2.5 C
București
luni, 25 noiembrie 2024
AcasăSpecialVolvo S60, rebel, dar elegant

Volvo S60, rebel, dar elegant

Noul Volvo S60, cu o alură mai degrabă sobră şi calmă, tipic suedeză, este prezentat ca un rebel pus pe joacă în campania publicitară ce vrea să spargă tiparele cuminţi în care e percepută marca. Cât de rebel e, de fapt, noul S60?

Ca design, S60 se află la intersecţia între forma clasică şi cea modernă, rezultatul fiind o maşină care atrage ochiul, fără a te şoca însă în vreun fel, dar şi fără a-ţi scoate vreun oftat de admiraţie. E frumoasă şi atât, aşa cum îi stă bine unei maşini gândite pentru un public care nu doreşte să epateze, ci doar să conducă o maşină elegantă. Iar în motorizarea D3 de 163 CP, eleganţa este trăsătura definitorie.

Rapid, dar fără nebunii

Mai precis, dacă în linie dreaptă ai sub tine o maşină care îţi răspunde instantaneu la acceleraţie (9,2 secunde pentru 0-100k/h) şi dovedeşte un spirit mai sprinten decât te-ai aştepta, nu îţi spune totuşi mare lucru pe partea cu eticheta „rebel” decât atunci când intri în succesiunile de viraje. Aici, personajul calm se transformă datorită modului în care a fost gândit trenul de rulare. DSTC-ul suedez de ultimă generaţie mută cuplul către roţile care au cea mai bună aderenţă, astfel încât te înşurubezi în curbele strânse ca şi când ai avea o direcţie activă, prezentă la concurenţii bavarezi. Rezultatul e că te laşi prins într-un carusel care se învârte din ce în ce mai repede, doar starea proastă a drumurilor româneşti forţându-te să te calmezi. Rebel? Oh, da!

Siguranţa este la cote maxime

Ruliul este ca şi inexistent, vizibilitatea în unghiul stâng este peste media clasei şi îţi permite să intri mai tare în curbe, iar şasiul ascultă de tine în tot ce faci. Singurul lucru pe care l-aş fi vrut mai comunicativ este direcţia, care rămâne orientată spre confort, nu spre accese de nebunie. Ah, şi micuţele oglinzi retrovizoare, care parcă sunt gândite pentru o maşină mini… Demn de menţionat este şi sistemul City Safety, care frânează sau chiar opreşte singur maşina în cazul pericolului iminent de coliziune, dacă şoferul nu reacţionează. Siguranţa este la cote maxime.

Interior desăvârşit, după buget

Am avut la test cea mai tristă echipare pe care o poţi lua pe un Volvo: Kinetic, cu tapiţerie neagră, vopsea neagră, bord negru şi cerul gurii tot negru. Un copoi Smaland care nu îţi inspiră deloc spaţiile largi şi luminoase ale Suediei, ci mai degrabă sobrietatea aia germană de care chiar nu vrei să auzi la un Volvo. Chiar şi aşa, simţurile tactile îţi sunt răsfăţate de calitatea materialelor, iar vederea se aşază plăcut pe superba consolă centrală, care parcă pluteşte între scaunele faţă. Noul S60 oferă spaţii de stocare numeroase şi bine dimensionate, însă portbagajul de 380 de litri este deranjant de mic, iar maşina nu este generoasă nici cu spaţiul pentru pasageri, fiind doar în media clasei sale. În plus, comenzile sunt anapoda dispuse, necesitând o îndelungată perioadă de acomodare. În rest, greu de găsit vreun alt minus acestui habitaclu.

Maşina testată, în echipare Kinetic, costă 31.620 euro cu TVA inclusă. La acest preţ, rămâne cu circa 10-15% mai ieftină decât concurenţii germani similar dotaţi. Aş recomanda totuşi nivelurile superioare de echipare, care cresc preţul maşinii cu 8-15% dar îşi merită toţi banii, schimbând complet atmosfera la bord. S60 este, aşadar, o maşină care îţi oferă 80% relaxare şi 20% nebunie. Un rebel? Probabil, după standardele Volvo. Mai degrabă, cel puţin în motorizarea D3 de 163 CP, avem de-a face cu o maşină cu personalitate, dar cu un caracter înclinat puternic spre eleganţă. 

 

DATE TEHNICE

Volvo S60 D3

Capacitate cilindrică: 1984 cmc, 5 cilindri, 20 valve

Norma de poluare: Euro 5, 134 g/km CO2

Putere maximă: 163 CP/3000 rpm

Cuplu maxim: 400 Nm/1400-2850 rpm

Acceleraţie: 0-100 km/h 9.2 secunde

Viteza maximă: 220 km/h

Consum mediu: 5.1 l/100 km

Cutie de viteze: 6+1 manuală

Lungime, lăţime, înălţime: 4628, 1865, 1484 cm

Greutate: 1582 kg

Portbagaj: 380 litri

Roţi: 235/45/R17, jante aliaj NJORD

Preţ model testat: 31.620 euro

Adrian Mihaltianu
Adrian Mihaltianu
Adrian Mihaltianu, redactor-sef www.drive-test.ro
Cele mai citite

Rezultate finale din primul tur al alegerilor prezidențiale 2024: Călin Georgescu și Lasconi merg în turul doi

Conform datelor publicate pe site-ul Autorității Electorale Permanente (prezenta.roaep.ro), după centralizarea a 100% din procesele verbale (20.059), rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale sunt...

TikTok, platforma strategiei lui Călin Georgescu și rădăcinile sale în China

Combinația dintre politică și tehnologie l-a adus pe primul loc pe Călin Georgescu, în opțiunile românilor TikTok, platforma pe care Călin Georgescu a reușit să...

FCSB, avantaj nesperat înaintea meciului cu Olympiakos în Europa League

Cu mai mulți jucători importanți indisponibili la Olympiakos, FCSB primește o veste bună în perspectiva confruntării din etapa a 5-a a Europa League. FCSB și...
Ultima oră
Pe aceeași temă