» Premierul chinez, Wen Jiabao, si omologul sau rus, Vladimir Putin, si-au unit fortele la Forumul Economic Mondial de la Davos, criticand SUA si capitalismul in general si cerand o noua ordine economica mondiala.
Blamand "neglijenta" statelor occidentale in politica fata de institutiile lor financiare, cultura bazata pe "economiile mici si consumul ridicat" si "urmarirea oarba a profitului" care au dus la actuala criza financiara globala, premierul chinez Wen Jiabao a cerut o noua ordine economica internationala, in structurarea careia tarile in curs de dezvoltare sa fie implicate pe deplin. In fata unor lideri occidentali timorati de criza, Wen Jiabao a facut apologia sistemului economic al tarii sale, insistand asupra faptului ca, desi China este afectata de criza, in special prin inchiderea fabricilor straine si scaderea exporturilor, bazele economiei sale raman solide. El a indicat ca prognoza de crestere a economiei chineze pentru anul acesta o rata de 8%, superioara celei de 6,7% preconizata de FMI si suficienta pentru a evita o crestere masiva a somajului si tulburarile sociale. Aceasta ar fi insa o involutie fata de anul trecut, cand rata de crestere a fost de 9%, cea mai scazuta din ultimii sapte ani.
Premierul chinez a evitat sa critice direct SUA pentru managementul sectorului sau bancar, dar a afirmat ca el considera ca erorile politicii occidentale sunt principala cauza a crizei si a subliniat "esecul organismelor financiare de supraveghere si reglementare in a tine pasul cu inovatiile din domeniu, ceea ce a permis ca riscurile derivativelor financiare sa se acumuleze si sa se raspandeasca". Wen a refuzat sa comenteze acuzatiile de manipulare a monedei nationale chineze aduse de noul secretar american al Trezoreriei, Timothy Geithner, spunand insa ca noii administratii americane trebuie sa i se aduca aminte ca "dintr-o relatie de confruntare" ambele state vor iesi "invinse".
Criticile impotriva actualei ordini mondiale, aduse de la tribuna unui forum considerat emblematic pentru aceasta, au continuat in discursul premierului rus, Vladimir Putin, care a proclamat ca Wall Street "a incetat virtual sa existe". "In doar 12 luni", bancile de investitii care erau "mandria" sistemului financiar american "au inregistrat pierderi care au depasit profiturile pe care le-au obtinut in 25 de ani. Acest exemplu reflecta, singur, situatia reala, mai bine decat orice critici", a spus liderul rus. Urandu-le succes membrilor echipei noului presedinte american, premierul rus si-a exprimat speranta ca acestia vor dori "sa coopereze constructiv" pentru depasirea crizei.
Cei doi premieri au avut si o metafora comuna. Astfel, in timp ce Putin a spus despre criza financiara ca este "furtuna perfecta", Wen i-a acuzat pe liderii si managerii occidentali ca "au inchis ochii in fata furtunii" care se apropia.
» Revenirea statului si tendintele protectioniste
Unul dintre subiectele dezbatute la forumul de la Davos il constituie revenirea statului in economie, punandu-se problema marjei de manevra care poate fi lasata companiilor in conditiile in care guvernele au cheltuit miliarde de euro sau de dolari pentru salvarea bancilor si sprijinirea economiei. O alta preocupare a celor aproximativ 40 de sefi de stat si de guvern reuniti in Elvetia, impreuna cu reprezentanti ai mediului afacerilor internationale – o absenta notabila fiind cea a marilor bancheri – este tentatia protectionismului, considerat un risc pentru cresterea economica internationala. Problema energiei si pretul petrolului sunt alte teme importante pe agenda forumului, care are loc la scurt timp dupa "razboiul gazului" dintre Rusia si Ucraina.