Reaparitia sonora a lui Osama bin Laden aminteste lumii, si in special americanilor, ca, la patru ani si jumatate dupa atentatele de la 11 septembrie 2001, „creierul” retelei teroriste Al Qaeda este in continuare liber.
In mesajul difuzat duminica de postul Al-Jazeera, Bin Laden si-a chemat adeptii la „un razboi de lunga durata” in regiunea sudaneza Darfur, denuntand totodata izolarea guvernului palestinian Hamas de catre tarile occidentale. Sudan sau Palestina, este vorba despre „un razboi al cruciatilor si sionistilor impotriva musulmanilor”, sustine liderul Al Qaeda in mesajul apreciat drept autentic de serviciile secrete ale SUA. Totusi, atat oficialitatile sudaneze, cat si miscarea Hamas s-au distantat de declaratiile capeteniei teroriste. Bin Laden a mai indemnat la boicotarea produselor americane si ale statelor europene care s-au solidarizat cu Danemarca in scandalul caricaturilor cu Mahomed, cerand totodata ca „toti cei ce au intinat imaginea profetului sa fie dati pe mana retelei Al Qaeda”.
Pentru Casa Alba, aceste declaratii arata ca liderii Al Qaeda se afla sub presiune. „Noi progresam, ei sunt pe fuga si nu ii vom lasa sa recastige teren”, a afirmat purtatorul de cuvant Scott McClellan. Dar John Kerry, fostul adversar al lui George W. Bush in cursa prezidentiala, a declarat ca faptul ca Bin Laden nu a fost inca prins este „unul din motivele pentru care seful Pentagonului, Donald Rumsfeld, ar trebui sa demisioneze”. Frustrarea ca omul care a atacat America e in continuare liber l-a determinat si pe senatorul republican Arlen Specter sa afirme ca prinderea acestuia „trebuie sa fie o prioritate absoluta”.