» Prima cearta in sanul coalitiei PSD-PDL a fost provocata de numirea generalului Virgil Ardelean in fruntea fostei unitati "Doi si-un sfert" de catre ministrul Internelor, Gabriel Oprea. PSD il acuza pe premierul Boc ca a semnat propunerile lui Oprea fara sa se fi consultat inainte cu presedintele PSD, Mircea Geoana.
» In timp ce in PDL apele par calme, social-democratii s-au impartit in mai multe tabere, aratand de fapt ca partidul este slab si ca se pune intr-o postura delicata in interiorul coalitiei de guvernare, sustin analistii.
Numirea generalului virgil Ardelean, poreclit "Vulpea", ca director al Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna (DGIPI), serviciul secret al Ministerului de Interne, provoaca prima cearta in interiorul coalitiei de guvernare si in acelasi timp starneste o furtuna interna in PSD. Presedintele Pro Democratia, Cristian Pirvulescu, crede ca de aceasta prima criza va profita PDL, care "va sta deoparte si va lasa conflictul sa se consume in interiorul PSD pentru ca acesta sa-si strice imaginea publica".
De altfel, social-democratii au reactionat vehement la aflarea punerii in functie a lui Ardelean la DGIPI. In apararea ministrului Internelor, Gabriel Oprea, care nu a avut girul partidului cand a facut aceste numiri, au sarit fostul ministru de Interne Ioan Rus si Vasile Dancu. Rus a declarat ca are o parere foarte buna despre persoanele numite de Gabriel Oprea in functii de secretari de stat, inclusiv despre Virgil Ardelean, cu care, de altfel, a lucrat timp de patru ani pe vremea cand era ministru.
Vasile Dancu, membru in Consiliul National al PSD, crede ca "Oprea a operat cu responsabilitate" si ca "nu trebuie sa existe politicieni favoriti, iar acestia sa fie numiti in func–tie". Victor Ponta, ministru delegat pentru relatia cu Parlamentul, considera, la randul sau, ca ministrul Internelor a actionat bine pana acum atat in relatia cu PSD, cat si fata de coalitia de guvernare. Virgil Ardelean a fost adus de la Cluj in perioada guvernarii CDR (1996-2000), de aceea probabil grupul ardelean al social-democratilor il sustine mai ales impotriva aripii Iliescu.
Pe de alta parte, presedintele PSD Bucuresti, Marian Vanghelie, este de parere ca Oprea ar fi gresit "in mod voit" pentru ca s-ar fi sfatuit "cu alte persoane decat cu cele cu care trebuia sa se sfatuiasca la partid". Cristian Pirvulescu crede ca Vanghelie nici nu ar fi putut avea o alta pozitie din moment ce a sustinut un alt candidat pentru postul de ministru al Internelor. Analistul politic sustine ca afirmatiile lui Vanghelie, potrivit carora numirea lui Ardelean a fost "o greseala ghidata, trimit catre Cotroceni deoarece se vehiculeaza ca decizia vine de acolo si nu-i apartine lui Oprea".
Coordonatorul ministrilor PSD, Liviu Dragnea, da vina pe premierul Emil Boc pentru situatia creata deoarece a semnat numirile fara sa se consulte cu presedintele PSD, Mircea Geoana, incalcand astfel protocolul dintre cele doua partide, care prevedea ca numirile secretarilor de stat sa se faca prin consultarea presedintilor celor doua partide. Presedintele Pro Democratia sustine ca acuzele publice facute de Liviu Dragnea incalca insa o alta prevedere a regulamentului coalitiei de guvernare, prin care nemultumirile trebuiau rezolvate in interiorul partidului, si nu in afara lui. Premierul Emil Boc atragea atentia, intr-o emisiune de televiziune, ca "cele doua formatiuni joaca o carte importanta", iar daca "cearta va fi modul de guvernare, ambele partide vor pierde definitiv".
Mircea Geoana, aflat in SUA, s-a aratat profund nemultumit de decizia ministrului de Interne: "Oprea a actionat unilateral la numirea lui Ardelean si in afara disciplinei de partid si a protocolului coalitiei" si ca Biroul permanent al PSD, care se va reuni astazi, va lua "masuri disciplinare" in acest caz. Ion Iliescu, presedintele de onoare al social-democratilor, a subliniat, la randul sau, ca trebuie sanctionat disciplinar Oprea pentru ca a incalcat regulile interne ale partidului, insa a evitat sa precizeze ce anume ar putea pati. Miron Mirea afirma ieri, pe blogul sau, ca este convins ca ministrul Internelor va fi sanctionat de conducerea partidului, insa sublinia ca aducerea lui Ardelean la DGIPI "a deranjat anumite grupuri de interese din PSD", care "s-au grabit sa-l ameninte pe Oprea cu decapitarea si abia apoi sa-l sune pe Geoana".
Cristian Pirvulescu sustine, la randul sau, ca "problema nu este Virgil Ardelean", cu toate ca "se spune ca acesta are foarte multe dosare care ar putea fi folosite impotriva unor lideri", ci faptul ca PSD se dovedeste un partid slab si se pune intr-o pozitie defavorabila in coalitie. Cei care ar avea de castigat sunt, in opinia lui Pirvulescu, membrii grupului de la Cluj, care, "desi nu mai au pozitii formale in partid, isi vor intari puterea, o sa revina si o sa preia puterea". Pe de alta parte, Marius Oprea, fost consilier al premierului Tariceanu, este de parere ca "celor de la PSD le este frica" deoarece "nimeni nu mai poate fi sigur pe el cu Ardelean la DGIPI si cu Oprea la Interne, caci in Romania nu va mai exista intimitate".
» "Vulpea", acuzata
Porecla lui Virgil Ardelean, "Vulpea", sintetizeaza evolutia postdecembrista a generalului care a rezistat cel mai mult – zece ani – la sefia unui serviciu secret romanesc. El a supravietuit in trei regimuri politice: Emil Constantinescu, Ion Iliescu si Traian Basescu. Secretul succesului sau pare sa fi fost ca a stiut intotdeauna sa serveasca interesele partii care urma sa ajunga la putere. "Vulpea" se trage de la Cluj si este un apropiat al grupului "disident" din PSD, care in ultima vreme este contestat mai cu seama de gruparea antireformista din PSD. Ardelean a fost acuzat in presa ca a facut disparute evidentele persoanelor rasplatite de jocul piramidal Caritas sau ca a fost implicat in sustinerea ultimei mineriade din 1999.
In 2003, serviciul secret condus de el a fost acuzat ca asculta telefoanele unor baroni locali ai PSD si ca intocmea dosare acestora. Nu doar politicienii erau clienti ai DGIPI, ci si ziaristi sau procurori anticoruptie. Sub pretextul ca ofiteri de politie ofera informatii secrete unor institutii de presa, Ardelean ar fi cerut in 2003 mandat de ascultare a telefoanelor mai multor agentii de presa si ziare. Ardelean a iesit din scena abia in 2007, in urma scandalului fugii din tara a lui Omar Hayssam.