5.2 C
București
marți, 19 noiembrie 2024
AcasăSpecialVor scapa de judecata influentii acuzati din marile dosare penale de coruptie?

Vor scapa de judecata influentii acuzati din marile dosare penale de coruptie?

Procesul de coruptie al fostului premier Adrian Nastase, in care este acuzat ca si-a finantat ilegal campania electorala, a fost amanat pentru a patra oara. Tergiversarea marilor dosare penale sau de coruptie a devenit emblematica pentru justitia romaneasca. Tinta: prescrierea faptelor.
Un politician ca Adrian Nastase sau un om de afaceri ca Dinu Patriciu se afla in aceeasi situatie: daca justitia se taraie in acelasi ritm de melc, peste doi-trei ani ei nu vor mai putea fi judecati pentru fapte atat de vechi. Un ajutor pentru marii penali a venit chiar de la ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, care a propus in noul Cod Penal ca pedepsele sa fie micsorate, faptele lor putand fi astfel prescrise mai repede.

Adrian Nastase nu ar putea beneficia de clementa noului proiect de Cod Penal, pentru ca faptele de coruptie raman legiferate de Legea speciala 78/2000, ne-au explicat specialistii. Totusi, aceasta ar putea fi usor atacata la Curtea Constitutionala, dupa intrarea in vigoare a noului Cod. Daca in prezent traficul de influenta pentru care este judecat Nastase se prescrie in 2016, dupa noul Cod Penal, varianta Predoiu, fapta se prescrie in 2011.
Un alt exemplu este Dinu Patriciu. Omul de afaceri este judecat, printre altele, pentru inselaciune, fapta pentru care nu mai poate fi acuzat incepand cu 2016, conform actualei legi. Conform variantei lui Predoiu, inselaciunea lui Patriciu ar fi trebuit deja prescrisa anul trecut.

Dosarul de coruptie poreclit "Trofeul Calitatii", in care fostul premier social-democrat Adrian Nastase este acuzat ca si-a finantat campania electorala din 2004 prin trafic de influenta, a fost amanat ieri de Inalta Curte de Casatie si Justitie pentru a patra oara. Motivul se inscrie in categoria celor care ar putea starni rasul: mai multe CD-uri sau DVD-uri pe care se aflau inregistrate probele audio-video impotriva lui Nastase nu au putut fi deschise, deci avocatii lui Nastase nu au avut pe ce sa dezbata. Fie ca apeleaza la trucuri avocatesti care exploateaza portitele de scapare din legi, fie ca apeleaza la Curtea Constitutionala pentru a contesta legea penala, fie ca se bucura de astfel de gafe tehnice, procesele politicienilor si oamenilor de afaceri se taraie prin instante de ani de zile. In multe, judecatorii nu au apucat inca sa se pronunte pe fapte, ci doar pe exceptii de procedura si expertize invocate de avocati.

 

Orice s-ar intampla insa, un singur lucru nu se schimba: daca este depasit termenul de prescriere a faptelor, acuzatii nu mai pot fi judecati. Astfel, un politician ca Adrian Nastase va putea candida nestingherit la functia de presedinte al Romaniei in 2014, pentru ca multe dintre faptele de coruptie pentru care este judecat s-ar prescrie in 2011. Un om de afaceri ca Dinu Patriciu nu va mai putea fi acuzat de nimic, pentru ca faptele pentru care este judecat s-ar putea prescrie intre 2011 si 2013.
Un ajutor nesperat pentru astfel de grei care au ajuns sa dea socoteala in fata judecatorilor a venit tocmai din partea ministrului Justitiei, Catalin Predoiu, numit in functie de liberali si mentinut la post de PDL si PSD. Proiectul noului Cod Penal, intocmit sub supervizarea lui Predoiu, propune reducerea pedepselor pentru toate infractiunile grave, inclusiv cele de coruptie. Automat, termenele de prescriptie a faptelor se reduc si ele, fiind calculate in functie de pedeapsa maxima care poate fi aplicata unei fapte.

 

Astfel, procesul lui Dinu Patriciu, a carui urmarire penala pentru sapte capete de acuzare comise in 2001 a inceput in 2005, ar putea sa se termine inainte ca judecatorii sa apuce sa discute faptele omului de afaceri, procesul trecand pana acum printr-o serie de blocaje procedurale. Conform Codului Penal in vigoare, Patriciu nu mai poate fi judecat pentru delapidare daca judecatorii nu dau un verdict pana in 2016. Dupa proiectul Codului Penal propus de ministrul Catalin Predoiu, Patriciu ar putea scapa de acuza in 2013. Omul de afaceri mai este judecat pentru inselaciune, fapta pentru care nu mai poate fi acuzat incepand cu 2016, conform actualei legi. Conform variantei lui Predoiu, inselaciunea lui Patriciu s-ar fi putut prescrie deja de anul trecut, pentru ca pedeapsa maxima pentru aceasta fapta scade, in proiectul noului Cod Penal, de la 12 ani la 7 ani. La fel se intampla cu acuzatiile de spalare de bani sau de initiere a unui grup infractional organizat, pentru care patronul Rompetrol este judecat.

In cazul lui Adrian Nastase, Codul lui Predoiu nu va functiona, ne-a explicat Laura stefan, experta anticoruptie a Societatii Academice Romane: "Pedepsele pentru infractiunile de coruptie raman cele din Legea speciala 78/2000, ele nu au fost incluse in noul Cod Penal. Acolo pedepsele sunt mult mai mari decat in noul proiect. Daca el reuseste insa sa obtina abrogarea legii si sa fie judecat dupa noul Cod Penal, exista riscul sa se ajunga la dezincriminare". Codul Penal in varianta Predoiu prevede ca pedeapsa pentru trafic de influenta, de care este acuzat Nastase in dosarul "Trofeul Calitatii", sa scada de la un maximum de 10 ani la 5 ani. Astfel, fapta comisa in 2004 s-ar prescrie in 2011. In dosarul "Zambaccian", in care Nastase este acuzat de luare de mita, fapta sa se prescrie dupa 15 ani, deci intre anii 2017-2019.

 

Daca legea speciala anticoruptie ar fi abrogata si infractiunile prevazute acolo ar fi introduse in Codul Penal propus de Catalin Predoiu, Nastase ar scapa de fantoma penala Zambaccian intre anii 2014-2016. Nici unul dintre aceste dosare nu a inceput sa fie inca judecat pe fond, ele fiind blocate fie in Parlament, fie la Curtea Constitutionala, Parchet sau Tribunal unde exista oameni care vor sa tergiverseze cauzele de mare coruptie.

EXPLICATII
Tergiversarea marilor dosare penale este principala acuza adusa justitiei din Romania de catre Comisia Europeana, care ar putea sa impuna sistarea fondurilor europene din cauza proastei functionari a justitiei. "Cred ca judecatorii romani evita sa judece aceste cazuri si asteapta rezolvari din alte sfere. Este inadmisibil sa accepti amanarea ceruta de un inculpat care, dupa trei ani de urmarire penala, motiveaza ca nu are avocat", gaseste o explicatie Laura stefan. Reducerea termenelor de prescriptie prin reducerea pedepselor "nu este un semnal bun, dar face ca pedeapsa sa poata fi aplicata mai usor", considera in schimb avocatul Gheorghe Piperea. El spune ca acest principiu nu a fost inventat de ministrul Catalin Predoiu, ci functioneaza in toate statele dezvoltate.

 

Adevarata cauza a tergiversarii dosarelor penale este alta, spune Piperea: "Coruptii nu trebuie neaparat sa faca puscarie, ci sa fie scosi din joc. Insa justitia noastra pleaca de la o acuzatie si tine dosarul la dospit, ca sa mai gaseasca si alte fapte. Sa nu uitam ca Al Capone a fost prins cu evaziune fiscala, o fapta simpla. A fost scos din joc. La fel s-ar fi putut proceda si cu oameni ca Nastase sau Becali".

Cele mai citite

Fermierii britanici vor protesta împotriva „taxei pe tractoare” la Londra

Mii de fermieri britanici sunt așteptați în Piața Parlamentului, marți, pentru a protesta și împotriva anulării unei scutiri de impozite pe moștenire Măsura a ajutat...

Macron apreciază decizia lui Biden de a lăsa Ucraina să folosească rachete cu rază lungă de acțiune în Rusia

Președintele francez a spus că mișcarea a fost un răspuns la desfășurarea de soldați nord-coreeni Președintele francez Emmanuel Macron a salutat decizia președintelui american Joe...

România-Cipru 4-1. Naționala va fi în urna a doua valorică pentru preliminariile Campionatului Mondial din 2026

România a încheiat cu o victorie campania excelentă din Nations League. Tricolorii s-au impus cu scorul de 4-1 împotriva reprezentativei din Cipru, pe Arena...
Ultima oră
Pe aceeași temă