3.3 C
București
sâmbătă, 11 ianuarie 2025
AcasăSpecialVom plati triplu serviciile medicale: plata, co-plata si spaga

Vom plati triplu serviciile medicale: plata, co-plata si spaga

» Prin introducerea tichetelor de sanatate, statul roman ne ia de doua ori banii pentru acelasi serviciu, confirma surse din Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS).

» Ministrul Sanatatii socoteste ca prin introducerea tichetelor de sanatate – care sunt, de fapt, chitante taiate de medici – nu se va mai acorda spaga in sistemul sanitar. Reprezentanti ai pacientilor il contrazic.

Pachetul de servicii de sanatate pentru care platim partial, conform proiectului de lege privind coplata, se suprapune cu pachetul de servicii suportate financiar de sistemul de asigurari de sanatate, pentru care ni se opreste lunar 5,2% din salariu. Cristian Vladescu, fost presedinte al CNAS si membru in comisia care a lucrat la proiectul legii tichetelor de sanatate, ne-a declarat ieri ca cele doua pachete nu se suprapun: "Din pachetul de servicii de baza, platit din asigurarile de sanatate si care inainte cuprindea aproape totul, s-a luat o mare parte din servicii si, in paralel, s-a introdus coplata".

Surse din CNAS ne-au explicat insa ca nu s-a schimbat mai nimic. "Pachetul actual cuprinde aproape orice serviciu medical. Exceptie fac transplantul, operatiile estetice, unele servicii stomatologice pentru adulti si alte investigatii de acest gen. Micsorarea este nesemnificativa. S-au scos, practic, numai investigatiile foarte rar folosite – sub 100 de cereri pe an in toata tara –, iar pentru majoritatea s-au stabilit coplati", ne-au declarat sursele citate.

Guvernul a aprobat in sedinta din aceasta saptamana introducerea tichetelor de sanatate, iar ministrul Sanatatii, Ion Bazac, a explicat ca "termenul de coplata este impropriu" si ca se va folosi "tichetul pentru sanatate, care reprezinta serviciile medicale pe care pacientii le vor plati in sistemul de sanatate, in afara pachetului general de servicii". Ministrul Sanatatii socoteste ca prin introducerea tichetelor de sanatate nu se va mai acorda spaga in sistemul sanitar, iar explicatia ne-a dat-o Cristian Vladescu: "Banii pe care pacientul ii da prin coplata raman la medic sau la unitatea in care acesta lucreaza. La zece pacienti care platesc fiecare 10 lei pe consultatie, medicul ramane cu un milion de lei". Realitatea este alta – spun reprezentanti ai pacientilor –, aceea ca spaga pentru o consultatie la specialist ar fi de 50-100 de lei, deci coplata  nu ar acoperi decat o mica parte din "dreptul medicului".

Folosirea tichetelor de sanatate nu este obligatorie, insa autoritatile sunt optimiste si spun ca pacientii nu au nici un motiv sa nu utilizeze coplata: conform proiectului de lege, cheltuielile cu coplata sunt deductibile. "Angajatul poate solicita de la angajator restituirea banilor, iar acesta si-i va deduce la sfarsitul anului fiscal, dar pacientul poate sa-i deduca singur sumele, completand in acest sens formularele pentru declaratia de venit, suma scazandu-se din impozitele pe anul urmator", ne-a lamurit Vladescu.
Ministrul Bazac declara in urma cu cateva zile ca prin acest sistem bugetul sanatatii va aduna 700 milioane lei, bani care vor ajunge la furnizorii de servicii medicale si la cadrele medicale. Astfel, de la 1 septembrie, pacientii vor trebui sa scoata din buzunar, in medie, 350 lei pe an, reprezentand contravaloarea contributiei personale la plata serviciilor medicale. Potrivit proiectului, care urmeaza sa fie discutat cu reprezentantii Bancii Mondiale, acest pachet ar include, teoretic, sase-opt vizite la medicul de familie, patru vizite la medicul specialist, zece analize de laborator, o vizita la domiciliu, doua interventii de spitalizare continua, doua de spitalizare de zi, o investigatie radiologica si una de inalta performanta.

 

Potrivit lui Bazac, plafonul maxim anual pentru fiecare pacient este de 600 lei, iar daca bolnavul depaseste aceasta suma, nu va mai plati contributie personala pentru serviciile medicale cu tichete de sanatate. Ministerul Sanatatii a propus ca fiecare pacient sa plateasca: 5 lei pentru vizita la medicul de familie si 10 pentru una la medicul specialist, daca aceasta are loc in timpul programului. Daca vizita are loc in afara programului, consultatia va costa la medicul de familie 15 lei, iar la medicul specialist – 20 lei.
In cazul in care pacientul merge la sectia de urgenta a unui spital, el va fi nevoit sa dea 20 de lei pe consultatie, in cazul in care medicii decid ca nu e o urgenta (urgentele sunt suportate de asigurarile de sanatate) si ca nu are nevoie de internare in spital. La fel se intampla si daca este solicitata ambulanta: bolnavul va plati 25 lei daca medicii ambulantieri decid ca nu e urgenta si ca nu este necesar sa-l trimita la spital. In cazul in care este necesara spitalizarea, romanii vor scoate din buzunar 10 lei, daca este o spitalizare de zi, si 50 de lei pentru o internare mai lunga. Fiecare analiza de laborator costa un leu, o radiografie, 5 lei, si o tomografie computerizata fara substanta de contrast, 25 lei.

 

Cea mai scumpa investigatie va fi, potrivit proiectului tichetelor de sanatate, analiza RMN cu substanta de contrast, pentru care pacientii vor trebui sa dea 200 lei. Nu toti pacientii vor fi nevoiti sa intre in sistemul de coplata. Ministerul Sanatatii recunoaste ca, pentru aproape noua milioane de romani, adica 70% din persoanele care beneficiaza de serviciile medicale, contributia personala va fi suportata din alte surse. Persoanele exceptate de la coplata sunt: persoanele sarace, pensionarii cu pensii sub 700 lei pe luna, copiii cu varste pana in 18 ani, somerii, personalul sanitar, gravidele si cei care fac parte din categorii speciale, cum ar fi revolutionarii. Pentru acestia, autoritatile vor plati 550 milioane lei anual.

Cele mai citite

AUR se așteaptă la cel puțin 30000 de oameni la protestul pe care-l organizează duminică

AUR-ul condus de George Simion a anunţat că aşteaptă "cel puţin 30.000 de români" la "Mitingul pentru democraţie" din Capitală. În acest context, AUR vine...

Libanul are ca prioritate trasarea granițelor terestre și maritime cu Siria

Premierul libanez Najib Mikati a declarat, sâmbătă, în cursul primei sale vizite la Damasc de la căderea regimului Bashar al-Assad, că trasarea granițelor terestre...

Zelenski afirmă că Ucraina a luat prizonieri doi soldați nord-coreeni din regiunea rusă Kursk

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat sâmbătă că trupele sale au capturat doi soldaţi nord-coreeni în regiunea rusă Kursk, care au fost transferaţi la...
Ultima oră
Pe aceeași temă