“Românii au devenit una din ţintele principale ale abuzului xenofob în Peninsulă, în pofida faptului că cele două state sunt amândouă membre ale Uniunii Europene şi au culturi şi limbi similare”, notează cotidianul american Washington Post, citat de agerpres.ro
“Când oamenii se gândesc la rasism şi xenofobie în Italia, ceea ce le vine în minte este de obicei prejudecata faţă de arabi, africani şi alte minorităţi uşor identificabile (…) Un exemplu marcant al unor astfel de prejudecăţi este cel întâmplat în aprilie, când un politician italian proeminent a acuzat în mod fals România că îşi exportă aproape jumătate din infractori în Italia, situaţie pentru care este considerată responsabilă Uniunea Europeană”, scrie Washington Post.
Într-o postare pe Facebook, Luigi Di Maio, lider al Mişcării 5 Stele, a scris: ”Italia a importat 40% dintre infractori din România. În vreme ce România importă din Italia firmele şi capitalul nostru. Ce înţelegere uimitoare este UE!".Conform cifrelor oficiale, în Italia trăiesc 1,3 milioane de români, cel mai numeros grup de imigranţi, reprezentând 22% din totalul acestora.
Washington Post precizează, citând un cunoscut blogger din Italia, Luca Sofri, că Di Maio a distorsionat statisticile prezentate în 2009 de ministrul român al justiţiei de atunci, care arătau că 40% dintre infractorii fugari căutaţi de autorităţile române se ascundeau în Italia.
Acuzaţiile se potrivesc însă cu prejudecăţile larg răspândite în Italia împotriva imigranţilor din Europa de Est. Iar acest resentiment, care este tot mai legat de opoziţia faţă de Uniunea Europeană, a devenit o problemă foarte sensibilă în politica italiană. Cotidianul conservator “Il Giornale” de obicei critic faţă de Mișcarea 5 Stele (M5S), l-a lăudat pe Di Maio pentru că “a spus adevărul, de data asta”.
Într-un e-mail trimis Washington Post, Manlio Di Stefano, lider al M5S, a precizat că afirmaţia lui Di Maio nu “exclude [bunele] relaţii cu populaţia românească, în particular cu cei care trăiesc în Italia”.