Rusul Vladimir But, testat in aceste zile de catre Mircea Rednic, a jucat primele 15 minute pentru Dinamo. Cum “Puriul” nu a fost impresionat de evolutia mijlocasului in meciul cu Lokomotiv Moscova, este foarte posibil ca But sa nu mai semneze cu alb-rosii.
“But a venit dupa o perioada lunga de inactivitate. E nevoie de timp si de rabdare in cazul lui, pe care eu nu stiu daca o sa le am. Prioritar nu e But, ci antrenamentul echipei”, a explicat tehnicianul “cainilor”.
Povestea lui Vladimir But, un fotbalist supertalentat, care ar fi putut avea o cariera stralucitoare, e una dupa care s-ar putea face un film. But a ajuns la Borussia Dortmund in 1995, cand avea doar 17 ani, fiind transferat de la Cernomoret Novorosiiks. Considerat, alaturi de Lars Ricken, cel mai bun produs al scolii galben-negrilor, rusul s-a integrat rapid in angrenajul echipei pregatite in acel moment de Ottmar Hitzfeld, evoluand pentru echipa germana nu mai putin de sase sezoane. Nesansa lui a fost ca a ajuns la Dortmund intr-o perioada in care Borussia era o forta in Europa, fiindu-i foarte greu sa prinda un loc de titular. Totusi, But a reusit sa faca parte din formatia care castiga Liga Campionilor si Cupa Germaniei in anul 1997.
Bautura l-a distrus
Ispitele Vestului si notorietatea de care s-a bucurat in Germania l-au facut pe tanarul Vladimir But sa calce stramb. La 20 de ani, rusul tine prima pagina a publicatiilor de scandal prin escapadale sale nocturne, in care alcoolul era pe primul plan. Din aceasta cauza mijlocasul rus a ramas la stadiul de “tanara speranta”, fara a reusi sa-si confirme valoarea. Inevitabil a venit si despartirea de Dortmund, care s-a produs in 2000, cand postul de tehnician a fost preluat de Matthias Sammer.
S-a transferat la Freiburg, schimbare ce a parut de bun augur, rusul punand umarul la cea mai buna clasare a noii sale echipe in Bundesliga, locul sase. Insa a cazut din nou in patima bauturii si, cu toate ca a jucat in sezonul urmator 28 de meciuri, Vladimir But nu a putut sa-si ajute formatia sa scape de retrogradare. Declinul a inceput in toamna anului 2003, But jucand in doua sezoane doar patru meciuri pentru Honnover ‘96. Fostul international de tineret are la activ 132 de meciuri in Bundesliga, in care a inscris 15 goluri. A urmat un transfer in tara natala, unde a evoluat la FC Shinnik Yaroslavl, timp de aproape cinci luni, dupa care a renuntat la fotbal.
A renuntat la fotbal pentru familie
Vladimir But si-a motivat absenta de aproape un an de pe scena fotbalistica prin faptul ca s-a aflat in concediu paternal. “Cand s-a nascut cel de-al doilea fiu al meu eram in Rusia, iar familia la Zürich, in Elvetia. Asa ca am hotarat sa renunt la fotbal pentru a sta acasa cu copiii”, a explicat fostul castigator al Ligii Campionilor. Rusul ar fi dispus sa semneze cu Dinamo daca oficialii gruparii din Stefan cel Mare ii propun un contract de peste 100.000 de euro. “Am vazut meciul cu Leverkusen. Antrenorul lor, Michael Skibbe (n.r. – pe care l-a avut ca tehnician in perioada iulie ‘98-februarie 2000), e ca un frate pentru mine si chiar vorbeam ca se va impune lejer la Bucuresti. N-a fost asa, Dinamo a dominat clar si a castigat. Atunci mi-a atras atentia aceasta echipa. Cand am aflat ca pot veni sa joc la Dinamo, am acceptat imediat”, a precizat But, care a jucat in partida amicala Dinamo-Lokomotiv doar 15 minute.
Dinamo, fara gol pe pamant lusitan
Dinamo a terminat la egalitate, 0-0, cu Lokomotiv Moscova, in cel mai tare amical al iernii pentru “caini”, disputat in cantonamentul de la Rio Maior. Desi alb-rosii nu au reusit sa-si creeze ocazii clare de gol, Mircea Rednic s-a aratat multumit de jocul prestat de elevii sai. “Am avut parte de un antrenament bun. Nu ma ingrijoreaza ca e al doilea meci in care nu dam gol. Vom lucra saptamana viitoare mai mult la finalizare. Echipa a aratat o alta fata decat in meciul cu Vitoria Guimaraes”, a comentat “Puriul”.
Rednic a continuat rotatia la portari, lasandu-l in tribuna de aceasta data pe Matache. Astfel, in “11” de start si-au facut aparitia Lobont, Blay, Smirnovs, Radu Stefan, Pulhac, Cristea, Munteanu, Margaritescu, Balace, Niculescu si Danciulescu. In partea a doua au mai jucat Romanovs, D. Serban, Moti, Ze Kalanga, Ropotan, Mendy, Alexe si Vladimir But.