3.4 C
București
miercuri, 20 noiembrie 2024
AcasăSpecialVor o medalie de aur

Vor o medalie de aur

Halterele au fost, de-a lungul anilor, "aducatoare" de medalii de la marile competitii mondiale, romanii facand legea, de exemplu, la Olimpiada din 1984, dar nu numai. Nume precum Nicu Vlad, Petre Becheru, Andrei Socaciu, Petre Dumitru, Vasile Groapa sau Traian Ciharean sunt recunoscute si respectate pe plan mondial.

 

Presedintele Federatiei Romane de Haltere, Nicu Vlad, s-a declarat multumit de cum se prezinta loturile nationale cu un an inainte de debutul Jocurilor Olimpice de la Beijing. La ultima competitie majora, Romania a reusit sa castige doua medalii de aur prin Marioara Munteanu si Valeriu Calancea.

» Cum decurge pregatirea lotului national de haltere cu un an inainte de Jocurile Olimpice?

— Suntem pe un drum bun, multumitor pentru perioada pe care o parcurgem acum. Suntem cu un an inainte de Jocurile Olimpice de la Beijing si la trei luni dupa Campionatele Europene, unde sportivii si-au facut datoria cu brio. Avem doi campioni europeni – unul la feminin, Marioara Munteanu, si unul la masculin, Valeriu Calancea. Munteanu este pentru a treia oara consecutiv cand castiga titlul de campioana europeana la senioare. Calancea a revenit dupa o serie de accidentari pe care le-a avut in ultimii ani si sper sa nu se mai intample nimic neplacut pana la Beijing.  

» Ce competitie urmeaza in perioada apropiata?

— In a doua jumatate a lunii septembrie sunt programate Campionatele Mondiale de seniori, care se vor desfasura in Thailanda.

» Aceasta competitie poate fi si un test pentru a vedea cum se adapteaza sportivii la conditiile din Asia?

— Nu neaparat. Dar o putem considera o deplasare grea, la fel cum va fi si cea din China. In primul rand, aceste Campionate Mondiale sunt un criteriu de calificare pentru Olimpada. Rezultatul din acest an se va cumula cu rezultatul obtinut la editia de anul trecut, astfel aflandu-se numele sportivilor calificati. Asadar, in urma Campionatelor Mondiale din Thailanda vom sti exact numarul sportivilor pe care i-am calificat la Jocurile Olimpice.

» Pe ce sportivi se bazeaza Federatia Romana de Haltere?

— Nu ne putem lauda cu prea multi sportivi. Noi ne confruntam cu o problema destul de delicata. Numarul sportivilor scade din ce in ce mai mult. De exemplu, la Campionatele Nationale am avut 100 de participanti. Dar la nivel de loturi nationale pot spune ca stam binisor. Cei pe care ne bazam pentru medalii sunt Calancea, Dogariu si Munteanu. Sigur, il avem si pe Jigau, care, chiar daca nu speram noi sa devina campion olimpic, poate obtine o medalie. El si-a facut datoria pana acum. Vad ca in categoria lui (n.r. – 62 kg), pana acum nu a aparut nici un tanar care sa-l poata inlocui. Astfel ca ne bazam in continuare pe el. Mai vine din urma un Biro Laszlo sau un Rosu Alexandru.

» Care sunt obiectivele pentru JO?

— O medalie. Daca e de aur, nu mai conteaza altceva. Noi ne-o dorim pe cea mai stralucitoare, dar sper sa luam o medalie si inca un sportiv in primii sase. Nu e simplu, dar nici imposibil. Zic eu ca intotdeauna am incercat atat prin planificare, cat si prin obtinerea rezultatelor sa fim cat mai realisti.

» Sunt probleme cu pregatirea?

— Nu ne putem plange ca, vezi Doamne, nu o avem pe aia sau nu o avem pe ailalta. Nu as putea spune ca suferim pentru ca nu am avut bani sa ne pregatim. La nivel de loturi nationale am avut tot ce ne trebuie si sportivii au tot ce le trebuie. Cluburile au probleme. Pe langa problemele financiare, suferim si la capitolul antrenori. Noi am incercat si am organizat tot felul de cursuri si seminarii, dar e greu sa schimbi mentalitatea.

» Sansele cele mai mari la medalii le au Calancea si Munteanu?

— Da, chiar daca la Olimpiada va fi mult mai greu decat la Europene. Munteanu nu va participa la CM din Thailanda. A fost ocupata cu examenele de licenta si asta i-a dat putin pregatirea peste cap. La fete nu avem o echipa competitiva, astfel ca Munteanu se va califica individual la Olimpiada. La baieti sistemul este urmatorul: primele sase echipe de la Mondiale pot trimite la Jocurile Olimpice sase sportivi, locurile 7-12 – cinci sportivi, iar aici ne incadram noi. Locurile 13-18 – patru, iar restul doar cate un reprezentant.

» La ce competitii vor mai participa halterofilii romani pana la startul Jocurilor Olimpice?
— Dupa Campionatele Mondiale, vor urma la anul Campionatele Europene. O tara care nu are echipa la CM si reuseste sa se claseze la Europene pe unul dintre primele doua locuri poate trimite la Olimpiada doi sportivi. si daca nici atunci nu reusesc calificarea, dar au sportivi buni, acestia vor incerca sa ajunga la Beijing prin punctajul individual.

» Care ar fi cei mai periculosi adversari?
— Echipa Turcei, Spaniei, Italiei, dar care nu sunt inca calificate. Asia e foarte tare, iar chinezii sunt principalii favoriti. Se stie lucrul asta. Visul Chinei este sa detina suprematia in sport. Parerea mea este ca vor castiga locul intai pe natiuni. De ani de zile incearca acest lucru si cred ca acum vor reusi.  

 

Halterofilii, cei mai testati sportivi

Nicu Vlad a precizat ca halterofilii sunt unii dintre sportivii cei mai testati antidoping. Pana la jumatatea anului au fost efectuate mai mult de 10 teste. "Sportivii din loturile nationale au mai mult de doua controale pe luna. Am avut patru controale de la Federatia Internationala, doua sau trei de la WADA (n.r. – Agentia Mondiala Antidoping) si alte trei sau patru din partea ANAD (n.r. – Agentia Nationala Antidoping). Chiar ieri a fost testata Marioara Munteanu. La ora 6.45 dimineata i-au batut la usa pentru control."

Cele mai citite

Dr. Oz va lucra cu Robert F. Kennedy Jr. la reforma asistenței medicale

Trump a ales personalitatea de televiziune și chirurgul dr. Mehmet Oz, ca administrator al unei agenții de anvergură cu cheltuieli anuale de 2,6 trilioane...

Noua Comisie Europeană va fi votată în curând de Parlamentul European

Discuţiile între dreapta, centru şi social-democraţi "avansează" în Parlamentul European în vederea unui acord pentru aprobarea noii Comisii Europene, au declarat surse parlamentare pentru...

Benjamin Netanyahu spune că Hamas nu va mai conduce Fâșia Gaza

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat, marți, în timpul unei vizite în Gaza, că Hamas nu va conduce enclava palestiniană după încheierea războiului și...
Ultima oră
Pe aceeași temă