22.1 C
București
miercuri, 3 iulie 2024
AcasăSpecialVladescu si Kovacs au convenit reducerea nivelului taxei auto

Vladescu si Kovacs au convenit reducerea nivelului taxei auto

Ministrul de Finante, Sebastian Vladescu, si comisarul european Laszlo Kovacs au convenit la intalnirea de marti de la Bruxelles ca Romania sa modifice taxa de prima inmatriculare in urma unei colaborari cu expertii Comisiei.
Cei doi oficiali au convenit marti ca "Romania sa contacteze expertii in impozitare ai Comisie Europene", pentru a gasi cea mai buna formula a taxei, astfel incat ea sa fie conforma cu prevederile europene, a declarat pentru NewsIn purtatorul de cuvant al comisarului european.

Principiile cerute de UE

Purtatorul de cuvant Maria Assimakopoulou a precizat ca nu au stabilit un termen limita pana la care autoritatile de la Bucuresti sa contacteze expertii europeni.
"Discutia celor doi a fost una generala. Ministrul Vladescu i-a explicat comisarului Kovacs problemele pe care le implica schimbarea legislatiei, in timp ce comisarul european a subliniat ca Romania este stat membru UE si trebuie ca masurile luate sa nu fie discriminatorii", a spus purtatorul de cuvant al comisarului european, Maria Assimakopoulou, prezenta la intalnirea celor doi oficiali.

Modalitatea de calcul, schimbata

Reprezentanta comisarului Kovacs a subliniat ca Romania poate pastra taxa, dar ca ea trebuie sa respecte doua principii: "Sa fie proportionala cu vechimea masinii si sa nu discrimineze masinile la mana a doua sau aduse din strainatate".
Comisia Europeana considera ca taxa de prima inmatriculare, intrata in vigoare la 1 ianuarie 2007, contravine jurisprudentei Curtii Europene si Tratatului de aderare a Romaniei la UE. Potrivit ministrului de Finante insa, CE nu a contestat dreptul Romaniei de a institui aceasta taxa, ci modalitatea de calcul.
Din cauza sistemului de calcul, nivelul taxei pentru masinile vechi ajunge sa depaseasca valoarea reziduala a autoturismului. Taxa urmeaza sa fie modificata, astfel incat sa fie in conformitate cu legislatia europeana.
"Exista o intelegere a Comisiei Europene fata de necesitatea acordarii unei importante cuvenite protectie mediului inconjurator si fata de dorinta legitima a Guvernului Romaniei de a nu transforma Romania intr-o zona de evacuare a reziduurilor industriale. Ambele parti sunt de acord asupra faptului ca prevederile Tratatului de Aderare trebuie respectate. De asemenea, vreau sa reamintesc ca exista o propunere a DG TAXUD privind introducerea unui taxe ecologice la nivelul tarilor Uniunii Europene, propunere ce va fi discutata pentru prima data la consiliul ECOFIN din luna mai a acestui an", a declarat Sebastian Vladescu.

Modelul european

16 state ale Uniunii Europene aplica o taxa asemanatoare cu taxa speciala la prima inmatriculare, prevazuta in noul Cod fiscal al Romaniei de la 1 ianuarie 2007. În alte 10 state se aplica o taxa ecologica, in functie de gradul de poluare a autovehiculului. La data de 20 februarie vor fi discutii la Bruxelles pe aceasta tema intre specialisti, iar in 20 martie sunt invitate la Bruxelles delegatii ministeriale ale tuturor tarilor din Uniunea Europeana, care vor discuta strategia pe termen lung cu privire la protectia mediului, asa incat vom putea sa discutam peste cativa ani de o taxa ecologica si nu de una de prima inmatriculare, impozit care nu va putea fi contestat de nimeni. Guvernul a decis in 17 ianuarie ca taxa de prima inmatriculare sa fie modificata conform legislatiei comunitare.
Deocamdata, taxa este mentinuta la acelasi nivel. Taxa de prima inmatriculare se calculeaza in functie de trei variabile: vechimea masinii, tipul de cata-lizator (euro) si capacitatea cilindrica a masinii. Nivelul taxei porneste de la 68 de euro pentru auto-vehiculele noi, foarte mici, cu o capacitate cilindrica de 600 cmc, dotate cu euro 4, si ajunge pana la 8.586 euro pentru autoturismele mai vechi de sase ani, fara euro si cu o capacitate cilindrica de peste 3.000 cmc.

Cele mai citite

Ce partide sunt în topul preferințelor votanților pentru alegerile parlamentare din anul 2024 pe scena politică din România?

La sfârșitul acestui an, mergem să ne votăm parlamentarii. Românii hotărâți să își exercite dreptul la vot sunt în procent de 64%, potrivit ultimului...

Declarația lui Donald Trump cu privire la soluționarea conflictului dintre Rusia și Ucraina

Ucraina declară că nu este pregătită să facă un compromis cu Rusia Donald Trump, candidatul republican la alegerile prezidențiale ce vor avea loc în SUA...

Lasconi – balaurul cu două capete (unul spre dreapta și altul spre stânga)

Ilustrație: Marian Avramescu După ce a făcut baie de mulțime la Turneul Final al Campionatului European de Fotbal UEFA EURO 2024, președintele Partidului Social...
Ultima oră
Pe aceeași temă