1.5 C
București
miercuri, 15 ianuarie 2025
AcasăSpecialVremia Novostei, despre vizita presedintelui Basescu la Chisinau

Vremia Novostei, despre vizita presedintelui Basescu la Chisinau

Dupa mai multi ani de "cvasi-razboi rece", in relatiile moldo-romane se inregistreaza un moment favorabil pentru cooperare la nivel maxim. Prima vizita pe care presedintele roman Traian Basescu o intreprinde la inceputul celui de-al doilea mandat prezidential este in Republica Moldova, unde nu a mai fost din august 2008. Traian Basescu va sosi la Chisinau pe 27 ianuarie, pentru doua zile, noteaza cotidianul rus Vremia Novostei, consultat de Agerpres.

Ziarul subliniaza ca la ameliorarea relatiilor dintre cele doua tari a contribuit instalarea la putere, la Chisinau, in iulie 2009, a Aliantei pro-occidentale pentru Integrare Europeana /AIE/. Deja a fost anulat regimul de vize pentru cetatenii romani, ce fusese impus de presedintele comunist Vladimir Voronin, ca pedeapsa pentru amestecul nedemonstrat al Bucurestiului in actiunile in masa ce avusesera loc la Chisinau, la 7 aprilie 2009. La acea data, aminteste cotidianul mentionat, nemultumiti de infrangerea opozitiei in alegerile parlamentare, demonstrantii au distrus cladirile Parlamentului si Administratiei Prezidentiale. Ieri, 25 ianuarie, ex-presedintele Voronin a fost chemat la Procuratura Republicii Moldova sa dea declaratii in cadrul anchetei pe marginea revoltelor din aprilie.

In contextul imbunatatirii relatiilor moldo-romane, zilele trecute la Chisinau a sosit un nou ambasador al Romaniei in Republica Moldova, Marius Lazurca, numit in locul ambasadorului roman ce fusese declarat in primavara lui 2009 persona non-grata de puterea comunista moldoveana.

Romania intentioneaza sa ajute tara vecina sa se integreze in Uniunea Europeana. Potrivit Vremia Novostei, existase un moment (in ajunul integrarii oficiale a Romaniei in UE, la 1 ianuarie 2007) cand Traian Basescu "momea" Republica Moldova in componenta Romaniei, pentru "a adera impreuna la UE". La acea data, Voronin nici nu a dorit sa auda de aceasta, iar relatiile dintre cele doua tari au fost marcate de un nou scandal.

Aceea a fost o perioada cand "bunavointa Romaniei a fost supusa incercarilor", scrie Vremia Novostei cu referire la declaratiile recente ale presedintelui Basescu cu prilejul primirii la Palatul Cotroceni a diplomatilor straini acreditati la Bucuresti. In discursul sau, se arata in continuare, Basescu a alocat cel mai mult loc relatiilor cu Republica Moldova, punand accent pe istoria, cultura si limba comune si amintind de "voievodul roman Basarab", de la numele caruia provine denumirea de Basarabia, fostul nume al tinutului ce se intinde intre raurile Nistru si Prut.

Este adevarat, comenteaza cotidianul rus, ca Traian Basescu nu a precizat ca "voievodul Basarab si tatal sau, Radu Negru, care i-au unit pentru prima data in secolul al XIV-lea pe valahii de la nord de Dunare, erau nu romani, ci cumani (poloviti)". "Romanii traiesc de ambele maluri ale Prutului, iar aceasta realitate face din sprijinirea aspiratiilor europene ale Republicii Moldova proiectul sufletului meu", a spus Basescu, in opinia caruia "locul Moldovei istorice este in UE, insa o piedica in acest sens ar putea deveni conflictul transnistrean, la solutionarea caruia UE ar putea lua parte mai activ".

In 2009, Bucurestiul a inlesnit procedura de acordarea a cetateniei romane pentru locuitorii Republicii Moldova, aminteste cotidianul rus. Potrivit ministrului de externe al Romaniei, Teodor Baconschi, in ultimii 20 de ani au primit pasapoarte romanesti circa 110.000 de cetateni moldoveni. In timpul vizitei, Basescu va aborda si tema negocierilor sistate de Chisinau privind deschiderea de consulate romanesti in orasele Balti si Cahul (pentru calatoriile in Romania, basarabenii au nevoie de viza, chiar daca aceasta le este oferita gratuit).

In schimb, planurile privind semnarea Tratatului politic de baza nu au fost pana acum realizate. Traian Basescu a dat de inteles ca nu ar mai fi nevoie de acest document, dupa cum nu este nevoie nici de acordul privind granitele, deoarece si Republica Moldova aspira la UE, unde nu exista practic granite.

In discursul sau, Traian Basescu s-a referit si la relatiile cu Rusia. "Rusia poate avea in Romania un partener atat timp cat interesele noastre sunt respectate", a spus liderul roman, citat de Vremia Novostei. Printre semnalele pozitive pentru relatiile ruso-romane se numara declaratia conducerii Gazprom, conform careia traseul gazoductului South Stream ar putea include si Romania, scrie cotidianul.

Intr-un interviu oferit cotidianului Vremia Novostei, analistul roman Viorel Patrichi subliniaza importanta vizitei lui Traian Basescu la Chisinau pentru "evolutia relatiilor dintre tarile intregii regiuni". Analistul critica vehement fosta putere de la Chisinau, amintind ca "moldovenii au nevoie de ajutor financiar urgent, pentru a putea depasi iarna". Patrichi mai subliniaza ca noua putere moldoveana i-a sugerat deja Moscovei necesitatea retragerii trupelor rusesti din Transnistria, la care liderii rusi raspund ca initial trebuie clarificat statutul politic al Transnistriei.

Dimpotriva, asa-zisul ministru de externe al Transnistriei, Vladimir Iastrebciak, i-a solicitat Moscovei sa-si dubleze numarul de pacificatori in regiune, pana la 2.400 de persoane. Tiraspolul este dispus sa accepte si desfasurarea unei escadrile de elicoptere ale armatei ruse pe aeroportul local. "Toate aceste declaratii determina contextul complicat al vizitei presedintelui roman la Chisinau", a conchis interlocutorul Vremia Novostei.

Cele mai citite

Opinii globale despre un posibil al doilea mandat al lui Donald Trump: Europa îngrijorată, restul lumii mai optimist

Un sondaj desfășurat în 24 de țări arată că europenii sunt în mare parte sceptici cu privire la o posibilă revenire a lui Donald...

Ministerul Apărării lansează o licitație pentru 48 de adăposturi antiaeriene mobile

Ministerul Apărării Naționale a anunțat o licitație pentru achiziția a 48 de adăposturi antiaeriene dislocabile, destinate protejării temporare a aeronavelor militare de luptă cu...

Declinul producției industriale în 2024: scăderi în toate sectoarele

Datele publicate de Institutul Național de Statistică (INS) arată o scădere de 1,8% a producției industriale în perioada ianuarie-noiembrie 2024, ca serie brută. Toate cele...
Ultima oră
Pe aceeași temă