» Una dintre cele mai influente organizatii care au sprijinit alegerea lui Barack Obama ca presedinte al SUA este in centrul unui scandal comparat de publicatii conservatoare cu afacerea Watergate.
O serie de inregistrari video cu camera ascunsa realizate de doi tineri reporteri sub acoperire care s-au dat drept proxenet si prostituata au aratat ca angajati ai organizatiei ACORN (Association of Community Organizations for Reform Now, Asociatia Organizatiilor Comunitare pentru Reforma Acum) din mai multe orase americane au oferit cu multa bunavointa sfaturi pentru eludarea legilor federale si chiar obtinerea de beneficii sociale sau scutiri de fonduri pentru deschiderea unui bordel si trafic de minori in vederea prostitutiei.
Aceasta a fost picatura care a umplut paharul suspiciunilor si acuzatiilor acumulate in legatura cu ACORN, comparata intr-un raport realizat de o comisie republicana din Camera Reprezentantilor cu o organizatie criminala. Raportul semnala inca de la sfarsitul lunii iulie faptul ca ACORN este suspectata de evaziune fiscala, deturnari de fonduri, fraude, extorcare, fals in documentele fiscale, musamalizare a activitatilor infractionale si obstructionarea justitiei. Dar abia luna aceasta, dupa scandalul declansat de difuzarea inregistrarilor video care arata clar lipsa de scrupule si practicile indoielnice ale unor angajati ai ACORN – dintre care unii recunosc cu seninatate ca au comis ei insisi infractiuni, dand exemple la prima mana de metode de succes pentru obtinerea de venituri ilicite –, democratii au inceput sa se delimiteze de aceasta organizatie care i-a sustinut in campanii electorale si in proiecte. In consecinta, Camera Reprezentantilor a votat saptamana trecuta taierea fondurilor federale pentru ACORN, masura la care a subscris imediat si Senatul.
Inspectorul general al Departamentului Justitiei din SUA a anuntat ca a deschis o ancheta interna pentru a verifica daca ACORN a primit fonduri din partea acestui minister si daca a fost verificat modul in care au fost utilizate aceste fonduri. Documente ale organizatiei arata ca aceasta ar fi primit de la Departamentul Justitiei, incepand din ianuarie 2008, 12.000 de dolari. Mai multor ministere si agentii guvernamentale li s-au cerut investigatii similare, fiind solicitata si implicarea FBI. Potrivit raportului realizat in iulie de republicani, ACORN ar fi beneficiat, incepand din 1994, de fonduri federale totalizand 53 milioane de dolari.
Incercand sa minimizeze amploarea scandalului, despre care a spus ca nu ar fi tocmai preocuparea cea mai importanta a americanilor in acest moment, si presedintele Obama a declarat, intr-un interviu televizat, ca o ancheta privind ACORN ar fi binevenita.
» Colaborare
Presedintele Obama a incercat sa creeze impresia ca stie prea putin despre ACORN, dar legaturile sale cu aceasta organizatie dateaza de aproape 20 de ani. In 1991, el si-a luat concediu de la firma de avocatura la care lucra, pentru a conduce un proiect de inregistrare a alegatorilor al unei asociatii partenere a ACORN. In 1995, el a devenit avocatul organizatiei. In 1996, Obama a trecut ACORN pe prima pozitie a listei sustinatorilor campaniei sale electorale pentru functia de senator de Illinois.