Nori negri acoperă soarele. Stropi mari de ploaie se lovesc violent de geamuri şi un spectacol de lumini albastre se dezlănţuie. „Întrerupem programul obişnuit pentru o ştire de ultimă oră…”. O fereastră lăsată deschisă se izbeşte violent de perete, explodând în mii de cristale de sticlă. „Institutul Naţional de Meteorologie a emis un avertisment de tornadă…”. Vuietul groaznic al vântului îţi face fiecare celulă a corpului să tremure. Ce faci acum?
„Cel mai sigur loc în care vă puteţi afla în timpul unei tornade este subsolul casei dumneavoastră. Dacă vă aflaţi într-o locuinţă mobilă, evacuaţi locul şi deplasaţi-vă către o structură solidă. Poziţionaţi-vă sub o masă sau sub orice piesă solidă de mobilier. Dacă locuinţa dumneavoastră nu are o încăpere la subsol, căutaţi adăpost la etajul cel mai inferior, într-un hol sau într-o debara. Folosiţi pături şi perne pentru a vă acoperi şi staţi departe de geamuri.
Aceasta este o situaţie extrem de periculoasă care vă poate pune viaţa în pericol! Apropierea unei tornade de dimensiuni mari a fost confirmată! Dacă vă aflaţi pe traiectoria acestei tornade, adăpostiţi-vă imediat, la subsolul casei şi poziţionaţi-vă sub ceva solid.” – Avertisment de tornadă.
Sezonul furtunilor
Primăvara aduce veşti proaste pentru SUA. Începe sezonul tornadelor. Statele din sud sunt măturate anual, la propriu, de mii de tornade, care produc pagube imense, atât materiale cât şi umane. Potrivit site-ului accuweather.com, de la începutul anului au fost raportate 1082 de tornade, dintre care 890 au avut loc în luna aprilie.
Până acum, cel puţin 291 de persoane din şase state au murit datorită violentului fenomen. Mai mult de jumătate din numărul celor decedaţi, 204, provin din Alabama. În Tennesse s-au înregistrat 33 de victime, în Mississippi tot 33, 15 în Georgia, 5 în Virginia şi una în Kentuky, potrivit Associatred Press. Echipele de salvare scormonesc în continuare prin dărâmături, fiind aşteptată o creştere a numărului de morţi.
O operaţiune amplă a adunat 2000 de trupe ale Gărzii Naţionale, voluntari de pretutindeni şi oficialităţi americane. Peste 1680 de persoane şi-au petrecut ziua de joi în adăposturi ale Crucii Roşii, potrivit lui Attie Poirier, purtător de cuvânt al organizaţiei. Citată de New York Times, aceasta a mai declarat că ultima dată când a organizat un sistem atât de amplu de adăposturi a fost după uraganul Katrina.
Joi seară, sudiştii au privit cu groază cum furtuna îşi croia drumul spre casele lor. La auzul avertismentelor de tornadă sau chiar a lătratului isteric al vecinilor, oamenii s-au îngrămădit în dulapuri sau băi, trăcându-i după ei pe copii. Mulţi dintre norocoşii supravieţuitori au văzut o lume complet schimbată când au ieşit din adăposturi.
„Am auzit cum se prăbuşeau clădiri”, spune pentru New York Times Steve Sikes, locuitor al oraşului Tuscaloosa. „Pământ şi ace de pin au intrat pe sub uşă. Am simţit miros de pin” a declarat bărbatul în vârstă de 48 de ani. „Când simţi miros de pin…”, oftează acesta, îndreptându-şi arătătorul către un morman de lemne care fusese cândva locuinţa lui.
Unele persoane au ieşit din subsol, constatând că nu mai au acoperiş, altele au ţipat până când rudele le-au scos de sub mormane, altele nu au mai ieşit deloc.
Furtuna perfectă şi tornadele
Supercelulele de furtună reprezintă „creşele” în care se formează tornadele. Potrivit publicaţiei LiveScience.com, o supercelulă are nevoie de două ingrediente pentru a se forma: aer cald şi umed care se ciocneşte cu aerul rece şi un curent vertical, sau o schimbare a vitezei şi a direcţiei vântului provocată de creşterea altitudinii. Numai 25% din supercelule devin tornade, potrivit omului de ştiinţă Morris Weisman, cercetător la Centrul Naţional de Cercetare al Atmosferei din Boulder, Colorado.
Dacă pentru cutremure există scara Richter pentru a le măsura intensitatea, tornadele sunt clasficate în funcţie de mărime după scara Fujita. Astfel, o tornadă de clasa EF0 poate smulge vegetaţia, fără să producă daune importante structurilor, pe când una de tip EF5 ia pe sus clădiri întregi. Tornada care a devasta joi statul Alabama a fost una de clasa EF4.
Giganţii istoriei
Cu toate că anul acesta s-a înregistrat un număr imens de tornade în SUA, 1084, recordul a fost stabilit în anul 2004, fiind raportate 1817 cicloane. Şi numărul de victime a mai fost depăşit în trecut.
Pe 18 martie, 1925, o tornadă de gradul EF5 a devastat Missouri-ul, sudul Illinoisului şi o parte din din sud-vestul Indianei. Aceasta a parcurs peste 350 de km, omorând 695 de persoane şi rănind alte 2,771.
Pe 6 aprilie, 1936, în oraşul Gainesville din Georgia, 285 de clădiri au fost spulberate şi 203 oameni au fost ucişi de două cicloane care s-au unit.
Pe 11 aprilie, 1965, o furtună a dezlănţuit 11 tornade în Indiana. 265 de persoane au murit şi alte 1700 au fost rănite. 20 de ţinuturi au fost afectate iar pagubele materiale au fost estimate la 30 de milioane de dolari.