21.8 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialWeber: ALDE susţine ideea MCV pentru toate statele UE, vom face presiuni...

Weber: ALDE susţine ideea MCV pentru toate statele UE, vom face presiuni asupra CE

Europarlamentarul PNL Renate Weber a declarat, miercuri, că grupul ALDE va face presiuni asupra CE şi a comisarului Viviane Reding pentru a fi instituit un mecanism de cooperare şi verificare pe justiţie pentru toate statele UE, ea acuzând un „dublu limbaj” al oficialului UE, transmite Mediafax.

„Asemenea mecanisme (MCV, n.r.) ar trebui să se aplice în fiecare ţară, pentru că nu este firesc să singuralizăm o ţară sau două, aşa cum este situaţia astăzi. (…) În ceea ce priveşte chestiunea celalată, a unui asemenea mecanism de cooperare, ca să nu mai folosim termenul de verificare, dar de cooperare, care să existe în celelalte ţări, mecanism la care s-a referit la un moment dat doamna comisar Viviane Reding, îmi pare rău să vă spun că ceea ce dna Reding anunţă în plen într-o dezbatare la Strasbourg ca o portiţă de ieşire dintr-o situaţie dintr-o situaţie destul de dificilă în care se află, acelaşi lucru n-a mai fost susţinut când a venit la Comisia de libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne, acolo când i s-a repetat întrebarea în legătură cu un asemenea mecanism care să funcţioneze peste tot, dna Reding a spus că aşa ceva este foarte îndepărtat, deci probabil mai avem de aşteptat câteva decenii până când el ar putea să funcţioneze, suntem de fapt, din păcate, în faţa unui dublu limbaj pe care dna comisar Reding l-a folosit în ceea ce priveşte această tema”, a susţinut Weber.

Europarlamentarul PNL a mai susţinut că ALDE va continua discuţiile pe această temă „şi chiar presiuni asupra Comisiei Europene”.

În plus, Weber a subliniat că grupul ALDE a fost cel care a insistat în mod deosebit pentru crearea unei poziţii de comisar pe chestiunea drepturilor fundamentale. „A fost aproape o condiţie pusă pentru ca noi să votăm pentru dnul Barroso şi comisia sa. Aşa s-a născut mandatul doamnei comisar şi vicepreşedinte Viviane Reding, care este un mandat pe Justiţie şi pe drepturile fundamentale”, a povestit Weber.

Totodată, europarlamentarul PNL, Norica Nicolai, a declarat menţionat că la dezbaterea ALDE asupra justiţiei au luat parte inclusiv ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, dar şi reprezentanţi ai societăţii civile.

„Concluzia acestui seminar a fost că România, deşi a îndeplinit foarte multe din condiţionalităţile din mecanism, ar trebui să-şi pună problema ridicării acestui MCV, care, din păcate, s-a transformat mai mult într-un mecanism de control şi verificare decât într-un mecanism de cooperare. O serie de chestiuni care ţin de respectarea drepturilor omului în instanţele româneşti şi de către autorităţile româneşti au fost reliefate de societatea civilă şi care stau la baza condamnării României în foarte multe procese la CEDO, în final foarte mulţi dintre colegii noştri care au intervenit în cadrul acestei dezbateri au concluzionat că în România nu există nici mai multă, nici mai puţină justiţie decât în alte state membre”, a explicat Nicolai.

Cele mai citite

Armata israeliană a lovit din nou fieful Hezbollah din Beirut

Armata israeliană a anunţat sâmbătă după-amiază o nouă lovitură asupra fiefului Hezbollah din Beirut, la o zi după un puternic bombardament asupra cartierului general...

Eroul de la Năstasia

Dragul nostru Ilie Năstase, cunoscut mai ales pentru câteva voleuri luate de la poliție fiind prins băut la volan, dar și pentru schimbarea...

Germania și Franța cer amânarea controalelor biometrice la frontierele UE, invocând riscul de haos pentru călători

Germania și Franța au notificat Comisia Europeană că noul sistem de controale biometrice la frontierele Uniunii Europene nu este pregătit pentru implementare, relatează Financial...
Ultima oră
Pe aceeași temă