8.9 C
București
duminică, 20 octombrie 2024
AcasăSpecialVizita Papei în Germania: Scandal, homosexuali şi proteste

Vizita Papei în Germania: Scandal, homosexuali şi proteste

Papa Benedict al XVI-lea soseşte joi în Germania pentru o vizită mult aşteptată, care poate schimba viitorul Bisericii Romano-Catolice.

În loc să fie o călătorie plăcută în ţara sa natală, Papa Benedict al XVI-lea va fi întâmpinat cu proteste şi demonstraţii, relatează New York Times. Protestarii cer o serie de schimbări pe o varietate de probleme controversate, inclusiv celibatul pentru preoţi, rolul femeii în biserică, drepturile homosexualilor şi ajutoarele din partea bisericii pentru victimele abuzurilor sexuale.

Gazda Papei, primarul homosexual al Berlinului

După aterizarea pe Aeroportul Tegel din Berlin, Papa Benedict al XVI-lea va fi primit oficial la Palatul Bellevue de către preşedintele Christian Wulff, un catolic care a divorţat şi s-a recăsătorit (după legile catolice el nu mai poate primi Sfânta Împărtăşanie), iar gazda Papei în timpul şederii sale la Berlin va fi primarul catolic homosexual al Berlinului, Klaus Wowereit.

În vizita de patru zile în Germania, Papa Benedict al XVI-lea va avea întâlniri cu lideri protestanţi, evrei şi musulmani. În prima zi a vizitei sale, Papa va oficia o mesa, joi, pe stadionul olimpic din Berlin, construcţie care a intrat în istoria Germaniei ca fiind „stadionul lui Hilter”. La această slujbă sunt aşteptaţi peste 70.000 de oameni.

Axel Springer, editor al cotidianului Bild, a afişat pe sediul companiei din Berlin o reproducere gigantică a coperţii faimoase a ziarului din 2005 cu titlul „Noi suntem Papa” („We Are Pope”). Alegerea Papei Benedict al XVI-lea a fost sărbătorită cu mult fast în Germania. Matussek, un jurnalist german, descrie euforia de la acea vreme ca „un entuziasm aproape copilăreasc, mai mult ca un cântec de victorie pe un stadion de fotbal decât ca o reflectare a credinţei”.

Într-un mesaj video, Papa Benedict al XVI-lea le-a transmis compatrioţilor săi că „vizita sa nu înseamnă turism religios şi cu atât mai puţin un spectacol, ci este despre cum „Dumnezeu se întoarce în orizontul nostru vizual, Dumnezeu care de multe ori lipseşte, dar de care avem multă nevoie”.

„Îndărătnicul – un Papă le permite germanilor să se abată de la credinţă”

Fotografia Papei Benedict al XVI-lea a apărut pe coperta de săptămână aceasta a revistei Der Spiegel cu titlul „Îndărătnicul – un Papă le permite germanilor să se abată de la credinţă”. Într-un articol din revistă, teologul liberal Hans Küng îl compară pe Papa Benedict cu Vladimir V. Putin, liderul rus care a consolidat puterea în regimul autoritar din Rusia.

„Există o discrepanţă uriaşă între faţada care este acum ridicată încă o dată pentru vizita papală în Germania şi realitatea. Se creează impresia că aceasta este o biserică puternică şi sănătoasă. Este cu siguranţă puternică, dar este şi sănătoasă? Ştim acum că aceste evenimente nu pot face aproape nimic pentru parohiile locale. Ele nu determină mai multe persoane să participe la slujbe sau mai mulţi bărbaţi să devină preoţi sau mai puţini oameni părăsească Biserica”, spune teologul Hans Küng într-un interviu pentru Der Spiegel.

Declinul Bisericii Catolice

Papa este liderul unei biserici care are circa 1,2 miliarde de adepţi în toată lumea, dar încrederea în această biserică s-a erodat în Europa liberală. Scandalurile din jurul bisericii privind copii abuzaţi sexual de către preoţi au alimentat o criză de încredere şi credibilitate.

Declinul constant al adepţilor bisericii catolice este o dovadă ca Biserica Catolică se tranformă într-o societate seculară ca rezultat al scandalurilor sexuale. Numai anul trecut, mai mult de 181.000 de catolici germani au ales să părăsească oficial biserica, dar aproape la fel de mulţi, aproximativ 150.000, au părăsit bisericile protestante.

Aceste probleme s-au acumulat în interiorul Bisericii de-a lungul decenilor în care preoţii au încercat să acopere scandalurile legate de abuzuri sexuale, susţine teologul Küng. La un moment dat, problema abuzului care s-a generalizat la nivel mondial nu mai putea fi negată. Dar aceasta nu este singura problemă pe care preoţii catolici au ascuns-o de credincioşi. Starea cumplită în care se află Biserica este un adevăr la fel de grav ascuns.

„Viaţa bisericească la nivel de parohie s-a dezintegrat în mare măsură în multe ţări. În 2010, pentru prima dată, mai mulţi oameni au părăsit Biserica decât cei botezaţi în Germania. Am pierdut zeci de mii de preoţi. Sute de parohii sunt fără pastori şi ordinele de bărbaţi şi femei sunt pe cale de dispariţie, deoarece acestea nu mai pot recruta noi membri. Numărul oamenilor care participă la slujbele religioase este în continuă scădere. Dar ierarhia Bisericii nu a avut curajul de a admite, onest şi sincer, care este situaţia în realitate. Mă întreb cum va continua aceasta situaţie?, explică teologul Hans Küng în Der Spiegel.

Aşteptări mari

Catolicii care vor reformarea bisericii aşteaptă un semnal că papa va răspunde preocupărilor lor. „Întrebarea este în ce măsură acesta este un dialog versus un spectacol de forţă?”, a declarat Christian Weisner, un purtător de cuvânt al ramurii germane a mişcării de reformă „Noi suntem Biserica”. „Nu mai este suficient ca Papa să se întâlnească cu câteva victime ale abuzurilor”, a adăugat acesta.

„Dacă nu iese nimic din această vizită, mă tem că criza Bisericii Catolice se va amplifica”, susţine un reprezentant al mişcării de reformă a bisericii din Germania.

Matthias Matussek, un jurnalist german care a scris un articol în apărarea bisericii în Der Spiegel, a spus: „Eu sunt aproape speriat de furia care îl va întâmpina pe Papă”. Matussek este extrem de critic faţă de ceea ce el descrie ca o dorinţă printre reformatori pentru o biserică mai protestantă sau chiar una aproape democratică.

Catolicii germani nu sunt singurii furioşi împotriva Bisericii catolice. Prim-ministrul Irlandei, unde există o majoritate catolică covârşitoare, a criticat în mod deschis Vaticanul în această vară în Parlament. Spaniolii afectaţi de criza economică au protestat împotriva vizita Papei de luna trecută din Spania care a costat 50 de milioane de euro.

Primul Papă care se va adresa Bundestagului

Benedict al XVI-lea va fi primul Papă care se va adresa Bundestagului în cursul vizitei sale în Germania. Mai mulţi parlamentari ai opoziţiei au anunţat că vor boicota discursului Papei. În legătură cu acest posibil boicot, purtătorul de cuvânt al Vaticanului, Federico Lombardi a declarat că „Dacă Papa vorbeşte în faţa Parlamentului nu înseamnă că toţi cei prezenţi trebuie să fie de acord cu ceea ce spune el”, a spus Lombardi , dar el este „o persoană ale cărei cuvinte sunt demne de a fi luate în considerare”.

Avocaţi pentru drepturile omului şi victime ale abuzurilor sexuale ale clerului au depus luna aceasta o plângere în care solicită Curţii Penale Internaţionale de la Haga să îi investigheze pe Papa Benedict şi alţi trei oficiali de top de la Vatican pentru ceea ce ei au numit eforturile de acoperi violulurile şi abuzurile sexuale asupra copiilor de către preoţi.

Descoperirea a sute de cazuri de abuzuri asupra copiilor, atât sexuale cât şi psihice, care nu au fost raportate de Biserica Catolică a deteriorat grav şi permanent imaginea Bisericii Catolice în Germania, dar şi în alte ţări din Europa, inclusiv Austria, Belgia şi Ţările de Jos.

Alexandra Jeles
Alexandra Jeles
Alexandra Jeles, redactor Rl online
Cele mai citite

Soția lui Alexei Navalnîi îl vrea pe Putin prizonier într-o închisoare din Rusia

Iulia Navalnaia a afirmat că vrea ca Putin să treacă de la statutul de ţar al Rusiei, la cel de prizonier obişnuit în Rusia Iulia...

Bursa de la București a scăzut în fiecare zi a săptămânii

Indicele de referinţă BET al Bursei de Valori Bucureşti a înregistrat a cincea sesiune consecutivă de scăderi în 7 zile Dinamica indicelui a fost determinată...

Aterizare de urgență pe Aeroportul „Henri Coandă” a unui avion cu peste 200 de pasageri la bord

Reprezentanții aeroportului au anunțat că traficul aerian nu a suferit modificări, din cauza incidentului Aeronava aparţine companiei Wizz Air și a solicitat duminică, 20 octombrie,...
Ultima oră
Pe aceeași temă