Reprezentanţii Organizaţiei Patronale a Hotelurilor şi Restaurantelor cer Guvernului o derogare de un an de la aplicarea actului normativ ce vizează securitatea la incendiu, susţinând că, în curând, se vor pierde 200.000 de locuri de muncă. Pe de altă parte, patronii unor restaurante mari spun că unde-i lege nu-i tocmeală şi că viaţa oamenilor este mai presus de business.
După tragedia de la clubul Colectiv, reprezentanţii instituţiilor statului au început să verifice dacă firmele respectă condiţiile de securitate la incendiu prevăzute prin lege. Astfel, multe restaurante din Centrul Vechi al Capitalei, dar şi din alte zone din țară şi-au tras obloanele. De exemplu, proprietarii grupului City Grill au decis să închidă două clădiri din centrul vechi al Capitalei – City Grill Lipscani şi Trattoria Buongiorno de pe Strada Franceză. Speriaţi că îşi văd în pericol afacerile, reprezentanţii Organizaţiei Patronale a Hotelurilor şi Restaurantelor din România „HORA” solicită Guvernului acordarea unui răgaz de 12 luni pentru conformare firmelor care nu intră sub incidenţa condiţiilor de suspendare a activităţii prevăzute prin HG 915/2015 privind criteriile pentru oprirea funcţionării/utilizării clădirilor dacă se încalcă securitatea la incendiu. Conform unui comunicat postat pe site-ul organizaţiei patronale, demersul HORA este susţinut şi de Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România – AMRCR, Coaliţia pentru Dezvoltarea României, Federaţia Patronatelor din Turism, Federaţia Industriei Hoteliere şi Asociaţia Comercianţilor din Centrul Istoric.
Cererea organizaţiei patronale vine la mai bine de o lună după ce HORA solicita verificarea imediată a măsurilor de siguranţă în unităţile HORECA (restaurante, baruri, cafenele). Acum organizaţia HORA susţine că s-a creat un blocaj la nivelul autorităţilor locale în ceea ce priveşte emiterea/reînnoirea autorizaţiilor de funcţionare a unităţilor comerciale. „Astfel, prin somaţii repetate, în mod suplimentar şi nejustificat faţă de anii precedenţi, sunt solicitate numeroase avize, autorizaţii şi expertize tehnice ale clădirilor, inclusiv prezentarea autorizaţiilor I.S.U., în acest fel condiţionându-se în mod nejustificat eliberarea/prelungirea autorizaţiilor de funcţionare începând cu 1 ianuarie 2016”, se arată în comunicat.
„Soluţia la îndemână este acordarea unui răgaz de 12 luni pentru conformare agenţilor economici care nu intră sub incidenţa condiţiilor de suspendare a activităţii prevăzute de HG 915/2015. Împreună cu celelalte organizaţii care susţin acest demers, am prezentat Guvernului propuneri legislative concrete pentru depăşirea acestui impas care poate avea un efect devastator asupra mediului de business şi mă refer aici la dispariţia, imediat după sărbători, a 200.000 de locuri de muncă”, spune Dragoş Petrescu, preşedintele HORA şi acţionar al grupului City Grill.
Opinii contra
Însă părerile sunt împărţite. Proprietarii unor restaurante mari, clasificate, susţin că atât timp câte există o lege, nu te poţi tocmi. Or, aceste norme au apărut de mult timp şi trebuie respectate de către toţi jucătorii din piaţă.
„Este de bun-simţ să ai două ieşiri, dacă restaurantul are un număr mare de locuri. Aşa cum de bun-simţ este să ai o scară de evacuare suficient de mare ca să nu se producă vreo nenorocire în caz de incendiu. Dar, în cazul restaurantelor deschise în case vechi, care nu au fost construite în acest scop, nu ai decât o ieşire şi o scară îngustă. Iar cine ştie că îndeplineşte toate cerinţele depune la primărie documentele necesare pentru a putea funcţiona. Nu îţi închide nimeni afacerea dacă funcţionarii primăriei întârzie să-ţi verifice documentele, ci doar dacă nu respecţi legea. Cine să dea o astfel de derogare de la aplicarea legii? Cine îşi pune semnătura pe aşa ceva şi îşi asumă o responsabilitate atât de mare, jucându-se cu vieţile oamenilor?”, ne-a spus unul dintre proprietarii unui restaurant din Capitală.
Iar câţiva hotelieri contactaţi de ziarul România liberă susţin că ei nu solicită nici o amânare în aplicarea legii deoarece în cazul unităţilor de primire turistică nu se pot da declaraţii pe propria răspundere, proprietarii fiind obligaţi să îndeplinească toate condiţiile, înainte de a obţine aviz de funcţionare.