» Primii 25 in clasamentul celor mai bogati rusi au pierdut, din cauza crizei financiare, aproape 180 miliarde euro.
» Datoriile marilor companii si banci rusesti se ridica la aproximativ 360 miliarde euro.
Oligarhii rusi care, in anii ‘90, "incoronau tari" la Kremlin sunt siliti de criza financiara globala sa ceara ajutorul statului, arata cotidianul "Der Spiegel", in editia sa online in engleza. Dupa ce oligarhii si-au folosit banii pentru a asigura realegerea pentru un al doilea mandat ca presedinte a lui Boris Eltin, in anul 2000 a fost randul protejatului magnatului Boris Berezovski, Vladimir Putin, sa ajunga la Kremlin. Acum, Kremlinul este cel care ii salveaza pe oligarhi.
Principala problema a magnatilor rusi este aceea ca, in mare parte, acestia si-au construit imperiile internationale pe credit, datoriile lor totalizand aproximativ 360 de miliarde de euro, aproape intreaga valoare a fondurilor de care mai dispune guvernul rus din pachetul financiar de salvare a companiilor si institutiilor financiare, dupa ce a dat deja cateva ajutoare generoase unor apropiati ai puterii, desigur. Bancherul Piotr Aven l-a insotit recent pe premierul Vladimir Putin intr-un zbor cu avionul in Siberia. Cateva zile mai tarziu, guvernul i-a acordat un imprumut de 1,5 miliarde de dolari. Roman Abramovici a primit 1,4 miliarde de euro, iar magnatul aluminiului, Oleg Deripaska, a primit cel mai mare ajutor, cateva miliarde de euro, pentru a impiedica institutiile financiare internationale care l-au creditat sa preia o parte din compania Norilsk Nickel, cel mai mare producator de aluminiu din lume. In schimb, guvernul rus si-a plasat un reprezentant in consiliul de administratie al acestei companii de interes strategic.
Cea mai mare parte a industriei petroliere si a gazului din Rusia a revenit sub controlul statului inainte de declansarea crizei financiare. Vara trecuta, Putin a transformat o agentie guvernamentala de export de armament intr-un imens holding de stat, cu 423 de companii, condus de un apropiat al actualului premier rus, fost coleg KGB in Germania de Est. Acum, ajutoarele si imprumuturile acordate pentru salvarea din criza financiara au permis guvernului rus sa isi extinda controlul asupra companiilor si institutiilor financiare, facandu-i pe unii experti sa se teama ca statul va deveni un fel de superoligarh, inversand procesul de privatizare din anii ‘90. Disputa dintre promotorii unei economii liberale de piata, avandu-l ca principal exponent pe ministrul Finantelor, Alexei Kudrin, si cei care ar dori un mai mare control al statului, condusi de vicepremierul Igor Secin, s-a reaprins la Moscova, rezultatul fiind, deocamdata, dificil de prevazut.
Unii oligarhi sunt inca destul de linistiti, sperand intr-o reprivatizare viitoare a companiilor. Vladimir Evtusenkov, proprietarul unui holding de companii din domenii mergand de la constructii, telecomunicatii si semiconductori pana la imbracaminte pentru copii, sustine ca insusi Putin ar fi declarat, nu o data, ca nu se intentioneaza ca statul sa preia din nou responsabilitatea totala a economiei. "Toata lumea stie ca birocratii sunt niste directori de corporatii foarte neperformanti", este argumentul lui Evtusenkov. Un alt argument care ar putea convinge Kremlinul cu privire la oportunitatea unei reprivatizari ar fi si ca acesta ar constitui un prilej pentru unele schimbari in cercul de favoriti ai puterii, care ar beneficia de redistribuirea proprietatii si pentru readucerea la ordine a cercului primilor oligarhi, creati de privatizarile din anii ‘90.
Indiferent ce se va intampla, pentru moment expansiunea companiilor rusesti in lume s-a oprit, considera "Der Spiegel". Unul dintre magnatii otelului, Vladimir Lisin, a abandonat in ultimul moment preluarea, in schimbul a 3,5 miliarde de dolari, a combinatului siderurgic american Maneely. Actiunile companiei lui Lisin au scazut cu aproape 90% in patru luni, facand imposibila orice noua investitie.
Daca s-a oprit expansiunea companiilor detinute de oligarhii rusi, este posibil sa scada si "febra cheltuieilor" careia acestia i s-au abandonat in ultimii ani? Proaspat salvatul de Kremlin Piotr Aven si-a amenajat la vila sa din Anglia un buncar antiatomic. Iar Roman Abramovici, care a facut senzatie cumparand clubul de fotbal Chelsea din Londra, concura pana nu demult cu seicii arabi in construirea celui mai lung iaht din lume.