Interviu cu Jan Marinus Wiersma, raportorul pentru Romania al grupului socialist din PE
– Cum comentati faptul ca Varujan Vosganian nu a fost nominalizat de presedintele Comisiei Europene drept candidat la postul de comisar?
– Faptul ca domnul Barroso a anuntat deja portofoliul si responsabilitatile comisarului bulgar, inainte de a finaliza discutiile cu guvernul roman arata ca aceste discutii nu se poarta in legatura cu impartirea portofoliilor, ci il privesc pe insusi candidatul roman. Este doar parerea mea, fireste. Dar sunt convins ca domnul Barroso are aceleasi intrebari pe care le-am pus si noi in comunicatul de presa.
– Ce inseamna acest gest? Guvernul roman trebuie sa propuna un alt candidat?
– Desigur ca e la latitudinea Romaniei sa propuna sau nu un alt candidat, dar Barroso cu siguranta ca va pune unele intrebari. Este decizia guvernului roman daca insista sau nu asupra candidaturii domnului Vosganian. Dar, daca sunt prea multe intrebari neclare privind acest candidat si daca guvernul insista sa mentina aceasta candidatura, atunci cu siguranta vor fi probleme mari in Parlamentul European. Situatie pe care si Barroso doreste sa o evite.
– Ce fel de probleme?
– Foarte simplu: daca guvernul mentine un candidat impotriva vointei lui Barroso si acel candidat este inconjurat de dubii privind trecutul sau, viziunea sa politica si lipsa de experinta europeana, la audieri, Parlamentul European poate decreta ca acel candidat nu este acceptabil si il poate bloca. Ne sta in putere sa facem asta.
– Liberalii si verzii au spus ca il sustin si ca nu au nici o obiectie impotriva lui…
– Este foarte straniu ca ei il sprijina inainte de audieri. Noi nu am spus ca-l sprijinim sau nu, ci doar ca vom sublinia aceste intrebari in audieri si vom cere raspunsuri, iar Parlamentul va decide apoi prin vot. Nu am sprijinit niciodata un candidat inainte ca audierile sa aiba loc. Dar poate ca liberalii si verzii stiu mai multe despre calitatile domnului Vosganian decat noi. Mie mi se pare straniu ca guvernul roman a propus un candidat de care n-am auzit niciodata. Numele lui mi-e complet necunoscut, iar eu sunt unul dintre europarlamentarii care stiu multe despre Romania si vin foarte des la Bucuresti.
– Ce fel de candidat ar fi de preferat, unul de calibru mai inalt?
– Totul ar fi fost mult mai simplu daca Romania ar fi propus un candidat cu profilul Meglenei Kuneva, de exemplu. Noi o cunoastem, ea ne cunoaste pe noi, fiind ministrul Afacerilor Europene, stie despre ce vorbeste cand vine la Bruxelles sau Strasbourg. Este primul comisar din partea acestei tari, asa ca nu e atat o chestiune de calibru, cat de a avea contacte, de a sti cum functioneaza Comisia si Parlamentul. Asa ca sunt foarte surprins, pentru ca sunt destui candidati in Romania care ar fi putut ocupa acest post Ð ministrul de Externe, ministrul Integrarii, fostul negociator-sef Vasile Puscas… Nu stiu de ce premierul l-a selectat pe acest domn Vosganian.
– A fost parte a unei intelegeri politice.
– Da, dar unele intelegeri sunt mai bune decat altele.
– Conteaza mai mult sa fie un tehnocrat decat un om politic?
– Desigur ca in Comisie background-ul politic joaca un rol important, dar trebuie sa ne asiguram ca acesti candidati stiu despre ce vorbesc. Nu ma deranjeaza daca un comisar are o anumita culoare politica, dar mai important e ca el sau ea sa-si cunoasca bine domeniul.