Cand liderii PNTCD, acum cativa ani, au fost cat pe-aci sa-i vanda partidul lor crestin-democrat lui Ioan Talpes, s-au gasit, chiar in acest partid amarat, sub pragul electoral, resurse de rezistenta. Oameni de prima mana, ca Doina Cornea sau Ion Caramitru, s-au ridicat categoric impotriva acestei aberatii. Era greu de argumentat de ce dl Talpes, care nu era nici crestin, nici democrat, dar avea in schimb un capital de neinlocuit, reteaua, cum se zice prin romanele lui John le Carré, ar trebui adus ca lider PNTCD. Il recomanda poate trecutul lui de consilier personal al lui Ion Iliescu (si unul conservator, vorbind cu vocea serviciilor, nu unul reformist ca Boda)? Sau poate relatiile lui externe, fiind printre rafinatii nostri care ar putea oricand dovedi ca si demnitarii straini de pe la NATO sunt coruptibili (cum s-a vazut la prietenul sau, dl Matser, raspunsul e da, se poate, dar daca esti in Occident pana la urma esti prins si dai socoteala; numai rezidenta in Romania iti confera imunitate)?
Sau poate faptul ca a condus asa de glorios SIE sub domnul Iliescu, refuzand sa dea CNSAS orice fel de arhive de pe vremea Securitatii? Sau poate meritele istorice de a fi facut parte din gasca de istorici militari trepadusi ai generalului Ceausescu, care au construit din greu la ideologia national-socialista a Romaniei, de care nu am reusit sa ne lepadam complet nici azi? Ce argumente ar putea fi gasite pentru a justifica de ce oameni ca dl Talpes, care realmente ar fi trimis tancurile pe noi in Piata Universitatii si au complotat sa le trimita, dar au preferat minerii pana la urma, ar trebui sa fie reprezentantii nostri, de data asta nu pentru PNTCD, ci pentru PD-L? Zvonurile spun ca dl Talpes are mari merite; pe cand era la SIE, a schitat cazul contra lui Dinu Patriciu. E vorba, daca nu ma insel, de acel caz instrumentat cu picioarele, astfel ca dl Patriciu are mari sanse sa scape neatins, desi am citit toti stenogrmele in care manipula bursa.
Sa intelegem de aici ca e mult mai rau sa faci smecherii la bursa decat trafic de arme? Ca daca un securist prudent pleaca de la lucru cu ce stie despre Voiculescu si Patriciu si le distribuie, dupa caz, pe la liderii politici, acestia devin ostaticii lui pe vecie?
Daca inteleg eu bine alegerea de care au parte locuitorii unei circumscriptii din Bucuresti, ea se rezuma la o alegere intre domnul Voiculescu (un baiat care turna la Securitate sub numele de Felix, dar mai apoi a avansat cat sa faca afaceri cu banii Securitatii inainte de 1989, a devenit apoi milionar pentru ca un intermediar al acestor afaceri i-a lasat in mod misterios averea lui, desi avea familie, si a inmultit-o cu succes facand afaceri cu curent la pret preferential) si domnul Talpes. Mai exista, desigur, si alti candidati – pentru liberali, peremisti, penegisti etc. –, dar acestia doi reprezentand partidele mai bine plasate in sondaje (PSD si PD-L) constituie alegerea de baza. si, simbolic vorbind, mi se pare ca e chintesentiala pentru ce ni se ofera daca acceptam fara discutii asemenea oferte.
Mai mizerabil decat faptul ca dl Talpes a ajuns sa reprezinte un partid care lupta pentru reforma clasei politice si un presedinte care, cica, a condamnat comunismul este tacerea care domneste in jurul acestei chestiuni. In general, reactiile morale si de bun-simt vizavi de politica PD-L vin din afara, de la editorialistii a vreo trei ziare de calitate, care sunt, de fapt, independenti, desi sunt tavaliti pe jos ca pro-prezidentiali de trupele de facut fum ale dlui Voiculescu. In interior domneste linistea, o liniste de-a dreptul sinistra, dupa ce am auzit trecator vocea lui Catalin Avramescu. Unde e aripa peledista, atat de morala ca nu mai putea trai la un loc cu Dinu Patriciu, e OK cu doamna Udrea si domnul Talpes in schimb? Unde sunt oamenii cu radacini de la PD, care s-au separat de persoane ca Talpes in 1991, cand au rupt FSN, sunt bucurosi sa revina in trecut?
Unde sunt liderii de opinie convertiti in candidati, gen Sever Voinescu? Unde sunt intelectualii de pe lista de sustinere a lui Basescu de anul trecut, Traian Ungureanu si Gabriel Liiceanu, le place aceasta alegere la care am ajuns, poate si din pricina felului necritic in care multi dintre ei l-au tratat pe seful statului?
Pentru ca, sa nu ne amagim, nu o sa apara un nou comunicat ca e vina lui Emil Boc. Daca s-a apucat careva sa-l scrie, va rog, dati-l la cos de azi! Domnul Talpes e candidat PD-L pentru ca e sustinut de Cotroceni, tot asa cum este si doamna Udrea, care nici ea nu e tocmai reprezentanta intelectualitatii morale de pe la noi (vezi motivele plecarii lui Andrei Plesu de la Cotroceni in 2005).
Fata de situatia cu Mitica Dragomir, bagat pe sest de alde Pinalti in PD-L, de data asta ma tem ca lucrurile vin direct de sus. si asta reprezinta o deviere majora de la principii si de la pragmatismul electoral totodata, ca nu poti sa ai un program contra Securitatii, pe de o parte, si sa ai incredere doar in agenti, pe de alta, fara sa te discreditezi. Nu e prima data; prin politica noastra externa bate regulat un vant ce vine direct de la generalul Ceausescu, desigur, prin purtatorii de mesaj autorizati, dintre care dl Talpes e unul.
Indiferent de la cine vine, astept sa vad o schimbare de linie de la cei in drept. Daca nu o sa vad una clara, daca imi va deveni evident ca o sa ma conduca dl Talpes daca votez pentru tabara asta, nu imi va ramane decat sa imi schimb eu linia si, asemenea bietilor votanti din nenorocitul colegiu 8, sectorul 4, sa caut pe altcineva sa ma reprezinte.