7.1 C
București
joi, 19 decembrie 2024
AcasăSpecialVoronin cel Mare, urmasul lui Stefan

Voronin cel Mare, urmasul lui Stefan

» Presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, s-a declarat prin decret urmasul lui stefan cel Mare.

» Ziarul Partidului Comunist a ilustrat aceasta stire cu harta cnezatului moldovenesc din secolul al XV-lea.

» Analistii de politica externa si diplomatii socotesc ca trebuie sa privim cu ironie si indiferenta demersurile politicianiste ale lui Voronin.

Presedintele moldovean, Vladimir Voronin
, a semnat marti un decret privind declararea anului 2009 drept "An al sarbatoririi a 650 de ani de la intemeierea statului moldovenesc". Oficiosul Partidului Comunist din Republica Moldova a ilustrat stirea despre decretul prezidential cu o harta a Moldovei din perioada lui stefan cel Mare.
Mai mult, Voronin a declarat recent pentru postul rusesc din Chisinau, NIT, ca scopul Moldovei este sa se integreze in Europa "si acolo o sa fie si Moldova lui stefan cel Mare".
Fostul ministru de Externe al Romaniei Mihai Razvan Ungureanu ironizeaza demersul presedintelui moldovean, afirmand ca "Voronin incearca sa-si dea licenta in istorie romaneasca": "Sper sa urmeze facultatea de istorie de la Iasi, unde va gasi specialisti in istorie medievala a caror expertiza ii va fi de mare folos".
In urma cu doar cateva zile inainte de acest decret, Voronin a acuzat din nou Romania, la postul de radio Europa Libera, de subminarea statalitatii moldovenesti prin acordarea masiva a cetateniei romane si a amenintat ca se va adresa "tuturor forurilor europene si internationale pentru a apara integritatea statala a Republicii Moldova". Voronin sustine ca relatiile moldo-romane "nu sunt simpatice", iar conducerea de la Chisinau este ingrijorata de evolutia lor: "Aceste disensiuni au aparut acum, dar existau de mai multi ani", declara Voronin, nemultumit de planul Bucurestiului de a acorda cetatenie romana moldovenilor.

Specialistul in geopolitica Oleg Serebrian socoteste ca Voronin face astfel de declaratii in speranta ca isi va asigura simpatia Moscovei: "Putin nu-l poate ierta pe Voronin pentru schimbarea de pozitie in planul Kozac din 2003". Acesta prevedea federalizarea Republicii Moldova, orice pas spre Occident fiind blocat, "Moldova devenind protectorat rusesc", insa, sub presiunea opozitiei, Voronin nu a mai semnat. Potrivit lui Serebrian, o alta explicatie pentru comportamentul lui Voronin ar fi apropierea alegerilor din 2009: "Vrea sa castige simpatia grupurior minoritare, gagauzi, rusi, ucraineni, votantii fideli ai Partidului Comunist, care au o pozitie rezervata fata de Romania". Analistul de politica externa Iulian Fota considera ca Voronin practica un santaj la adresa Romaniei: "El le distrage atentia moldovenilor de la situatia dezastruoasa in care se afla tara si inventeaza un dusman extern care convine si Rusiei, de la care Voronin asteapta sprijin financiar". Mihai Razvan Ungureanu este de parere ca ideea conform careia Romania ameninta Republica Moldova nu este noua si "isi face loc in discursul oficial ori de cate ori o cere interesul electoral".
Vladimir Voronin s-a intalnit ieri cu Iuri Zubakov, secretarul Consiliului Suprem de Securitate al Rusiei, temerile liderilor de opinie din Republica Moldova fiind ca cei doi au discutat despre "un plan de reglemenatre a crizei transnistrene care sa prevada si prezenta militara rusa in Moldova". Interesele lui Putin si ale lui Voronin sunt oarecum asemanatoare, sustine Serebrian, "amandoi au nevoie de un succes diplomatic pe care sa-l raporteze populatiei, iar rezolvarea crizei transnistrene se potriveste cerintelor".

» Ignoranta
Analistii de politica externa, precum si diplomatii cu care am discutat socotesc ca nu trebuie sa acordam prea multa atentie, la nivel oficial, actiunilor lui Voronin. Mihai Razvan Ungureanu afirma ca "trebuie sa privim cu detasare excesele academice ale presedintelui moldovean", iar Iulian Fota spune ca "daca-l bagam prea mult in seama, riscam sa-i legitimam actiunile".

» Presa din Chisinau: ultimatum de la Voronin

Declaratiile acuzatoare la adresa Romaniei facute de Voronin sunt percepute de presa de dincolo de Prut ca un ultimatum inspirat si alimentat de rusi, fiind luate in calcul si recentele declaratii ale presedintelui rus Putin referitoare la "problemele" pe care ar putea sa le aiba Romania. Jurnalul de Chisinau constata ca "Voronin amplifica zi de zi campania romanofoba, pretinzand un lucru imposibil: ca politicienii romani sa nu se mai refere la identitatea comuna a populatiei de pe ambele maluri ale Prutului si sa recunoasca limba moldoveneasca". Potrivit ziarului Timpul, ultimatumul ar suna astfel: "Renuntati la ideea existentei oricarei identitati etnice si lingvistice si a oricarei comunitati istorice culturale si spirituale intre Romania si Basarabia, si atunci relatiile dintre Romania si Moldova vor deveni cordiale". Cotidianul citat mai subliniaza ca Voronin nu intelege ca moldovenii sunt romani si vorbesc limba romana, "acestea fiind niste adevaruri care nu pot fi ajustate sau redactate nici de UE, nici de NATO si nici de Rusia".

Cele mai citite

Nuclearelectrica semnează un contract de aproape două miliarde de euro pentru retehnologizarea Unității 1 de la Cernavodă

Proiectul vizează prelungirea duratei de viață operațională a Unității 1 cu 30 de ani, contribuind astfel la atingerea obiectivelor de decarbonizare ale României Nuclearelectrica și...

Statul suplimentează personalul pentru recalcularea pensiilor cu 1.000 de noi angajări

Guvernul a decis să modifice Hotărârea de Guvern nr. 118/2012 privind statutul Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), pentru a implementa servicii electronice avansate...

Turcia respinge poziția lui Donald Trump legat de Siria: Nu este o preluare a puterii de către Ankara

Turcia a respins miercuri afirmaţiile preşedintelui ales al SUA Donald Trump, care a numit victoria rebelilor în Siria drept o "preluare de putere neprietenoasă"...
Ultima oră
Pe aceeași temă