17.8 C
București
luni, 16 septembrie 2024
AcasăSpecialVirusul AH1N1 este de neoprit: Gripa porcina inchide Consulatul Romaniei din Nicosia

Virusul AH1N1 este de neoprit: Gripa porcina inchide Consulatul Romaniei din Nicosia

» Sectia consulara a Ambasadei Romaniei la Nicosia a fost inchisa temporar, in urma contaminarii cu virusul gripei porcine a personalului, inclusiv a ambasadorului.

Gripa porcina este "de neoprit", toate tarile avand nevoie de vaccin, a avertizat Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) in urma unei reuniuni a comisiilor de experti, care au elaborat noi recomandari pentru combaterea pandemiei. Dr. Marie-Paule Kieny, directoarea Departamentului de Cercetare in Domeniul Vaccinurilor al OMS, a declarat pentru Reuters ca in toate tarile va trebui declansata o campanie de vaccinare a cetatenilor impotriva noii gripe, prioritate avand personalul din domeniul medical, pentru a se putea asigura functionalitatea sistemului sanitar.

Specialistii OMS au mai recomandat ca in stabilirea prioritatilor in accesul la vaccin sa se tina seama de comportamentul diferit al virusului noii gripe, A(H1N1), care ataca in special tineri (in timp ce un procentaj mai mare de persoane in varsta pare sa aiba imunitate), persoane obeze si adulti aparent sanatosi. O alta deosebire importanta fata de gripa sezoniera este aceea ca virusul noii gripe nu se localizeaza in special in nas si in gat, ci se multiplica mai rapid in plamani, afectandu-i grav. Unele studii au aratat ca virusul poate avea si efecte gastrointestinale.
Marile companii farmaceutice s-au angajat intr-o cursa contracronometru pentru obtinerea vaccinului impotriva virusului noii gripe, care, potrivit estimarilor OMS, ar trebui sa fie produs in septembrie-octombrie, fiind nevoie de alte cateva luni (dupa unii specialisti, chiar un an) pentru a se produce doze in cantitatile necesare, de ordinul miliardelor.

» Consulat roman inchis
Ministerul Afacerilor Externe de la Bucuresti a anuntat ieri ca Sectia Consulara a Ambasadei Romaniei la Nicosia a fost inchisa temporar, pana luni, 20 iulie, in urma imbolnavirii cu virusul A(H1N1) a personalului, inclusiv a ambasadorului Andreea Pastarnac. Primele simptome au aparut in weekend, iar luni seara, in urma analizelor, a fost confirmata contaminarea cu virusul noii gripe a cinci dintre cele sapte persoane aflate la post la Nicosia (personal diplomatic, administrativ si membri de familie). Toate cele sapte persoane sunt sub supraveghere medicala, cele doua care nu au fost contaminate primind tratament profilactic. Starea celor cinci bolnavi este stabila. Informat de MAE, Ministerul Sanatatii a pus la dispozitie 12 doze de tamiflu, care urmau sa ajunga ieri in Cipru.

Cele mai citite

Maximilian Ibrahimovic calcă pe urmele tatălui său! Suedezul a înscris trei goluri în patru etape

Fiul legendarului Zlatan Ibrahimovic, Maximilian, are un început de sezon excelent în echipa de juniori a lui AC Milan, marcând trei goluri în primele...

Giurgiu dă lovitura! Biletul de milioane al premiului la Loto, a fost jucat în oraș

Acesta este al doilea câştig la Joker de categoria I, obţinut în acest an Biletul norocos a fost jucat la o agenţie din Giurgiu. Marele...

Cele mai importante bănci comerciale se alătură experimentului de monedă digitală organizat de G7

Patruzeci dintre cele mai importante bănci comerciale ale lumii s-au alăturat unui proiect pilot condus de G7, în colaborare cu Rezerva Federală din New...
Ultima oră
Pe aceeași temă