Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa se va promova prin intermediul internetului, începând din luna octombrie.
Cei care vor să facă un tur virtual al Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa o pot face, începând cu luna octombrie, din propriul fotoliu. Totul este posibil prin intermediul proiectului „Incursiuni virtuale în istoria antică a Tomisului”.
Proiectul are ca obiectiv promovarea pe plan naţional, dar şi internaţional a patrimoniului istoric local prin filme documentare, care vor fi postate pe pagina de internet a lor, dar şi a Consiliului Judeţean Constanţa. În ceea ce priveşte valoarea proiectului, aceasta se ridică la 43.680 de lei. Scopul acestuia este de promovare a muzeului către publicul din întreaga lume, prin digitalizarea şi prezentarea virtuală a excepţionalului patrimoniu cultural tomitan, datând din perioada antică. Vor putea fi admirate obiecte ale patrimoniului cultural tomitan corespunzător perioadelor greceşti şi romane: tezaurul de sculpturi de la Tomis (secolele II-III), mormânt de adolescentă din secolul II, mormântul Hypogeu de la Tomis (secolul IV), edificiul roman cu mozaic (secolele IV-V) şi sălile tezaurului din expoziţia permanentă a tezaurului (secolele III î.e.n.-IV e.n.).
De asemenea, se urmăreşte inventarierea celor mai importante piese din patrimoniul cultural tomitan aferent perioadei greceşti şi romane care pot fi supuse procesului de digitalizare, fără a crea vreun prejudiciu acestor valori culturale. Materialul va fi elaborat atât în limba română, cât şi în engleză. Totodată, cei interesaţi vor putea admira pe site-ul www.minac.ro reconstituiri 3D ale edificiului roman cu mozaic, mormântului Hypogeu, zidului de incintă al cetăţii Tomis, dar şi harta interactivă a zonei de interes turistic a oraşului Constanţa.