DECL: 14/05/2023
TAG-URI: MARR, MASS, PREL, PGOV, RO
SUBIECT: România: Autoritatea Palestiniană cere un acord de cooperare militară
Clasificat de: Directorul adjunct al misiunii Mark A. Taplin; Motivele 1.4(b) şi (d).
1. (S) Într-o discuţie, pe data de 15 mai, cu ofiţerul pe probleme politice, directorul pentru Orientul Mijlociu şi Africa din cadrul Ministerului Afacerilor Externe a subliniat că reprezentantul Autorităţii Palestiniene la Bucureşti a trimis o solicitare formală Ministerului Apărării prin care a cerut o înţelegere privind cooperarea militară cu România pentru dezvoltarea şi antrenarea forţelor şi instituţiilor militare palestiniene. Autoritatea Palestiniană ar dori să încheie cu românia un acord bilateral specific privind educaţia militară şi antrenearea. (Notă: Cererea Autorităţii Palestiniene a fost înaintată Ministerului Afacerilor Externe de la biroul seceratrului de stat din ministerul Apărării, Dobriţoiu, care se ocupă de cooperarea militară internaţională. Sfârşitul notei). Dobre a remarcat că, în timpul vizitei ministrului de Externe, pe atunci Cioroianu, în Israel şi Liban, în martie, Israel a pus condiţia că orice stat palestinian poate avea o componentă de securitate, dar trebuie neapărat să fie „demilitarizat”. Dobre a spus, în spiritul parteneriatului strategic româno-american, că România nu vrea să răspundă fără a obţine mai întâi sfatul Guvernului Statelor Unite despre cum să răspundă „prudent” la solicitarea Autorităţii Palestiniene.
2. (C) Într-o altă ordine de idei, Dobre a spus că reprezentantul român la OSCE din Viena a fost abordat de Autoritatea Palestiniană despre posibilitatea includerii Autorităţii Palestiniene în Parteneriatul Mediteranean pentru Cooperare (MPC). El a adăugat că Autoritatea Palestiniană lua în calcul includerea în MPC înainte, dar Statele Unite s-au arătat reticente la acea vreme. Drept răspuns la întrebările ofiţerului pe probleme politice, Dobre a spus că nu ştia dacă Autoritatea Palestiniană a arătat vreun interes deosebit în Dialogul mediteranean al NATO sau în Iniţiativa de cooperare de la Istanbul.
3. (S) În final, Dobre a divulgat „informaţii sensibile” obţinute de ambasadorul român de la Beirut în ceea ce priveşte planurile de relocare a taberei de refugiaţi Nahr al-Bared în West Bank. Dobre spune că a existat ajutor saudit pentru a muta tabăra în afara Libanului şi a subliniat condiţiile critice pentru cei mai mulţi de 35 de refugiaţi. El a întrebat dacă Statele Unite au vreo informaţie pe care o pot divulga.
4. (S) Comentariu// Cerere de îndrumare: este o oportunitate pentru noi să-i avem pe români care să întărească mesajele selectate pe probleme legate de palestinieni. Noul reprezentant al Autorităţii Palestiniene în România, Ahmed Majdalani, îşi interpretează mandatul ca fiind mai degrabă pro-activ şi şi-ar putea surprinde interlocutorii cu energia sa. Totuşi, Ministerul Afacerilor Externe îşi continuă cu precauţie politica sa din Orientul Mijlociu şi ar dori părerea Statelor Unite pe aceste probleme pentru a nu fi lipsiţi de sincronizare faţă de noi sau pentru a nu perturba negocierile care sunt în curs. Vă rugăm oferiţi îndrumări pe următoarele trei aspecte: acordul de cooperare militară al Autorităţii palestiniene, opinii despre interesele Autorităţii palestiniene în MPC (sau alte aranjamente regionale) şi dacă problema tabărei de la Nahr al-Bared ar trebui divulgată Guvernului României. Sfârşitul comentariului// cererii).