6.3 C
București
sâmbătă, 16 noiembrie 2024
AcasăSpecialWeekend la Sofia

Weekend la Sofia

Dacă îţi doreşti o escapadă de weekend care să nu îţi lase o gaură în buget, alege capitala Bulgariei. Deşi Sofia nu este un oraş foarte frecventat de turişti, condiţiile de cazare sunt excelente, iar preţurile, surprinzător de mici. Un sfârşit de săptămână petrecut aici este suficient pentru a vedea obiectivele turistice importante şi, în plus, poţi ajunge uşor în staţiunile montane de ski, pentru o vacanţă prelungită, potrivit ziarului britanic The Independent.

La pas pe străduţele oraşului

Centrul oraşului este marcat de monumentul Sofia, o statuie înfăţişând o femeie de 24 de metri înălţime, cu o bufniţă pe braţul stâng şi cununa victoriei în mâna dreaptă, simbolizând înţelepciune şi putere. De aici, te poţi plimba pe Bulevardul Vitosha, în sud, pe Todor Aleksandrov, în vest sau pe Maria Luiza, în nord. Dacă oboseşti, fă o scurtă oprire în Piaţa Nezavisimost, situată în estul capitalei.

Cea mai bună variantă de a explora oraşul este să mergi pe jos, pentru că vei găsi pe străzile Sofiei un amestec uimitor de banal şi remarcabil. Îţi poţi începe plimbarea de la Sveto Petka Samardzhiska, o bisericuţă din secolul XVI, construită de romani. Mergi de-a lungul străzii Saborna, apoi vizitează vestigiile romane de la biserica Sveto Georgi. Odihneşte-te în Grădina oraşului şi ieşi din parc pe partea stângă, pe bulevardul Ţarul Osvoboditel, unde vei putea admira sculpturile din faţa Muzeului Naţional de Artă. Nu rata nici catedrala Aleksander Nevski, construită la începutul secolului XX în cinstea ruşilor, care i-au alungat pe otomani din Bulgaria.

Alt lăcaş de cult pe care trebuie să îl vizitezi este Boyana, o construcţie din secolul XIII, cu picturi murale impresionante. Din 1259 până în 1954 a fost biserică parohială, iar acum face parte din patrimonial mondial UNESCO. Din cauza lucrărilor de restaurare ale clădirii, ai însă voie să stai înăuntru cel mult un sfert de oră.

O ultimă oprire o poţi face la Muzeul Naţional de Istorie, fostul Palat Prezidenţial în timpul comunismului. Te va surprinde amestecul dintre vechi şi nou, cu iluminare retro, dale şubrede în podea, şi o colecţie ciudată de relicve sovietice.

Cazare ieftină şi mâncare gustoasă

În general, cazarea în Sofia este mult mai ieftină decât în orice capitală europeană. Spre exemplu, hotelul Maya de trei stele, din centrul oraşului, oferă camere confortabile la 25 de euro, fără mic dejun. Dacă îţi doreşti ceva foarte luxos, hotelul Sheraton Sofia, de patru stele, are preţuri de 115 de dolari pe noapte, pentru o cameră dublă.

Cât despre mâncare, poţi sta liniştit: bucătăria bulgărească va fi cu siguranţă pe gustul tău. Unul dintre restaurantele cu ofertă excelentă şi preţuri mici este Cactus. Spaţios şi modern, oferă mâncăruri mexicane, bulgăreşti şi o mare varietate de salate. Dacă vrei totuşi să mănânci o pizza, mergi la Victoria, situat în centrul oraşului.

Te tentează un brunch? Hotelul Hilton, de cinci stele, are un astfel de meniu, de la prânz până la oră 15:30, la preţul de 25 de euro, cu bere şi vin la discreţie.

Chef de cumpărături

Dacă vrei să îţi cumperi câte ceva, vizitează în Piaţa Centrală, care s-a transformat într-un mall cu multe cafenele şi magazine. Un alt loc unde poţi face cumpărături şi, întâmplător, zona cu cel mai bun curs valutar, este bulevardul Vitosha. Îţi poţi achiziţiona şi echipament de ski, la preţuri foarte mici, de la Stenata sau de la Ladies’ Market, aflat la câteva străzi distanţă de monumentul Stefan Stambolov.

Sofia, la o oră distanţă de Bucureşti

Poţi ajunge la Sofia cu maşina personală, în cinci-şase ore, pentru că distanţa dintre cele două oraşe este mică: doar 389 de kilometri. Dacă însă vrei să călătoreşti cu avionul, trebuie să scoţi din buzunar 200 de euro sau chiar mai mult, dar vei ajunge mult mai repede, într-o oră. Un bilet dus-întors în weekendul 8-9 ianuarie costă 267 de euro, iar dacă alegi să pleci luna viitoare, te costă 237 de euro.

Deşi mai rapidă şi mai comodă, cea de-a doua variantă de transport implică unele costuri chiar şi după ce ai ajuns la destinaţie, adică transferul până în oraş. Serviciul de transport în comun este destul de încet şi neregulat, dar taxiurile sunt foarte ieftine. Poţi să îţi rezervi o cursă la chioşcurile OK Supertrans şi vei primi un bilet cu un număr de înregistrare. Şoferul te va aştepta afară, iar la destinaţie va trebui să plăteşti cel mult opt euro.

Transportul public din Sofia este asigurat în mare parte de tramvaie şi troleibuze. Poţi să cumperi bilete în avans, la preţul de 50 de eurocenţi pentru o călătorie, sau să îi dai direct şoferului o mică sumă de bani. Dacă nu vrei să stai în staţie, fă pur şi simplu semn microbuzelor care au curse de-a lungul marilor bulevarde şi percep o taxă de aproximativ un euro, sau ia un taxi. Insistă însă ca şoferul să folosească taximetrul.

Elena David
Elena David
Elena David, redactor Rl online
Cele mai citite

Adriana Bahmuțeanu, amendată la cavoul lui Silviu Prigoană: „Lăsați-mă să-mi plâng copilul!”

Tensiuni la cimitir: fosta soție a omului de afaceri a fost escortată de poliție după ce a adus un omagiu la cavoul familiei. Adriana...

Sondajele prezidențiale: Ciolacu și Simion, favoriți pentru turul doi, dar lupta rămâne strânsă

Sondaje recente indică avansul lui Marcel Ciolacu și o competiție acerbă între George Simion și Elena Lasconi pentru locul secund. Discrepanțele între rezultatele diferitelor...

Cum au ajuns varza și fasolea ingredientele vegetale de bază în gastronomia românească?

Bucătăria românească se remarcă prin simplitate, dar și prin bogăția gusturilor autentice. Ingredientele de bază au fost, de-a lungul timpului, cele care se găseau...
Ultima oră
Pe aceeași temă