Comunistii din Moldova suspecteaza Romania ca finanteaza opozitia din Parlamentul de la Chisinau.
Conform unor surse guvernamentale, Bucurestiul ofera 800.000 euro pentru dezvoltarea sociala a Republicii Moldova in 2008-2009.
Voronin verifica finantarea partidelor si a mass-media cu ajutorul serviciilor secrete moldovenesti.
Comunistii din parlamentul moldovean se declara ingrijorati de anuntul Romaniei privind asistenta financiara pentru tara vecina, suspectand intentii de finantare a partidelor politice din opozitie. Conform unor surse guvernamentale, Romania aloca pentru 2008-2009 suma de 800.000 euro pentru o serie de programe in domeniul dezvoltarii sociale, administratiei publice locale, societatii civile si sisteme de furnizare a apei, nicidecum pentru finantarea partidelor politice din Moldova. Conform angajamentelor internationale, Romania depune eforturi pentru a atinge un volum al Asistentei Oficiale de Dezvoltare (ODA) de 0,17 procente din venitul national brut, bani care vor fi folositi pentru dezvoltarea tarilor invecinate care aspira la integrarea in Uniunea Europeana.
Ministrul de Externe, Adrian Cioroianu, a declarat in aceasta saptamana ca majoritatea fondurilor romanesti vor fi indreptate catre Republica Moldova. Ca urmare a acestei declaratii, presedintele moldovean, Vladimir Voronin, a cerut Serviciului de Informatii si Securitate (SIS) sa verifice sursele de finantare ale partidelor politice si mass-media din Republica Moldova.
Propunerea presedintelui a fost primita cu suspiciune de opozitia moldoveana, fiind calificata drept o forma de intimidare si presiune asupra partidelor de opozitie si asupra presei neafiliate comunistilor. "SIS al Republicii Moldova isi recapata caracteristicile unei politii secrete, cu functii specifice intr-un stat-partid", a declarat Vladimir Filat, presedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova.
Anatol Petrenco, presedintele Asociatiei istoricilor din Moldova, ne-a spus ca fondurile externe reprezinta o adevarata gura de oxigen pentru opozitia din Moldova. "Daca nu ar exista aceste ajutoare externe, s-ar introna o liniste de mormant peste Moldova. Ele sunt pentru incurajarea si dezvoltarea democratiei."
Despre gestul lui Voronin care a cerut verificarea surselor de finantare a partidelor si mass-media, Petrenco insista ca tinta este clara, si anume de anihilare a opozitiei. "Este evident ca am asistat la o comanda politica. Voronin a cerut Serviciului sa verifice doar finantarea partidelor de opozitie si a publicatiilor neaservite Guvernului. Prin aceasta decizie, a transformat SIS-ul intr-o bata politica."
"Voronin a transformat Serviciul de Informatii si Securitate intr-o bata politica."
Anatol Petrenco, presedintele Asociatiei istoricilor din Moldova