5.9 C
București
sâmbătă, 21 decembrie 2024
AcasăSpecialVrajba dintre revolutionari se "aude" la Biserica Martirilor din Timisoara

Vrajba dintre revolutionari se „aude” la Biserica Martirilor din Timisoara

Parohul Bisericii Martirilor din Timisoara, preotul Ioan Branzei, apare pe lista revolutionarilor improprietariti, recent, cu cate un hectar de teren la marginea municipiului. Nu a cerut sa fie inclus pe asa-numita lista a pamanturilor, care a incins spiritele intre asociatiile de revolutionari din orasul de pe Bega, si cu toate acestea preotul a fost catalogat, alaturi de alti beneficiari ai hectarului de pamant, drept unul dintre „impostorii” afacerii agrare cu iz politic din localitatea Giroc.
Acuzatia vine pe fondul tensiunilor starnite de criteriile pe baza carora au fost intocmite listele cu revolutionari eligibili, dar si a repartizarii arbitrare a parcelelor de teren. Precucernicul a fost cu atat mai mirat de implicarea sa in acest scandal, cu cat este un contestatar ferm al legilor si hotararilor de Guvern prin care, de-a lungul anilor, s-au oferit anumite privilegii participantilor la Revolutia din decembrie '89.

„Urmasii comunistilor fac un razboi impotriva noastra”

„Sincer, am fost surprins sa aflu ca ma regasesc pe lista celor ce vor primi pamant, pentru ca eu nu am cerut drepturi. Totusi, daca drepturile acestea vor fi materializate, o parte din ele le voi da Bisericii Martirilor, iar o parte imi vor ramane mie, sa le donez celor ce ma fac impostor. Ma doare ca revolutionarii sunt balacariti in toate felurile. Vreau sa stiu daca oamenii care ne acuza azi au fost in balconul Operei, daca au fost alaturi de mine in Decembrie '89. Si iau ca martor Parohia Lovrin, care este formata din peste 1.000 de familii. Va rog, fostii mei pastoriti, sa vedeti daca sunt un impostor. Daca eu sunt un impostor, cei care spun asta trebuie sa si dovedeasca. Nu acuz pe nimeni, voi fi intotdeauna subordonat puterii bisericesti, Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe si puterii natiunii mele. In Decembrie 1989 am actionat din proprie initiativa, pentru ca am considerat ca, niciodata, constiinta nu poate fi manipulata. In 20 decembrie am deschis biserica din Lovrin pentru libertate, pentru demnitate. Acum, Biserica Martirilor, unde se afla urna cu cenusa martirilor, a fost ridicata si prin modesta mea contributie”, a spus, revoltat, preotul care, in seara de 16 decembrie 1989, la Lovrin, inainte de a se sti ce turnura vor lua evenimentele, s-a urcat pe o masa si a strigat „Moarte porcului de Ceausescu!”.
In opinia parohului, drepturile acordate revolutionarilor sunt prea generoase. „Pentru mine ar fi prea generoase, dar pentru altii, eu cred ca sunt binevenite”, a adaugat acesta.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă