15.2 C
București
vineri, 4 octombrie 2024
AcasăSpecial"Vreau antrenor roman, de acasa"

„Vreau antrenor roman, de acasa”

» Peste 6.000 de kilometri a condus Cristian Gatu, in ultimele zile, pentru a vedea echipele nationale de handbal ale Romaniei in meciurile de baraj cu Suedia. Este cunoscuta teama de avion a presedintelui FR Handbal, asa ca decizia sa nu a mirat pe nimeni.

Ieri, cristian gatu mai avea putin si ajungea acasa. Era la volanul masinii, dar pe autostrazile europene nu se intampla nimic daca acorzi un interviu atunci cand conduci.

» Domnule Gatu, a fost Suedia atat de puternica incat sa ne spulbere la 11 goluri diferenta (n.r. – 36-25 in prima mansa a barajului pentru calificarea la Europenele masculine din 2008) sau rezultatul a fost generat de greselile noastre?
— Nici acum, dupa ce am revazut meciul de cateva ori pe video, nu pot spune ca Suedia m-a impresionat. Pe mine m-a dezamagit profund nationala Romaniei. Am ratat o multime de situatii singuri cu porta-rul pentru ca jucatorii nu s-au concentrat. Probabil ca si antrenorul Lucian Rasnita a facut greseli in selectie, poate ca nu a avut cu cine sa contracareze tactica suedezilor, dar e clar faptul ca oamenii din teren nu au reactionat la tactica lui.

» Se spune ca sambata, la Constanta, se vor face nominalizari privind candidaturile la postul de antrenor al nationalei dupa ce s-a aflat ca Lucian Rasnita va renunta la lot dupa meciul retur cu Suedia.
— Nu, e o prostie, cum sa facem nominalizari inaintea unui meci, cum ar mai reactiona jucatorii, antrenorii la meciul de a doua zi? Este doar o sedinta a Consiliului de Administratie al Federatiei, nu una a Comisiei Tehnice care sa discute acest subiect.

O parere foarte buna despre Aihan Omer
» Totusi, se stie ca domnul Rasnita va renunta, deci e nevoie de un nou antrenor.
— Da, saptamana viitoare se va intruni Comisia Tehnica si va face o propunere Consiliului de Administratie privind tehnicianul care ar putea prelua lotul. Apoi noi validam sau nu aceasta propunere. Vreau sa accentuez faptul ca eu nu am numit niciodata antrenorul vreunei echipe nationale, ci am analizat impreuna cu Consiliul de Administratie propunerile pe care le-am primit.

» Dar daca, printr-o minune, reusim sa mergem la Europene, mai pleaca domnul Rasnita de la echipa nationala?
— Da, pleaca oricum. A luat aceasta decizie inainte de meciul tur cu Suedia. Am vorbit in fata hotelului si mi-a spus ca, indiferent de ce se va intampla in dubla cu Suedia, nu mai sta. Mi-a spus ca s-a saturat. Eu il apreciez foarte mult, dar nu am cum sa-l intorc din drum.

» Dupa ce a castigat titluri nationale sau cupe europene cam cu toate echipele pe la care a lucrat, Minaur, Fibrex, HCM Constanta si, acum, UCM Resita, poate fi Aihan Omer o solutie pentru echipa nationala? Sau, asa cum se spune, este pe lista dumneavoastra "neagra"?
— Nici vorba de lista neagra! Dupa parerea mea, Aihan Omer este un antrenor foarte bun care poate sa candideze cu sanse pentru acest post. Mai mult, va spun sincer ca eu sunt in relatii foarte bune cu el!

» Dar, pe de alta parte, v-ati intalnit in Germania cu Ghita Licu, alimentand zvonurile cum ca l-ati dori la lot!
— Nici vorba de asa ceva! Eu m-am intalnit cu Ghita Licu, ultima oara, acum vreo trei ani, si cam de atunci am si vorbit cu el la telefon. Crezi ca cineva ar lasa conditiile din Germania pentru a veni la noi?

» Inseamna ca acelasi lucru ni-l spuneti si despre Ioan Vargalui, care este acum in Suedia…
— Da. In plus, din cate stiu eu, pentru ca acum am vorbit cu Vargalui la meciurile noastre cu Suedia, el are treaba acolo, treaba foarte serioasa, si nu cred ca ar renunta.
Antrenor "de acasa" pentru nationala masculina

» Incet-incet, venim spre antrenorii de acasa…
— Clar! Oricum, antrenorul echipei nationale trebuie sa stea aici, nu sa faca naveta, trebuie sa antreneze in Romania.

» Deci ar mai fi Aihan Omer de la Resita, Radu Voina de la Steaua, poate Vasile Stanga…
— Nu vreau sa nominalizez pe nimeni pentru ca nu vreau sa influentez in vreun fel Comisia Tehnica. Astept propunerea lor si apoi o sa comentez daca va fi cazul.
» Ne putem gandi ca nationala noastra sa fie condusa de un antrenor strain? Nu de alta, dar s-a tot spus ca exista interese, ca sunt presiuni… Daca ar fi un strain, poate nu ar mai resimti aceste presiuni, poate nu l-ar interesa, pur si simplu!
— E adevarat ca si Lucian Rasnita a acuzat aceste presiuni, dar revenind la intrebare, nu, nu vrem un antrenor strain. Cred ca avem tehnicieni care sa poata antrena cu rezultate bune echipa nationala.
» Va multumesc si va doresc un drum fara emotii spre casa!

PROPUNERI PENTRU GUVERN
» 214.000 de locuri In sali

Cristian Gatu ne-a spus ieri ca a inaintat Guvernului un proiect pentru ca Executivul sa construiasca sali – nu numai pentru handbal, ci si pentru baschet, volei etc. – in zonele unde este interes pentru sporturile de echipa. Proiectul propus de Gatu, care se bazeaza pe ideea finantarilor din fonduri europene, se refera la constructia, in intreaga tara, a 8 sali de cate 8.000 de locuri fiecare si a 30 de sali de cate 5.000 de locuri. Proiectul este asemanator celui inaintat de federatiile de natatie si polo pentru constructia a 70 de bazine, un proiect care a primit girul guvernamental.
In ceea ce priveste proiectul "Arena Bucurestilor", o sala de 16.000 de locuri in Capitala, Gatu nu mai are nici un semnal pozitiv. "Daca nu reusesc nici cu proiectul acesta, abandonez. Inseamna ca nu se vrea sa se faca ceva pentru sport".

Bogdan Costea
Bogdan Costea
Bogdan Costea, sef departament Sport
Cele mai citite

Marcel Ciolacu: Aproape 70 de copii, femei, bătrâni şi persoane cu probleme medicale grave au fost repatriaţi din Liban 

Premierul Ciolacu i-a așteptat la aeroport pe cei care au revenit din zona de conflict Pe aeroport au fost prezenți, alături de premierul Ciolacu și...

Fonduri suplimentare pentru familiile tinere: Programul FamilyStart primește 45 milioane de lei în plus

Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse a anunțat o suplimentare de 45 milioane de lei pentru programul guvernamental FamilyStart, destinat sprijinirii familiilor tinere...

Prințesa Kate Middleton a îmbrățișat o adolescentă bolnavă de cancer

Palatul Kensington a publicat miercuri imagini cu prinţul William şi soţia sa Kate care s-au întâlnit cu Liz Hatton, o adolescentă bolnavă de cancer,...
Ultima oră
Pe aceeași temă