintre strategii partidului, Viorel Hrebenciuc, a confirmat faptul că Parlamentul a primit avizul scris al Curţii Constituţionale legat de suspendarea preşedintelui Băsescu. El este de părere că Parlamentul se va întâlni pe 23 aprilie, într-o sesiune comună pentru a discuta suspendarea. (notă: este evident, acum, că votul va avea loc mâine, 19 aprilie). El a confirmat şi faptul că, în timp ce tabăra anti-Băsescu are voturile necesare să-l dea jos pe Băsescu, mai există încă diviziuni în interiorul PSD despre cum să procedeze în legătură cu suspendarea, în special „grupul de la Cluj” (Ioan Rus, Vasile Dâncu şi Vasile Puşcaş) care par să meargă mână în mână cu fostul ministru de Interne, Vasile Blaga, pentru a bloca suspendarea. Întrebat despre fostul preşedinte Iliescu (care a vorbit în public împotriva continuărilor demersurilor de suspendare), Hrebenciuc a insistat pe faptul că Iliescu a participat la o întâlnire a PSD, duminică, şi nu a avut nici o obiecţie în legătură cu suspendarea lui Băsescu.

3. (C) Hrebenciuc a spus că PNL a fost, în orice caz, şi mai determinat decât PSD să-l înlăture pe Băsescu. El a spus că a auzit de la contacte din PNL că se tem de faptul că PSD ar putea opri din scurt demersurile de suspendare, lăsându-i pe liberali la nevoie. Hrebenciuc a spus că PSD şi PNL au 222 de voturi (din 235) necesare pentru a-l suspenda pe Băsescu. Cu încă 50 de voturi de la PRM şi încă 25 de voturi de la independenţi, tabăra anti-Băsescu are o marjă confortabilă pentru suspendare. Hrebenciuc a specificat că UDMR va vota împotriva lui Băsescu, precizând că partidul nu a uitat eforturile lui Băsescu de a diviza tabăra maghiară, susţinându-l pe Laszlo Tokes.

4.(C) Hrebenciuc este de părere că preşedintele Băsescu este hotărât să continue cu ameninţarea demisiei şi să forţeze alegeri anticipate dacă este suspendat. El a recunoscut că va fi o „mare bătălie”, dar s-a arătat încrezător în faptul că un membru PSD va fi capabil să candideze împotriva lui Băsescu şi să câştige. El a mai precizat că Băsescu a scăzut 20 de procente în sondaje în ultimele două luni şi jumătate şi va continua să scadă şi mai mult în cele 90 de zile necesare organizării alegerilor. El a insistat că partidul naţionalist de dreapta – PNG – a lui Gigi Becali nu este o ameninţare importantă; şi nu va primi mai mult de 15 procente din voturi. Hrebenciuc a adăugat că studiile recente au sugerat că distanţa între cei care îl vor pe Băsescu ca preşedinte şi cei care nu îl mai doresc se reduce, cu 30-35% fiind pentru îndepărtarea lui Băsescu şi 40-45% pentru menţinerea lui în funcţia de şef al statului.

5. (C) Hrebenciuc a recunoscut că nu este dispus să îl vadă pe Geoană într-un duel unu-la-unu cu Băsescu în cursa pentru preşedinţie pentru că în cazul în care Geoană va pierde, îşi va pune în pericol autoritatea în PSD. Un sondaj comandat de PSD arată că Băsescu va câştiga o cursă electorală împotriva lui Geoană cu un scor de 55 la 45; el îl va depăşi şi pe Gigi Becali cu 60 la 40 de procente. Hrebenciuc a spus că îl va încuraja pe secretarul general al PSD Titus Corlăţean să candideze împotriva lui Băsescu. Corlăţean este „o faţă proaspătă” fără un trecut comunist.

6. (C) Hrebenciuc a insistat pe faptul că preşedintele Băsescu ar putea să pună capăt crizei politice imediat dacă ar face o declaraţie pentru reinstalarea stabilităţii şi refacerea relaţiilor dintre preşedinte, premier şi Parlament. El a adăugat că aceasta era „ideea lui” şi nu punctul de vedere al partidului şi nu a discutat acest lucru cu preşedintele Geoană. Hrebenciuc a spus că se va întâlni cu Geoană în cursul acelei zile (n.r. în care a avut loc discuţia). El a precizat că în cadrul unor discuţii cu lideri ai PD, printre care fostul ministru de Interne Vasile Blaga, fostul ministru al Apărării Sorin Frunzăverde şi cu primarul Bucureştiului Videanu, cei trei lideri erau în mod evident în relaţii tensionate cu Băsescu şi nu constituiau un canal bun de transmitere a propunerii sale pentru o declaraţie prezidenţială. El a spus că s-a întâlnit la un restaurant cu Elena Udrea, confidenta lui Băsescu, noaptea trecută, dar a fost refuzat. El a mai spus că Sebastian Lăzăroiu, consilierul lui Băsescu (şi fost realizator de sondaje de opinie) pare, de asemenea, să-l încurajeze pe Băsescu să adopte o atitudine mai provocatoare. Hrebenciuc a concluzionat că sunt foarte multe motive pentru a nu continua cu votul pentru suspendare, dar Băsescu nu le-a dat oponenţilor săi nici un motiv pentru a opri acest proces.

7. (C) Comentariu: Întâlnirea a avut loc ca urmare a solicitării lui Hrebenciuc şi a fost, în aceeaşi măsură, lămuritoare şi concisă. Cât timp a fost liderul – unii spus că a fost figura cea mai importantă – din spatele succesului PSD pentru a rupe Alianţa PNL-PD, ne-a spus în mod constant că eforturile de suspendare împotriva lui Băsescu nu au constituit niciodată pentru el un obiectiv esenţial. De fapt, ne-a spus clar că are dubii în ceea ce priveşte continuarea porcedurilor de suspendare în condiţiile în care Curtea Constituţională nu susţine acuzaţiile aduse lui Băsescu de opoziţie. Hrebenciuc a recunoscut direct că partidul său nu este gata pentru o serie de alegeri costisitoare şi dure, mai întâi pentru preşedinţie, apoi în toamnă pentru Parlamentul European şi în sfârşit pentru alegerile parlamentare care vor avea loc la sfârşitul acestui an. În acest context, Geoană şi social-democraţii ar putea să piardă mult din cât au câştigat în ultimele trei luni: o preşedinţie slăbită, pârghii în guvernul liberal şi capacitatea de a forţa noi alegeri în moemntul în care PSD va simţi că este pregătit. Anunţul făcut de Băsescu potrivit căruia va demisiona şi va forţa noi alegeri i-a deranjat evident pe opozanţii săi care nu agreează ideea de a se confrunta cu Băsescu într-o competiţie electorală în acest moment. Entuziasmul lui Hrebenciuc în legătură cu posibilitatea de a-l scoate la înaintare pe candidatul misterios – secretarul general al PSD Corlăţean – pentru alegerile prezidenţiale părea să fie o soluţie apărută în caz de necesitate. În timp ce Hrebenciuc vroia în mod evident de la noi să îi sugerăm lui Băsescu să se mai gândească în legătură cu declaraţia prezidenţială, noi am adoptat o poziţie neutră acum că pokerul politic a intrat pe ultima sută de metri. Mai târziu în aceeaşi zi, Băsescu a vorbit, dar în termeni în care, în mod cert, nu au determinat opoziţia să o vadă ca pe o ramură de măslin şi să renunţe. Rămâne de văzut dacă avizul Curţii Constituţionale, care îi susţine poziţia lui Băsescu, va oferi suficiente motive pentru care opozanţii săi să dea un pas înapoi. În aceste circumstanţe, procesul de vot secret din Parlament ar putea ar putea eroda disciplina de partid astfel că, chiar dacă şefii opoziţiei şi Partidul Liberal vor susţine suspendarea lui Băsescu, legislatorii individuali ar vota liniştiţi împotrivă. Cu o zi înainte de votul pentru suspendare, rezultatul rămâne incert. Sfârşitul comentariului.

TAUBMAN

Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă