-2 C
București
duminică, 5 ianuarie 2025
AcasăSpecialVladimir Putin a vorbit despre federalizarea Republicii Moldova, în contextul vizitei lui...

Vladimir Putin a vorbit despre federalizarea Republicii Moldova, în contextul vizitei lui Igor Dodon la Moscova: Sper să revenim la acest plan nu doar cu vorbe, ci cu fapte

Președintele rus Vladimir Putin a declarat, marți, într-o conferință de presă comună cu omologul său moldovean Igor Dodon, că își dorește ca cele două țări să ajungă la un compromis pentru soluționarea problemelor din Transnistria, informează Unimedia.

 

„Ştiţi bine că în 2003, când noi am ajuns la punctul culminant de soluţionare a conflictului transnistrean, cu părere de rău, conducerea Moldovei şi-a schimbat poziţia pe ultima sută de metri şi acel plan (n.r – memorandumul Kozak) nu a fost realizat. Eu sper că vom reveni la această întrebare şi nu vom reveni doar cu vorbe, ci cu fapte. Trebuie să găsim un compromis pentru locuitorii acestei regiuni”, a declarat președintele Vladimir Putin.

 

În cadrul conferinței, Vladimir Putin l-a lăudat pe Igor Dodon, pentru vizita în regiunea transnistreană. 

„Noi salutăm curajul pe care l-a arătat preşedintele Moldovei, Igor Dodon, prin vizita sa efectuată în regiunea transnistreană, fiindcă aceasta este o demonstraţie a dorinţei de restabilire nu doar a relaţiilor, dar şi de integrare teritorială a ţării. Aceasta este o demonstrare a respectului faţă de oamenii care trăiesc pe acest teritoriu. Cred că aceasta va crea condiţii bune pentru discuţii constructive şi serioase cu privire la reglementarea conflictului transnistrean”, a adăugat liderul de la Kremlin.

Memorandumul Kozak era planul de soluţionare a conflictului dintre Republica Moldova şi regimul separatist din Transnistria prin constituirea a unui stat moldovenesc federal asimetric. Mai exact, memorandumul presupunea federalizarea Republicii Moldova. Astfel, în componenţa federaţiei moldoveneşti urma să mai existe doi subiecţi – Regiunea Găgăuză şi Regiunea separatistă Transnistreană, precizează Unimedia.

Documentul mai prevedea staţionarea trupelor ruse pe teritoriul Republicii Moldova pentru încă 20 de ani (până în 2023) şi urma să fie semnat în 2003. Preşedintele moldovean din acea perioadă, Vladimir Voronin, s-a răzgândit pe ultima sută de metri. Ulterior, vizita preşedintelui Putin în Republica Moldova a fost anulată. În 2005, Vladimir Voronin a declarat că „Memorandumul din 2003” contravine prevederilor Constituţiei Republicii Moldova.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă