8.2 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025
AcasăSpecialVlasov plăteşte parlamentari şi un viceguvernator BNR să arbitreze la Camera de...

Vlasov plăteşte parlamentari şi un viceguvernator BNR să arbitreze la Camera de Comerţ

Mihail Vlasov, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României, a fost reţinut de DNA. Acuzaţia: trafic de influenţă. Conform unui comunicat al DNA, „Vlasov Mihail s-a întâlnit cu denunţătorul în incinta unui restaurant din Bucureşti, prilej cu care inculpatul i-a reiterat acestuia pretinderea sumei de 1.000.000 euro, în schimbul influenţei pe care a lăsat să se creadă că o are asupra arbitrilor din cadrul Curţii de Arbitraj Internaţional de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a României, promiţând că îi va determina pe aceştia, ca în exercitarea atribuţiilor de serviciu să pronunţe o soluţie favorabilă denunţătorului”. 
 
 
Preşedintele Curţii de Arbitraj Internaţional (CAI), dar şi arbitru, este Bogdan Olteanu, viceguvernator al Băncii Naţionale a României. Arbitri ai CAI mai sînt: senatorul PSD Ioan Chelaru, senatorul PNL Tudor Chiuariu, deputatul PSD Florin Iordache. Tot arbitru al CAI este şi Constantin Adrian Balaban-Grăjdan, fost şef al Inspectoratului de Stat în Construcţii (ISC), cel care a cerut în instanţa de judecată, în 2002, să se constate că ISC renunţă la despăgubirile de 700.000 de euro pretinse de la Adrian Năstase, acuzat (şi ulterior condamnat) în dosarul „Trofeul calităţii”.
 
Parlamentarii plătiţi de Vlasov
Conform listei „de arbitri interni şi internaţionali” a Camerei de Comerţ şi Industrie a României, Mihail Vlasov este „Autoritatea de Nominare” a acestor arbitri. Alege, adică, cine să figureze pe această listă. Preşedintele Curţii de Arbitraj Internaţional este Bogdan Olteanu, viceguvernator al Băncii Naţionale a României. Ca arbitri, pe lista CAI, mai sînt senatorii Ioan Chelaru (PSD) şi Tudor Chiuariu (PNL), dar şi deputatul PSD Florin Iordache. De asemenea, unul din arbitrii Curţii de Arbitraj Internaţional a Camerei de Comerţ şi Industrie a României este Constantin Adrian Balaban-Grăjdan, fostul şef al Inspectoratului de Stat în Construcţii.
 
Bogdan Olteanu, 100.000 RON de la Curtea de Arbitraj
Şi Bogdan Olteanu, dar şi parlamentarii arbitri, au încasat bani de la CAI cel puţin în 2012, conform propriilor declaraţii de avere din 2013. Astfel, Bogdan Olteanu a încasat 47.514 RON din activitatea de arbitru şi 51.220 RON pentru funcţia de preşedinte al Curţii de Arbitraj. Deputatul PSD Florin Iordache a încasat de la CAI, ca arbitru, 41.459 RON. Şi Tudor Chiuariu a fost plătit de CAI: 49.320 RON din arbitraj numai în 2012. Senatorul PSD Ioan Chelaru a primit, pentru activitatea de arbitru al CAI în 2012, destul de puţin: doar 11.145 RON.

Deputatul PSD Florin Iordache nu are nici o emoţie în legătură cu prezumtivul trafic de influenţă de care-l acuză DNA pe Vlasov. Iordache a declarat pentru România liberă: „Mi se pare cam mare suma pe care, zic procurorii, ar fi cerut-o Vlasov, pentru că orice companie nemulţumită de arbitrajul Camerei de Comerţ se putea adresa instanţei de judecată, ulterior. În orice caz, mie Mihail Vlasov nu mi-a cerut niciodată să intervin în vreun dosar de arbitraj”.

Deputatul PSD a explicat şi procedura prin care ajungi arbitru al Curţii de Arbitraj Internaţional al CCR: „Cine vrea să devină arbitru, depune un CV la CAI şi este ales sau nu. După ce este ales şi devine arbitru, i se atribuie dosare de arbitrat de către Autoritatea de Nominare (Mihail Vlasov – n.r.). Eu am arbitrat, în 2012, în cam 20 de dosare, cred că suma cea mai mare supusă arbitrajului într-un dosar, în cazul meu, a fost de aproape un milion de euro”.
 
DNA: mita cerută de Vlasov era de un milion de euro
Conform DNA, „Începând cu anul 2013, martorul denunţător alături de fostul său partener de afaceri erau părţi într-un dosar de arbitraj, în calitate de pârâţi-reclamanţi, dosar înregistrat pe rolul Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a României.Printr-un intermediar, denunţătorul a aflat că inculpatul Vlasov Mihail este interesat de industria de tipar din România şi că doreşte să-l cunoască. 

La data de 13.03.2014, în urma unei programări prealabile, denunţătorul s-a prezentat la biroul inculpatului Vlasov Mihail, situat în sediul Camerei de Comerţ şi Industrie a României, unde, pe parcursul discuţiei, inculpatul i-a pretins denunţătorului suma de 1.000.000 euro pentru a-l ajuta să câştige procesul respectiv. După mai multe negocieri, în finalul discuţiei, Vlasov Mihail i-a propus denunţătorului următoarea înţelegere: să-i promită acestuia suma de 1.000.000 euro, iar, până la termenul din 19.03.2014, să îi dea 200.000 euro, urmând a primi de la instanţă mai multe termene de judecată, astfel încât să aibă timpul necesar să achite, în tranşe, întreaga sumă de bani.

La data de 18.03.2014, în jurul orelor 20:00, Vlasov Mihail s-a întâlnit cu denunţătorul în incinta unui restaurant din Bucureşti, prilej cu care, inculpatul, i-a reiterat acestuia, pretinderea sumei de 1.000.000 euro, în schimbul influenţei pe care a lăsat să se creadă că o are asupra arbitrilor din cadrul Curţii de Arbitraj Internaţional de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a României, promiţând că îi va determina pe aceştia, ca în exercitarea atribuţiilor de serviciu să pronunţe o soluţie favorabilă denunţătorului.
În aceleaşi împrejurări, inculpatul Vlasov Mihail i-a învederat denunţătorului faptul că, iniţial trebuie remisă suma de 200.000 euro, urmând ca ulterior, după ce instanţa de arbitraj urma să dispună amânarea cauzei, până la următorul termen de judecată, acesta să îi mai remită încă 300.000 euro, în acelaşi scop. După remiterea acestei sume de bani, instanţa de arbitraj urma să dispună o soluţie favorabilă denunţătorului.

În continuare, la data de 18 martie 2014 s-a procedat la constatarea infracţiunii flagrante, asupra inculpatului fiind găsită suma de 200.000 euro.” 
 
Cele mai citite

Kelemen Hunor: Situația bugetară este critică; reformele structurale sunt esențiale

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat marți la TVR Info că România traversează o perioadă economică extrem de dificilă, în care echilibrarea bugetului devine...

Schimbări la Washington, noi perspective la Moscova: Rusia vede o posibilitate de dialog cu SUA

Ministrul adjunct de externe al Rusiei, Serghei Riabkov, a declarat că venirea la putere a noului președinte al SUA deschide posibilitatea unei îmbunătățiri a...

Donald Trump va continua să sancționeze Rusia dacă nu se va așeza la masa negocierilor cu Ucraina

Președintele american Donald Trump a apreciat marți ca 'posibile' noi sancțiuni împotriva Rusiei dacă Moscova nu negociază încetarea războiului împotriva Ucrainei, potrivit barrons.com. 'Este posibil',...
Ultima oră
Pe aceeași temă